Δημιουργώντας ένα "ποτάμι" διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο, η
υποαπασχολούμενη κοπέλα ανέτρεψε τα σχέδια της αμερικανικής τράπεζας,
που σκόπευε να επιβάλει μηνιαίο χαράτσι 5 δολαρίων στους κατόχους
πιστωτικών καρτών
Oταν στα τέλη
του Σεπτεμβρίου η αμερικανική τράπεζα Bank of America ανακοίνωσε πως
θα..χαρατσώσει με 5 δολάρια τον μήνα τους κατόχους των πιστωτικών της καρτών, υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο. Oπου ξενοδόχος η 22χρονη υποαπασχολούμενη απόφοιτος κολεγίου Μόλι Κάτσπολ, η οποία θεώρησε πως τα επιπλέον 60 δολάρια τον χρόνο είναι ανεπίτρεπτο χαράτσι.
Στράφηκε λοιπόν στη διαδικτυακή πλατφόρμα Change.org, η οποία οργανώνει δημόσιες αιτήσεις, έστειλε ανοιχτό γράμμα προς την τράπεζα στο οποίο χαρακτήριζε την έξτρα χρέωση ως "απαράδεκτη" και σε λίγες μέρες η καμπάνια της άρχισε να κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου και των μίντια.
Oταν μάζεψε 100.000 υπογραφές, απέσυρε τα χρήματά της από την τράπεζα και μπροστά στις κάμερες έκοψε την πιστωτική της κάρτα. Αφού άφησε τα χρήματα για λίγο καιρό στο σπίτι της, τα κατέθεσε σε μία άλλη, μικρότερη τράπεζα. Περίπου 306.000 υπογραφές... αργότερα η Μόλι νίκησε, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε πως αποσύρει το σχέδιο για την επιβολή της χρέωσης των 5 δολαρίων. Η Μόλι έγινε λαϊκή ηρωίδα, η νίκη της, ωστόσο, πιστοποιεί και τη δύναμη που έχουν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δράση της
Η Change.org ξεκίνησε τη δράση της πριν από τέσσερα χρόνια και ήδη έχει διοργανώσει 50.000 αιτήσεις σε 30 χώρες. Περίπου 500.000 νέοι χρήστες μπαίνουν στο site κάθε μήνα και 1.000 νέες αιτήσεις προστίθενται κάθε εβδομάδα - τουλάχιστον μία κάθε μέρα καταφέρνει τον στόχο της.
Αυτή όμως της Κάτσπολ ήταν η μεγαλύτερη και ασφαλώς η πιο εντυπωσιακή απ' όλες, ενώ η Bank of America φαίνεται να βρίσκει τον μπελά της από την Change.org, καθώς το καλοκαίρι μία γυναίκα από το Σιάτλ πέτυχε μέσω της πλατφόρμας να εμποδίσει την κατάσχεση του σπιτιού της από την τράπεζα. Να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις, αλλά και οι απελάσεις φοιτητών των οποίων έχει λήξει η βίζα, είναι από τις συχνότερες εκστρατείες αιτήσεων που οργανώνει η Change.org. "Δεν είναι αρκετό απλώς να θυμώνεις ή να γράφεις στο Facebook ή στο Twitter" δηλώνει ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Μπεν Ράτρεϊ. "Πρέπει να συντονίζεις τους ανθρώπους και τους αγώνες" τονίζει.
Με αυτό συμφωνεί και η Μόλι, η οποία δηλώνει πως δεν τρελαίνεται με την πολιτική, είναι όμως "γεννημένη ακτιβίστρια". Από μικρή, εξάλλου, είχε επιδείξει αγωνιστικότητα, αφού έγραφε συχνά γράμματα στην εφημερίδα της πόλης όπου ζούσε - σ' ένα μάλιστα "κατσάδιαζε" τον γερουσιαστή της Πολιτείας επειδή είχε προτείνει σχέδιο νόμου με το οποίο επέβαλλε οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης να γίνονται μόνο στα αγγλικά.
Αν και αστέρι των μίντια, η 22χρονη έχει πιο επείγουσες ανάγκες να καλύψει. Τον Δεκέμβριο τελειώνει η περίοδος χάριτος των φοιτητικών της δανείων και θα πρέπει να αρχίσει να καταβάλλει τουλάχιστον 200 δολάρια τον μήνα όταν, προς το παρόν, δεν κερδίζει περισσότερα από 400 δολάρια την εβδομάδα και ήδη έχασε τη μία δουλειά της, αυτήν της νταντάς, αφού η οικογένεια της οποίας φρόντιζε τα παιδιά μετακόμισε.
Δαυίδ εναντίον Γολιάθ
Οι αγανακτισμένοι με τις τράπεζες βγαίνουν στην αντεπίθεση
Το ζεύγος Γουόρεν και Μορίν Νάιργκες από τη Φλόριντα τα έβαλε κι αυτό με την Bank of America και δικαιώθηκε. Ολα άρχισαν όταν η τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση του σπιτιού τους, παρότι είχαν πληρώσει τοις μετρητοίς και δεν είχαν καν υποθήκη.
Αποδείχτηκε πως επρόκειτο για λογιστικό λάθος. Με τη βοήθεια ενός ασκούμενου δικηγόρου νίκησαν και η τράπεζα έπρεπε επιπλέον να πληρώσει 2.534 δολάρια για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. Η τράπεζα αγνόησε την εντολή και λίγους μήνες αργότερα το ζευγάρι με τον δικηγόρο τους πήγαν στο τοπικό υποκατάστημα, ώστε να πάρουν έπιπλα κι άλλο εξοπλισμό ώστε να τακτοποιηθεί το χρέος. Μία ώρα αργότερα, η τράπεζα τους έδωσε ένα τσεκ 5.772 δολ...
Ο Πάτρικ Ρότζερς είναι το... βαμπίρ που νίκησε την τράπεζα Wells Fargo, "δαγκώνοντάς" τη με τους κυνόδοντες που έχει φυτέψει...
Τα ψιλά γράμματα
Ολα άρχισαν όταν ο Ρότζερς, διοργανωτής συναυλιών, ανακάλυψε ότι τα 180.000 δολάρια που πλήρωσε για το σπίτι του δεν ήταν αρκετά για την τράπεζα που χρέωσε με... ψιλά χρήματα και 1 εκατ. για ασφάλεια στο ακίνητο, η οποία κάλυπτε μεν την τράπεζα όχι όμως και τον Ρότζερς. Αναζήτησε βοήθεια και πήγε την τράπεζα στα δικαστήρια, επικαλούμενος νόμο περί προστασίας των ιδιοκτητών έναντι "υπόπτων" επιβαρύνσεων.
Ο Ρότζερς δικαιώθηκε κι έστειλε κλητήρες στην τράπεζα προκειμένου να κατάσχουν έπιπλα και εξοπλισμό. Τελικά, πήρε πίσω σχεδόν όλα τα χρήματα που έδωσε στους δικηγόρους του συν 1.000 δολάρια για λοιπά δικαστικά έξοδα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου