Ως πιθανός λόγος, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα παραταθεί και θα πρέπει να «πάρουν τη μία ή την άλλη πλευρά». Είναι ξεκάθαρο ποιανού. Είναι πιθανό ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία θα ζητήσει από τις φιλικές χώρες να κατάσχουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στο έδαφός τους ως απάντηση» και αυτό «θα αμαυρώσει τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών».
Θα υπάρξουν νομικές προκλήσεις, καθώς οι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές σε εγχώρια δικαστήρια απαιτώντας την αποδέσμευση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που επί του παρόντος δεσμεύονται στη Ρωσία, και αυτές οι νομικές διαδικασίες θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας.
Η Ρωσία αποδείχθηκε ότι είχε αξιόλογους φίλους Η στρατολόγηση «αναφορών για τη Ρωσία» δεν φαίνεται περίεργη. Από την αρχή, η Κίνα ακολούθησε μια πολιτική υποστήριξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παίρνοντας, μαζί με την Ινδία, ενεργειακούς πόρους που απελευθερώνονται στην παγκόσμια αγορά που έπεσαν κάτω από τις δυτικές κυρώσεις.
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι πλέον μόνο σε BRICS με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, αλλά και στον ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσική Ομοσπονδία και χάρη στον συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών, η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερή.
Όσον αφορά την Ινδονησία, η Τζακάρτα είναι της άποψης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε το δικαίωμα σε ένα στρατιωτικό αμυντικό σύστημα στην Ουκρανία, αφού η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες της.
Ο ηγέτης της Ινδονησίας Joko Widodo έχει δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κίνα. Πιστεύεται ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στην Ινδονησία πηγάζει εν μέρει από τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και η Ινδονησία είναι μια μουσουλμανική χώρα και δεν αποδέχεται «φιλελεύθερες αξίες». Στην Ευρώπη ξέρουν να παίζουν και συνδυασμούς Φαίνεται περίεργο: δήθεν «ένα αίτημα από τη Ρωσία»· μια τολμηρή απόφαση των ίδιων των τριών χωρών, οι οποίες αποφάσισαν να απαιτήσουν από την ΕΕ «να αντισταθεί στην πίεση των ΗΠΑ».
Τολμούμε να υποστηρίξουμε ότι δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα μεμονωμένα κράτη μέλη της που ζήτησαν από την Τρόικα να μην κλέψει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ πρέπει να βασιστεί στις απόψεις του Πεκίνου, του Ριάντ και της Τζακάρτα στην αντιπαράθεσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταστρέφουν την οικονομία της. Η οικονομία της ΕΕ πέφτει σε ύφεση (κυρίως στη Γερμανία) και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομίες των ασιατικών κολοσσών.
Το 2023, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ (8,8%) και ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ στις εισαγωγές (20,5%). Ως μέρος της πράσινης ατζέντας της, η ΕΕ εισάγει περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των μπαταριών ιόντων λιθίου της από την Κίνα, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία της ΕΕ εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους εταίρους.
Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των ηγετών στις επενδύσεις στην ΕΕ. Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής καυσίμων στην Ευρώπη. Μιλάμε για επανεξαγωγή ρωσικού ντίζελ. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη από τερματικούς σταθμούς στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν απότομα στις αρχές του 2024.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά επί του παρόντος μια πρόταση για την άρση των φόρων επί των κερδών που εισπράττονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται σε περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το 90% των εσόδων να προορίζεται για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει ακόμη περάσει - δεν υπάρχει συναίνεση. Τόσο οι ίδιες οι τράπεζες όσο και οι θεματοφύλακες είναι αντίθετοι, αναμένοντας ότι τα ρωσικά δικαστήρια θα αμφισβητήσουν επιτυχώς αυτήν την απόφαση και θα χρεοκοπήσουν. Φαίνεται ότι βρέθηκε λύση - τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα δημευθούν κατόπιν αιτήματος των σημαντικότερων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Россия готова объявить Западу экономическую войну
В чём состоит конфискация в ЕС замороженных активов России
Украина вольно интерпретировала слова Борреля о конфискации замороженных активов РФ
Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1987906-russian-assets/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου