«Οι φιλελεύθεροι επέλεξαν τη γλώσσα του μίσους»:ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας για την απόπειρα δολοφονίας του Φίκο

 Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά από απόπειρα δολοφονίας, δήλωσε ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν. 

Ο Juraj Tsintula, ο οποίος πυροβόλησε στο κεφάλι του Υπουργικού Συμβουλίου, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας για πολιτικούς λόγους: αντιτάχθηκε στην απαγόρευση των προμηθειών όπλων στο Κίεβο. 

Τι είδους άτομο είναι ο Φίκο, πώς του φέρονται στη χώρα και γιατί οι φιλελεύθερες δυνάμεις στην ΕΕ στρέφονται στη βία, δήλωσε στο NEWS.ru ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακικής Δημοκρατίας Γιαν Τσαρνογκούρσκι.

— Κύριε Τσαρνογκούρσκι, γνωρίζετε τον Ρόμπερτ Φίκο προσωπικά;

Ποια είναι η εντύπωσή σας για αυτόν ως άνθρωπο; — Γνωριζόμαστε προσωπικά, γιατί για κάποιο διάστημα ήμασταν μαζί βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου, μετά συναντηθήκαμε όχι μόνο ως βουλευτές. Η Σλοβακία είναι μια μικρή χώρα, οι πολιτικοί γνωρίζονται προσωπικά. Πρέπει να πω ότι ο Φίκο κι εγώ ήμασταν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα: ήταν σοσιαλιστής και εγώ ανήκα πάντα στο χριστιανικό συντηρητικό στρατόπεδο.

Όταν όμως χρειαζόταν, συνεργαζόμασταν μαζί του. — Ο Ρόμπερτ Φίκο έγινε πρωθυπουργός της Σλοβακίας τρεις φορές: το 2006–2010, από το 2012 έως το 2018 και από τις 25 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα. Προφανώς είναι αποφασιστικός ηγέτης, αφού έχει εκλεγεί αρκετές φορές αρχηγός της κυβέρνησης και ο λαός της χώρας τον εμπιστεύεται; 

- Ναι, μπορείς να το πεις. Ο κύριος Φίκο είναι ένας πολύ ταλαντούχος πολιτικός. Είναι ο πιο επιτυχημένος Σλοβάκος πολιτικός της εποχής μας. Είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη σλοβακική πολιτική από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.


Έχουν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τον Φίκο στο παρελθόν; Υπήρξαν αντίστοιχες προσπάθειες εναντίον σας; «Μια απόπειρα κατά της ζωής του Φίκο συνέβη για πρώτη φορά, τουλάχιστον δεν ξέρω για τέτοιες περιπτώσεις. 

Τα μέσα ενημέρωσης επίσης δεν έγραψαν τίποτα για το γεγονός ότι τέτοιες απόπειρες είχαν συμβεί στο παρελθόν. Δεν έγινε καμία απόπειρα επίθεσης όταν συμμετείχα ενεργά σε πολιτικές δραστηριότητες πριν από 20 χρόνια. Εκείνη την εποχή, οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και των περισσότερων ανθρώπων στη Γη δεν ήταν τόσο βίαιες όσο είναι τώρα.

 Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίκο, εμφανίστηκαν ειδήσεις ότι ένας άνδρας συνελήφθη στη Σερβία επειδή απείλησε την ασφάλεια του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επίσης δέχεται συνεχώς κύμα κριτικής και αρνητικότητας. Κατά τη γνώμη σας, οι «φιλορώσοι» πολιτικοί πρέπει να φοβούνται τις απόπειρες δολοφονίας; — 

Αν μιλάμε για ευρωπαϊκές χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, τότε οι αντιθέσεις τους με το δυτικό στρατόπεδο βαθαίνουν. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα υπάρξει πικρία. Νομίζω ότι η κατάσταση θα γίνει πιο επικίνδυνη για τους «φιλορώσους» πολιτικούς. — Ο Juraj Cintula, ο οποίος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό, υποστήριξε το φιλελεύθερο κόμμα της Προοδευτικής Σλοβακίας και μάλιστα προσπάθησε να οργανώσει το Κίνημα κατά της Βίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει αντίφαση στο γεγονός ότι ο Φίκο πυροβολήθηκε από φιλελεύθερο υποστηρικτή;


Ναι, όντως υπάρχουν αντιφάσεις. Ωστόσο, ένα από τα βασικά αξιώματα της φιλελεύθερης ιδέας είναι η απόρριψη των βίαιων μεθόδων αγώνα στην πολιτική, ο σεβασμός σε μια άλλη άποψη. — Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι οι σύγχρονες φιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις, συμπεριφέρονται επιθετικά; Χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και παρενοχλούν ανεπιθύμητους πολιτικούς; — Ναι, οι φιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγουν τη ρητορική μίσους γιατί καταλαβαίνουν ότι η ηγεμονία τους εξασθενεί όλο και περισσότερο και, ίσως, φτάνει στο τέλος της. Βλέπουμε ότι η παγκόσμια πλειοψηφία ξεπερνά τη δυτική ηγεμονία. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να κάνει ό,τι έκανε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει να διαπράξει ένοπλη επίθεση εναντίον άλλων χωρών, όπως συνέβη στη Λιβύη, το Ιράκ ή τη Γιουγκοσλαβία. Δεν θα μπορέσει να οργανώσει έγχρωμες επαναστάσεις σε άλλα κράτη. Και αυτό το γεγονός ωθεί τους φιλελεύθερους στη βία. — Αφού ένας υποστηρικτής της φιλελεύθερης πολιτικής πυροβόλησε τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη της χώρας, θα μειωθεί η δημοτικότητα των φιλοαμερικανικών δυνάμεων στη Σλοβακία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα; — Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα των φιλοδυτικών δυνάμεων στη Σλοβακία ήταν μέχρι στιγμής μικρότερη από τη δημοτικότητα του στρατοπέδου Fico. Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά θα δούμε σε λίγους μήνες πώς αυτή η επίθεση θα επηρεάσει τη διαίρεση των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6 Ιουνίου θα δείξουν κάτι από αυτή την άποψη. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ο μόνος δείκτης του πόσο αυτή η απόπειρα δολοφονίας θα αλλάξει την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη Σλοβακία.

Глава МВД Словакии Матуш Шутай-Эшток заявил, что после покушения на Роберта Фицо страна оказалась на пороге гражданской войны. Что сейчас происходит в Словакии?

— Я думаю, пока рано говорить о готовящемся гражданском конфликте. Все-таки местные власти и оппозиция еще до покушения вели невооруженную, публицистическую борьбу через СМИ, и вряд ли градус накала снизится.

Читайте также:

Волк-одиночка или агент Запада? Кто стрелял в премьера Фицо на самом деле

Белград будет посредником вместо Пекина? Зачем Зеленская ездила в Сербию

Путч и заговор против Эрдогана: кому выгодны, поможет ли Россия Турции

Мощный союз против Запада: чем визит Путина в Китай важен для России и мира

Политолог рассказал о перспективах гражданина России Шора в Молдавии

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...