Για ένα Έλληνα πειρατή, τη Ρωσίδα αυτοκράτειρα και το μαύρο χαβιάρι

Η ξακουστή Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ θα παρουσιαστεί στο ρόλο της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης στην ταινία, τα γυρίσματα της οποίας αρχίζουν το φθινόπωρο. Πρόκειται για κοινό προϊόν της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη Βαρβάκη, ενδιαφέρουσα ιστορική προσωπικότητα, από πολλές απόψεις τυχοδιωκτική. Έλληνας πειρατής και μέλος του στενού κύκλου της.. ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής – πρόκειται για δυο διαμετρικά αντίθετα σημεία της βιογραφίας του. Και δεν είναι εκπληκτικό το ότι κίνησε το ενδιαφέρον του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει περιπετειώδη ταινία με τον τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».

Τον Ιωάννη Βαρβάκη μπορούν να τον ονομάσουν εξίσου συμπολίτη τους και οι κάτοικοι της Ελλάδας, όπου γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, και οι κάτοικοι της Ρωσίας, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Σε ηλικία 35 χρονών ο Βαρβάκης ήταν ξακουστός πειρατής, για το κεφάλι του οποίου ο Τούρκος σουλτάνος υποσχέθηκε τεράστιο χρηματικό ποσό και προς το τέλος της ζωής του έγινε ζάμπλουτος Ρώσος αυλικός... Ήταν ευνοούμενος της ίδιας της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης. Και την απαρχή αυτής της ιλιγγιώδους επιτυχίας έθεσε ένα γενναίο βήμα του παράτολμου κουρσάρου – κατα τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού πολέμου ο Βαρβάκης με το καράβι του προσχώρησε στη ρωσική μοίρα και συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Γι΄αυτές τις πολεμικές υπηρεσίες ο Έλληνας Βαρβάκης πήρε από την Αικατερίνη Β΄ τον τίτλο του υπολοχαγού, καθώς και «αιώνια ρωσική ιθαγένεια» και ονομάστηκε Ιβάν Αντρέγιεβιτς Βαρβάτσι. Η αυτοκράτειρα του δώρισε εδάφη και επιχειρήσεις παραγωγής χαβιαριού στη Νότια Ρωσία – στις εκβολές του πόταμού Βόλγα, στις ακτές της Κασπίας και της Αζοφικής θάλασσας. Κατά τα τέλη της ζωής του ο Βαρβάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και ως το θάνατό του πολεμούσε για την ελευθερία της Πατρίδας του.

Τα γυρίσματα αυτής της περιπετειώδους ταινίας θα αρχίσουν στις 31 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο. Τον Ιανουάριο η ομάδα γυρίσματος θα μεταβεί στη Ρωσία. Σ΄αυτό το διεθνές κινηματογραφικό σχέδιο έχουν προσκληθεί ηθοποιοί από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ξακουστής Γαλλίδας Κατρίν Ντενέβ, που θα υποδυθεί το ρόλο της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης.

«Η Κατρίν Ντενέβ είναι μεγάλη ηθοποιός. Και δεν είναι απλώς αστέρας, αλλά ακριβώς ηθοποιός», - θεωρεί ο κινηματογραφικός κριτικός Λεονίντ Παβλιούσικ:

- Νομίζω ότι γι΄αυτήν είναι δυνατά πολλά πράγματα, αν όχι όλα. Πραγματικά ποιός, αν όχι η Κατρίν Ντενέβ μπορεί να υποδυθεί την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη! Έχει τσαρικό περπάτημα και χειρονομίες, τσαρική στροφή του κεφαλιού. Επίσης έχει φυσικό αριστοκρατισμό. Γι΄αυτό η Ντενέβ στο ρόλο της Μεγάλης Αικατερίνης είναι εκατόν τις εκατόν ευστοχία.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...