Δεν έφτασε στη Γάζα ο στολίσκος

Του έκοψε τον δρόμο το ισραηλινό ναυτικό
Την αναχαίτιση, χωρίς να συμβούν επεισόδια, των δύο πλοίων που κατευθύνονταν με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατάφερε το πολεμικό ναυτικό στου Ισραήλ.
ΗΠΑ
Κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μη μετάσχουν στον στολίσκο..

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό «αναχαίτισε» τα δύο σκάφη με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία επέβαιναν ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Το ιρλανδικό Saoirse και το καναδικό Tahrir κατευθύνθηκαν προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντότ. «Τα στελέχη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού επιχείρησαν όπως ήταν σχεδιασμένο και έλαβαν κάθε απαραίτητο μέτρο προφύλαξης, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ακτιβιστών που επέβαιναν στα σκάφη, καθώς και τη δική τους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός. Μία στρατιωτική πηγή επεσήμανε ότι από την επιχείρηση δεν υπάρχουν τραυματίες.
Νωρίτερα, άλλη στρατιωτική ανακοίνωση ανέφερε: «Ενημερώθηκαν ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι σύμφωνος με το Διεθνές Δίκαιο και ότι καλό θα ήταν να επιστρέψουν στο λιμάνι απ' όπου απέπλευσαν ή να κατευθυνθούν προς ένα αιγυπτιακό λιμάνι ή το λιμάνι Ασντότ στο Ισραήλ.
»Tα πληρώματά των δύο πλοίων έλαβαν ως οδηγία να μην προβάλουν αντίσταση στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όταν αυτό θα προσπαθήσει να τα αναχαιτίσει», δήλωσε ο Ντένις Κοσέιμ, ο εκπρόσωπος των συντονιστών της ομάδας, όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από τον Καναδά. «Οι απεσταλμένοι μας υπέγραψαν ένα κείμενο, στο οποίο δεσμεύονται να μην προβάλουν αντίσταση σε περίπτωση νηοψίας από το Ισραήλ. Ελπίζουμε ότι θα μπορούν κατόπιν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς θα υποστούν ταλαιπωρία», τόνισε ο ίδιος.
Το ιρλανδικό πλοίο Saoirse («ελευθερία» στα κελτικά) και το καναδικό Tahrir («ελευθερία» στα αραβικά) απέπλευσαν από την Τουρκία με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, σε μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τα δύο πλοία σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας, στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Αρχικά οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το πολεμικό ναυτικό.
Συνολικά 27 άνθρωποι βρίσκονταν στα δύο πλοία, μεταξύ αυτών ακτιβιστές, μέλη του πληρώματος και δημοσιογράφοι, τα οποία μεταφέρουν φάρμακα αξίας 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom Waves to Gaza (Κύματα ελευθερίας προς τη Γάζα).
Στη Λωρίδα της Γάζας η ένωση των Παλαιστινίων ψαράδων, καθώς και ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο προετοιμάζονταν να υποδεχθούν τον στολίσκο. Πολεμικά πλοία του Ισραήλ προσέγγισαν την Πέμπτη στα έξι μίλια τον στολίσκο, ενώ αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από αυτόν, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός ακτιβιστής Φίνταν Λέιν.
Προειδοποίησαν οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι μια νέα προσπάθεια ακτιβιστών για τη μεταφορά βοήθειας με πλοία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλει αποκλεισμό το Ισραήλ, είναι επικίνδυνη και κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μη μετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με την τουρκική κυβέρνηση χθες σχετικά με τα δύο πλοία και μίλησε επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Η αίσθησή μου από αυτό είναι ότι, με δεδομένο τον τρόπο που συγκροτήθηκε όλο το σχέδιο, υπήρξε κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και για την τουρκική κυβέρνηση και για τη δική μας κυβέρνηση», σημείωσε η Νούλαντ.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά την Πέμπτη ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση της Άγκυρας πως δεν θα συνοδέψει με πολεμικά της πλοία τον στολίσκο. Τον Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι εξετάζει την περίπτωση οι στολίσκοι που μελλοντικά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται το Ισραήλ.
Δεν υποστηρίζουν ένταξη στον ΟΗΕ
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κολομβία σχεδιάζουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να απέχουν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα κρίνει εάν τελικά η Παλαιστίνη αναγνωριστεί ως επίσημο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού. Η Γαλλία ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις προθέσεις της το απόγευμα της Πέμπτης, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως και η Βρετανία και η Κολομβία θα απέχουν από την ψηφοφορία.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει τη θέση της η οποία, σε αυτό το στάδιο, προβλέπει για την Παλαιστίνη το καθεστώς του μη μέλους-παρατηρητή μέσω μίας απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα είναι ένα επιπλέον βήμα προς την ένταξη», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.
Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου και ήδη εκπρόσωπος των Παλαιστινίων ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχτεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη αναγνώριση.

PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...