JP Morgan: «Οι BRICS το 2024 θα γίνουν παγκόσμια δύναμη – Οι ΗΠΑ θα βιώσουν μία κρίση όπως αυτή του 1973»

 Η JP Morgan προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν παρόμοιας έντασης κρίση όπως αυτή του 1973, ενώ η οικονομική συμμαχία των BRICS καθιερώνεται το 2024 ως παγκόσμια δύναμη και ανησυχεί τον αμερικανικό κολοσσό για την προώθηση της ατζέντας τους που είναι η αποδολαριοποίηση.

«Ως εκ τούτου, η φορά της παλίρροιας θα μπορούσε να αλλάξει», με την JP Morgan να εκτιμά ότι οι συνέπειες θα είναι επώδυνες.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, μίλησε στη Wall Street Journal για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Αυτές οι σημαντικές και κάπως άνευ προηγουμένου τάσεις μας κάνουν να παραμένουμε προσεκτικοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Dimon, προσθέτοντας: «Η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το μπλοκ SCO, ο όμιλος ASEAN και οι BRICS.

 Ενώ οι BRICS και άλλες χώρες προσπαθούν να ξεριζώσουν το δολάριο, το πολωμένο εκλογικό σώμα στην Αμερική προκαλεί περαιτέρω διχασμό.

Οι ελεύθερες δυτικές επιχειρήσεις τελούν σε κρίση…».

Περαιτέρω, ο επικεφαλής της JP Morgan άφησε να εννοηθεί ότι οι BRICS δεν θα είναι η μοναδική συμμαχία που θα ξεκινήσει την ατζέντα της αποδολαριοποίησης.

Προέτρεψε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμερίσουν όλες τις διαφορές και να συνεργαστούν στενά με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να εργαστούμε σε συνεργασία με άλλα δυτικά έθνη, στο όνομα της δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, η προσπάθεια να προστατεύσουμε τις βασικές μας ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης του ελεύθερου επιχειρείν, είναι υψίστης σημασίας» έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ατζέντα αποδολαριοποίησης των BRICS και προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεάσει τις αγορές των ΗΠΑ.

Στην επιστολή του προς τους μετόχους της JP Morgan, έγραψε ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για τη δική τους εθνική ασφάλεια είναι η «πιο κρίσιμη» πτυχή του προβλήματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βασίζονται σε πιθανούς αντιπάλους για υλικά απαραίτητα για την εθνική τους ασφάλεια.

Σκεφτείτε τις σπάνιες γαίες, το 5G και τους ημιαγωγούς, την πενικιλίνη και τα υλικά ζωτικής σημασίας για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε ζωτικές τεχνολογίες που μπορούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ενός αντιπάλου.

Εκείνοι, από την άλλη, χρειάζονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο» σημείωσε.

Δεδομένων ορισμένων γεωπολιτικών συμμαχιών, ο Dimon είπε ότι είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν μια «εξαιρετική» σχέση αυτή τη στιγμή.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε στην Κίνα ότι αν θέλει να έχει σχέσεις στη Δύση πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Όπως επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, «η Κίνα συμβάλλει στην στήριξη της ρωσικής οικονομίας μοιράζοντας τεχνολογία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Stoltenberg είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε το 90% των μικροηλεκτρονικών της -που χρειάζονται για πυραύλους, άρματα μάχης και αεροσκάφη- από την Κίνα.

Το Πεκίνο βοηθά επίσης τη Ρωσία με βελτιωμένες δορυφορικές και δυνατότητες απεικόνισης.

«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» είπε ο Stoltenberg.

Ο Dimon απηχεί το αυτό συναίσθημα, λέγοντας: «Όσο η Ουκρανία βιώνει όσα βιώνει, και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη Ρωσία, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε μια εξαιρετική σχέση μαζί τους.
Χαίρομαι που η κυβέρνηση έχει τη θέληση να κάνει ορισμένα πράγματα.

Εάν, στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά τα πράγματα που λένε είναι αλήθεια, τότε ναι, θα πρέπει να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις.

Αλλά θα πρέπει να περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο».

Αυτή την εβδομάδα η WSJ ανέφερε -επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα- πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις για να αποκόψουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία.

«Η κατάσταση μοιάζει με τη δεκαετία του ’70.
Και τότε τα πράγματα έμοιαζαν αρκετά ρόδινα το 1972 – δεν ήταν ρόδινα το 1973».

Ο Dimon θύμισε σε όλους την ύφεση που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή:

Μια πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη.
Παντού επικράτησε οικονομική κρίση, στασιμοπληθωρισμός.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Dimon βλέπει διάφορους παράγοντες εξαιτίας των οποίων οι αγορές πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές: τα τεράστια χρηματοοικονομικά ελλείμματα, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν κόκκινες σημαίες.

«Το έλλειμμα είναι 6% του ΑΕΠ, σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, θα υπάρξουν επιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...