Βασίλης Αγγελόπουλος • vaggelopoulos@naftemporiki.gr
Από το συνολικό χρέος των 47,55 δισ. ευρώ που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ, μόλις τα 4,68 δισ. ευρώ από 345.743 περιπτώσεις οφειλετών έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις το 9,84% του συνολικού χρέους μπορεί να εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ, μέσω αξιοποίησης των ρυθμίσεων που ίσχυαν κατά το παρελθόν, αλλά και της πάγιας, που ισχύει ακόμα.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, δηλαδή 42,87 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται εκτός ρύθμισης και μπορεί να καταλήξει στα Ταμεία του Φορέα μόνο με τη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων κινητής ή ακίνητης περιουσίας των οφειλετών.
Πόσοι χρωστούν
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανέρχονται σε 1.611.261 τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Από αυτούς, το 41,3%, δηλαδή 666.163 περιπτώσεις, θεωρούνται μικροοφειλέτες, αφού χρωστούν ποσά που κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.
Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε από την τέταρτη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, από την οποία προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση είναι αισθητά μικρότερο, ακόμα και από εκείνους που χρωστούν μικροποσά στον ΕΦΚΑ.
Επίσης, διαπιστώνεται εξίσου μεγάλο ποσοστό οφειλών (42,1%) με χρέη από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Αντίθετα, το πλήθος των οφειλετών με χρέος άνω των 10.000 ευρώ έκαστος αποτελεί το 37,9% του συνόλου.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνοντας αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα και επιμένοντας για το εύρος του χρέους, αναδεικνύει ουσιαστικά πάλι το ζήτημα της μη αποδοτικότητας της σημερινής ρύθμισης χρεών (έως 24 δόσεις).
Πρόταση για νέα ρύθμιση 100 δόσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και ενάμιση μήνα, από τα μέσα Φεβρουαρίου, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) έχει υποβάλει επίσημη πρόταση προς την κυβέρνηση ώστε να ενεργοποιηθεί νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις, για να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην έκθεση πως, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 47,6 δισ. ευρώ
Το ποσό αυτό παρουσίασε αύξηση 385 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Καταγράφηκε αύξηση πρόσθετων τελών κατά 403,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα, αλλά και μείωση κύριων οφειλών κατά 18,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Σε ετήσια βάση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι μειώθηκε κατά 59.168 ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών. Έτσι, ο συνολικός αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 2.267.625 μητρώα, στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2023.
Μειώνονται οι οφειλέτες, αυξάνονται τα χρέη
Παρά τη συγκεκριμένη μείωση όμως, οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η συγκεκριμένη ανοδική πορεία του χρέους οφείλεται στην αύξηση τόσο των κύριων οφειλών κατά 285,8 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως στην αύξηση των πρόσθετων τελών κατά 1,6 δισ. ευρώ. Μείωση πλεονάσματος Οι προβληματισμοί που προκύπτουν από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επεκτείνονται και στα πεδία του πλεονάσματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, που εμφανίζεται σημαντικά συρρικνωμένο το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ακόμα και σε σχέση με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού που δώθηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Για το πλεόνασμα τονίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου υπολογίστηκε στα 422 εκατ. ευρώ, αισθητά μικρότερο συγκριτικά με το 1,66 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί τα έσοδα προς την Κοινωνική Ασφάλιση να είναι αυξημένα κατά 2,16 δισ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή οι δαπάνες εκτινάχθηκαν πολύ περισσότερο, κατά 3,4 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου