Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων

Στη νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας υπάρχει η διάσημη Ελαφόνησος με τις εξωτικές της αμμουδιές και η Νεάπολη, η ναυτική πύλη για τα Κύθηρα. Αυτά ξέρουν οι περισσότεροι. Ομως εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψετε: κρυφές μικρές αμμουδιές, τα άγρια τοπία του Καβομαλιά, ένα μυστικό απολιθωμένο δάσος με φοίνικες, ξωκλήσια και ξεχασμένα ιστορικά ασκηταριά που αποκαλούνται «Μικρό Αγιον Ορος».

 Ο πέτρινος φάρος του Καβομαλιά κατασκευάστηκε το 1933. Το σχήμα του είναι τετράγωνο και ο πύργος του φτάνει τα 15 μ. ύψος.

Ο πέτρινος φάρος του Καβομαλιά κατασκευάστηκε το 1933. Το σχήμα του είναι τετράγωνο και ο πύργος του φτάνει τα 15 μ. ύψος..
Τα δέκα λεπτά που διαρκεί το ταξίδι για την Ελαφόνησο αποκαλύπτουν στους επισκέπτες του μικρού νησιού μια πρώτη εικόνα θαλασσινού παραδείσου. Λευκή άμμος και γαλαζοπράσινα νερά -όπως αυτά που βρίσκονται στο στενό ανάμεσα στο νησί και τη μοραΐτικη ακτή: αυτή είναι η Ελαφόνησος, ένας από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς, με πανέμορφες ακτές, κρυστάλλινα νερά (και πολύ πολύ κόσμο στη διάρκεια της σεζόν).
Το όνομα του νησιού οφείλεται στην πληθώρα κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) που υπήρχαν στην περιοχή και στην πλούσια κυνηγετική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε. Οπως αναφέρει και ο Παυσανίας ήταν πολλά τα αρχαία ιερά στο νησί που ήταν αφιερωμένα στη θεά Αρτεμη, προστάτιδα του κυνηγίου.
Κατά το πέρασμά του από την περιοχή ο Παυσανίας αναφέρει την τότε χερσόνησο της Ελαφονήσου ως «Ονου γνάθο», εξαιτίας του σχήματός της (του θύμιζε σαγόνι γαϊδάρου) και περιγράφει την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή των βραχονησίδων Παυλοπέτρι (στο νησί και το βυθό του έχει αποκαλυφθεί καταποντισμένη αρχαία πόλη) καθώς και στις ακτές της Πούντας όπου βρίσκεται αρχαίο νεκροταφείο με τους λαξευτούς στον βράχο τάφους.
Στην απέναντι λακωνική ακτή βρέθηκε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος (και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου), όπου απεικονίζεται η θεά να κρατάει βέλη στο ένα χέρι και στο άλλο ένα μικρόσωμο κόκκινο ελάφι. Η Ελαφόνησος επίσης αναφέρεται ως Cervi στους βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα. Το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο πειρατών, από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα και ουσιαστικά τότε είχε ερημώσει. Το νησί κατοικήθηκε ουσιαστικά μετά το 1850, όταν εξαλείφθηκε η πειρατεία στο Αιγαίο.
Η παραλία της Παναγίας βρίσκεται στον δεύτερο οικισμό της Ελαφονήσου, το Κάτω Νησί.
Η παραλία της Παναγίας βρίσκεται στον δεύτερο οικισμό της Ελαφονήσου, το Κάτω Νησί.
Το χωριό της Ελαφονήσου διατηρεί την ωραία του ατμόσφαιρα, με τον περιποιημένο παραλιακό δρόμο που πεζοδρομείται τα βράδια, τις ταβέρνες πάνω στη θάλασσα και την αμμουδιά, το λιμανάκι με τις βάρκες και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι ο πολιούχος του.
Καλά είναι όλα αυτά, όμως εδώ ήρθατε για τις παραλίες! Φημισμένος είναι ο κόλπος Σαρακήνικο και η εξωτική παραλία του Σίμου, με τη λευκή άμμο, τα τιρκουάζ νερά, το κεδρόδασος και το κάμπινγκ.
Η δεύτερη, εξίσου όμορφη παραλία, είναι η Παναγία και βρίσκεται στον δεύτερο οικισμό, το Κάτω Νησί. Εκεί είναι και η παλιά εκκλησία της Παναγιάς που ατενίζει τη θάλασσα και τα ομώνυμα νησιά.
Η παραλία του Σίμου θυμίζει Καραϊβική και παλιότερα ήταν ένα μυστικό που το ήξεραν λίγοι, οι οποίοι έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ στους κέδρους. Στις μέρες μας έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις που αλλοίω
Η παραλία του Σίμου θυμίζει Καραϊβική και παλιότερα ήταν ένα μυστικό που το ήξεραν λίγοι, οι οποίοι έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ στους κέδρους. Στις μέρες μας έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις που αλλοίωσαν το παραδεισένιο τοπίο.
FAST INFO
Ο ΕΞΩΤΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣΕίναι η πιο διάσημη παραλία ολόκληρης της Λακωνίας και μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Θυμίζει Καραϊ­βική και είναι τριγυρισμένη από αμμόλοφους με κέ­δρους, με κρυστάλλινα πράσινα και τιρκουάζ νερά και ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο. Ενα τμήμα της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά πολλοί ψάχνουν σκιά κάτω από τους κέδρους. Σε μερικά σημεία υπάρχουν γυ­­μνι­στές. Το κα- λοκαίρι βέβαια γεμίζει από τουρίστες και σκάφη αναψυχής.
Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων
ΨΑΡΑΔΕΣ... ΠΡΩΤΟΙ!Οι ψαράδες της Ελαφονήσου εκμεταλλεύθηκαν τους πλούσιους βυθούς του νησιού τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους της χώρας μας (τον δεύτερο μετά τη Χαλκι­δική). Με τα καΐκια τους όργωναν τις θάλασσες από το Αιγαίο μέχρι το Λυβικό. Λέγεται μάλιστα πως το Ελαφονήσι της Κρήτης οφείλει το όνομά του στους ψαράδες της Ελαφονήσου!
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΠαλιότερα ελάχιστοι έλεγαν την πόλη Νεάπολη. Βάτικα την έλεγαν. Βάτικα λένε βέβαια ακόμη όλη την περιοχή έως τον Καβομαλιά. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία πόλη που υπήρχε εδώ, τις Βοιές: δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση των τριών μυκηναϊκών πολισμάτων (Ήτις, Σίδη και Αφροδισιάς) που προϋπήρχαν στην περιοχή.
Ο Αγιος Νικόλαος διατηρεί τη νησιώτικη αρχιτεκτονική που είναι παρόμοια με αυτή που συναντάμε στις Σπέτσες, στο Κυπαρίσσι, στην Υδρα κ.α.
Ο Αγιος Νικόλαος διατηρεί τη νησιώτικη αρχιτεκτονική που είναι παρόμοια με αυτή που συναντάμε στις Σπέτσες, στο Κυπαρίσσι, στην Υδρα κ.α.
Οι Βοιές ήκμασαν ως εμπορικό λιμάνι στα χρόνια του Κοινού των Ελευθερολακώνων, αλλά ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό του 375 μ.Χ. Με το πέρασμα των αιώνων η ονομασία έγινε Βοιάτικα και στο τέλος Βάτικα.
Η Νεάπολη πήρε το νέο όνομά της στα μέσα του 19ου αιώνα. Στα 1840 ένας Βαυαρός αξιωματικός του Μηχανικού πρότεινε για τη νέα πόλη ένα σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος τηρήθηκε έως το 1864, αλλά μετά άρχισαν οι... αυθαιρεσίες.
Η σημερινή Νεάπολη διατηρεί λίγα από τα στοιχεία του παρελθόντος. Κάποια ενδιαφέροντα κτίσματα θα δείτε πίσω από τον παραλιακό δρόμο και δίπλα στο ποτάμι.
Η σημερινή Νεάπολη διατηρεί λίγα από τα στοιχεία του παρελθόντος. Κάποια ενδιαφέροντα κτίσματα θα δείτε πίσω από τον παραλιακό δρόμο και δίπλα στο ποτάμι.
Η σημερινή Νεάπολη διατηρεί ελάχιστα στοιχεία του παρελθόντος της. Τα παλιά σπίτια έχουν σχεδόν όλα γκρεμιστεί και η εικόνα δεν είναι και πολύ ελκυστική. Πίσω από τον παραλιακό δρόμο, θα δείτε κάποια ωραία σπίτια, καθώς και δίπλα στο ποτάμι.
Στον παραλιακό δρόμο βρίσκονται όλα τα εστιατόρια και μαγαζιά. Σήμα-κατατεθέν του λιμανιού είναι το άγαλμα του Βατικιώτη θαλασσινού, έργο του γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα, που παριστά ναυτικό έτοιμο να ρίξει το αρμίδι για να δέσει το πλεούμενό του.
Η παραλία της Νεάπολης.
Η παραλία της Νεάπολης.
Ο Αγιος Νικόλαος είναι το πιο μεγάλο χωριό στα νοτιοδυτικά του Καβομαλιά και τα κάτασπρα σπιτάκια του έχουν θέα στα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.
Μια ναυτική κωμόπολη χτισμένη μέσα στις καταπράσινες πλαγιές της Κριθίνας και τριγυρισμένη από ελαιώνες. Το χωριό διατηρεί την αρχιτεκτονική που συναντάμε σε νησιά και στις παραθαλάσσιες πολιτείες του Μυρτώου (Σπέτσες, Υδρα, Κυπαρίσσι, κλπ). Τα σπίτια είναι διώροφα με κάτοψη σχήματος «Γ», ασβεστωμένα, με κεραμοσκεπές και μπλε, πράσινα ή καφέ πορτοπαράθυρα.
Τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία τα συναντάμε συνήθως στις κορυφές των βουνών. Νότια από τον Αγιο Νικόλαο βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας ο θαλασσινός, στο ομώνυμο λιμανάκι -πιθανότατα
Τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία τα συναντάμε συνήθως στις κορυφές των βουνών. Νότια από τον Αγιο Νικόλαο βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας ο θαλασσινός, στο ομώνυμο λιμανάκι -πιθανότατα ο μοναδικός που έχει κτιστεί πάνω στη θάλασσα.
Το χωριό (όπως και τα υπόλοιπα Βάτικα) ήταν απομονωμένο από τους χερσαίους δρόμους, οπότε ανάπτυξε επικοινωνία με τα νησιά και τον Πειραιά. Η μουσική εδώ είναι νησιώτικη και τα επικρατούντα όργανα το βιολί και το λαούτο (μέχρι πριν από κάποιον καιρό και η λύρα!).
Το πιο παλιό κομμάτι του χωριού είναι ο Γουλάς και για να φτάσετε θα ανηφορίσετε κάμποσο, αλλά η εκπληκτική θέα θα σας αποζημιώσει. Κάποια πολύ παλιά σπίτια βρίσκονται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (όπως το ερειπωμένο καφενείο του Μανωλάκη).
Το απολιθωμένο δάσος είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Απλώνεται σε μια έκταση που αρχίζει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει μέχρι τον κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο.
Το απολιθωμένο δάσος είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Απλώνεται σε μια έκταση που αρχίζει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει μέχρι τον κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο.
Το παλιό κέντρο του χωριού βρισκόταν εκεί που είναι η ταβέρνα «Νεράιδα», δίπλα στη ρεματιά της Δέσης: υπάρχουν ερείπια του παλιού ελαιουργείου, πλυσταριά, βρύσες κλπ. Λίγο παρακάτω υπήρχε το εμπορικό κέντρο του χωριού που διέθετε έως και... σινεμά!
ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή στα νότια τοπία του Καβομαλιά. Φεύγετε από τη Νεάπολη ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Αγιο Νικόλαο.
Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων
Περνάτε το Λάχι -χωριό με υπέροχη θέα και πατρίδα πολλών επιφανών πνευματικών ανδρών, όπως ο ακαδημαϊκός Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο βαθύφωνος Νίκος Ζαχαρίου- έξω από το οποίο ένας ασφαλτόδρομος σας φέρνει στο Παλαιόκαστρο, όπου έχουν εντοπιστεί λιγοστά αρχαία ερείπια κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πιθανώς για κάποιους μελετητές εδώ υπήρχε η αρχαία Ητις, ή κατ’ άλλους οι αρχαίες Βοιές.
Σε περίπου 7 χλμ. από τη Νεάπολη φτάνετε στον Αγιο Νικόλαο.
Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο νότια κατηφορίζετε μέσα στους χαμηλούς λόφους με τις ελιές και τα κυπαρίσσια στον γραφικό και παράκτιο (!) Προφήτη Ηλία.
Το παλιό εκκλησάκι λάμπει ολόλευκο στον βράχο και πάνω από το πολύ όμορφο μικρό λιμάνι με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες.
Η Αγία Ειρήνη η Καβομαλούσα, στο λεγόμενο Μικρό Αγιον Ορος. Είναι του 19ου αιώνα και έχει σημαντικές φορητές εικόνες στο τέμπλο της.
Η Αγία Ειρήνη η Καβομαλούσα, στο λεγόμενο Μικρό Αγιον Ορος. Είναι του 19ου αιώνα και έχει σημαντικές φορητές εικόνες στο τέμπλο της.
Είναι μαζί με τον Κόρακα το κοντινότερο ψαρολίμανο προς τον Καβομαλιά. Από εδώ και κάτω τα τοπία είναι ερημικά: λιγοστοί ελαιώνες και απέραντα θαμνοτόπια με ασφάκες, σκίνους, ασπαλάθια, αφάνες, φασκόμηλο, θυμάρι.
Οι ακτές παίρνουν παράξενα σχήματα, τα βράχια είναι σαν γλυπτά, με σπηλιές, σπασμένα μονόπετρα και απολιθωμένους φοίνικες.
Ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και αριστερά σας υψώνονται οι κάθετοι ασβεστολιθικοί βράχοι του ακρωτηρίου Ζόμπολου. Κοντά στον φάρο της Σπίθας και στη βραχώδη ακτή διατηρούνται τα λείψανα τρίκλιτης βασιλικής.
Στον όρμο Κλεφταύλακο υπάρχουν αρχαίες λαξεύσεις, αρχιτεκτονικά λείψανα, και πλήθος κεραμικά.
Ενα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Λακωνίας είναι ο Αγιος Γεώργιος (13ος-14ος αι.). Σώζονται διάφορα κτίσματα της μονής. Απέχει ελάχιστα από την Αγία Ειρήνη.
Ενα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Λακωνίας είναι ο Αγιος Γεώργιος (13ος-14ος αι.). Σώζονται διάφορα κτίσματα της μονής. Απέχει ελάχιστα από την Αγία Ειρήνη.

Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εδώ το Νυμφαίο με τον ναό του Ποσειδώνα (όπου οι παραπλέοντες το Μαλέα ναυτικοί έκαναν προσφορές) και την πηγή, τα οποία αναφέρει ο Παυσανίας. Ο χωματόδρομος λίγο μετά το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σταματάει και ξεκινάει το έξοχο μονοπάτι προς τα ασκηταριά.
?Τo απολιθωμένο δάσος είναι ένα θαύμα της λακωνικής φύσης, ένα σπουδαίο φυσικό φαινόμενο. Είναι η πρώτη φορά που σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύπτονται τόσες εκατοντάδες ριζικοί κόμβοι ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών.
Περπάτημα προς τον Αγιο Γεώργιο, στην άκρη του γκρεμού, με εντυπωσιακή θέα στο πέλαγος!
Περπάτημα προς τον Αγιο Γεώργιο, στην άκρη του γκρεμού, με εντυπωσιακή θέα στο πέλαγος!
Και μάλιστα δεν απολιθώθηκαν από τέφρες ηφαιστείου, αλλά ασβεστοποιήθηκαν από την άνοδο της θάλασσας. Υπάρχουν πολλοί απολιθωμένοι φοίνικες, αλλά και κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα.
Οι αποκαλυφθέντες κορμοί έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1 μέτρο και ύψος ως 2 μέτρα! Τμήματα απολιθωμένου δάσους υπάρχουν σε μια τεράστια παράκτια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει στον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο!
Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων
Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βέβαια είναι το κομμάτι κάτω από την Αγία Μαρίνα (θα το βρείτε πανεύκολα, υπάρχουν πινακίδες) και λίγο ανατολικότερα στον Κόρακα όπου υπάρχει και ο ψηλότερος κορμός, τον οποίο οι ντόπιοι λένε «άνθρωπο».
Ορισμένους κορμούς στην Αγία Μαρίνα τους διαπερνάει η θάλασσα και ξεπηδάει σαν σιντριβάνι από μέσα τους! Ολόγυρα στην ακτή και ακόμη πιο βαθιά στους γύρω αγρούς πουρνάρια και σκίνοι είναι φυτρωμένοι σε χώμα ολόγεμο με όστρακα, κοχύλια, αστερίες, καβούρια και άλλα απολιθώματα.
ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΟ Δήμος Βοιών δημιουργεί γύρω από το απολιθωμένο δάσος ένα σύγχρονο Γεωπάρκο, με περιπατητικές διαδρομές και ενημερωτικό υλικό. Η ομάδα του καθηγητή Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελου Βελιτζέλου που μελετάει το απολιθωμένο δάσος έχει συντηρήσει 33 απολιθωμένους κορμούς στην Αγία Μαρίνα και στον Κόρακα, ώστε να αδιαβροχοποιηθούν και να μην τους διαβρώνει άλλο η θάλασσα. Πληρο­φορίες: Δήμος Βοιών 27343-60100.
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΑΓΙΟN ΟΡΟΣ»Το περπάτημα έως τη νότια άκρη του Μαλέα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Θα ακολουθήσετε το μονοπάτι από το τέλος του χωματόδρομου λίγο μετά το απολιθωμένο δάσος και το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Είναι ευδιάκριτο και περνάει στο χείλος του γκρεμού.
Σε περίπου 40 λεπτά θα σας φέρει στο κατάλευκο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης Καβομαλούσας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ξωκλήσια της Λακωνίας. Στέκει κατάλευκο στολισμένο με μια γέρικη, μεγάλη σαν δέντρο φραγκοσυκιά, με λίγα πεύκα και κυπαρίσσια και μια χούφτα κελιά πάνω από τις ερημιές του Καβομαλιά. Είναι του 19ου αιώνα, ναός σταυροειδής με τρούλο, χτισμένος σε ερείπια παλαιότερου. Στο εσωτερικό υπάρχουν φορητές εικόνες στο τέμπλο φιλοτεχνημένες το 1907 από τον Κρητικό μοναχό Νέστορα Βασαλάκη. Ολόγυρα υπάρχουν απομεινάρια κτιρίων και πιο ψηλά, ερειπωμένα ασκηταριά. Στα βράχια χαμηλότερα θα δείτε ένα λιμανάκι όπου προσορμίζει εύκολα σκάφος.
Από την Αγία Ειρήνη και με μόλις 10΄περπάτημα θα φτάσετε στην άκρη του γκρεμού, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Λακωνίας, μικρό στο μέγεθος αλλά με τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία.
Είναι η μονή του Αγίου Γεωργίου, ένα πανάρχαιο ερημητήριο χτισμένο σαν φωλιά αετού πάνω στα απόκρημνα βράχια, μάρτυρας αψευδής της ιστορίας του μοναχισμού στον Μαλέα. Η δημιουργία της χρονολογείται στον 13ο-14ο αιώνα. Την προστάτευε τα χρόνια εκείνα από τις πειρατικές επιθέσεις ισχυρός μαντρότοιχος. Σήμερα σώζονται διάφορα κτίσματα από τη μονή, σε ένα γοητευτικό σύμπλεγμα. Ψηλότερα από όλα τα κτίρια βρίσκεται κατερειπωμένος ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα.
Χαμηλότερα υπάρχει το παλιό καθολικό που ήταν μονόκλιτη θολωτή βασιλική, από την οποία σώζεται μόνο η βόρεια πλευρά με τρία τυφλά αψιδώματα, στα εσωράχια των οποίων υπάρχουν ίχνη τοιχογραφιών. Ο ναός είχε μαρμάρινο τέμπλο και στο δάπεδο είχε δύο υδατοδεξαμενές.
Σε πολύ καλύτερη κατάσταση διατηρείται το παρεκκλήσι με τον κατάλευκο τρούλο. Στο εσωτερικό υπάρχουν λίγες, αλλά ωραίες, τοιχογραφίες: στον τρούλο απεικονίζεται ο Παντοκράτορας περιστοιχισμένος στο τύμπανο από εννέα προφήτες, στο ιερό η Παναγία Βλαχερνίτισσα και ο Μελισμός, στην Πρόθεση ο Ρωμανός ο Μελωδός κ.ά.
Το σύνολο των βυζαντινών ερειπίων που αιωρούνται πάνω από τους γκρεμούς και μια από τις αγριότερες θάλασσες της Μεσογείου όπου τα πλοία περνούν ασταμάτητα, δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα. Την επίσκεψη εδώ θα τη θυμάστε για πάντα.
Η ΚΟΚΑΛΙΑΡΑΔίπλα στον μικρό μόλο κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης Καβομαλούσας ξεκινάει ένα σαθρό και απότομο μονοπατάκι που σε δέκα λεπτά οδηγεί σε μια από τις σπηλιές του Καβομαλιά. Υπάρχουν πολλές, η συγκεκριμένη ωστόσο είναι ξεχωριστή. Μέσα, στο βάθος, θα δείτε δίπλα σε μικρό προσκυνητάρι σωρούς από ανθρώπινα κόκαλα! Ηταν έως πρόσφατα πολύ μεγάλοι, αλλά λίγο οι κακοκαιρίες, λίγο οι επισκέπτες που τα έπαιρναν (άραγε γιατί;) λιγόστεψαν. Τα κόκαλα της Κοκαλιάρας είναι φορτωμένα με αμέτρητους μύθους και θρύλους. Αλλοι λένε ότι εδώ οι πειρατές του Καβομαλιά πέταγαν τους εκτελεσθέντες αιχμαλώτους τους. Αλλοι λένε ότι ίσως ήταν οστεοφυλάκιο του μοναστηριού που υπήρχε στην Αγία Ειρήνη.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
«Capari Suites» (27340 61200, www.caparisuites.gr). Ανάμεσα σε κήπους με γκαζόν, λουλούδια και γεφυράκια βρίσκονται τα απλά δωμάτια, τα στούντιο και οι σουίτες, με τις μεγάλες βεράντες που βλέπουν στη θάλασσα. Είναι εξοπλισμένα μεταξύ άλλων με υδρομασάζ-τζακούζι και υπάρχει internet.
«Δωμάτια με Θέα», (6946 175517, www.domatiamethea.gr). Περιποιημένα και ευρύχωρα στούντιο, που ατενίζουν την παραλία του Σίμου.
«Golden Star», (27340 61271-2, www.goldenstarelafonisos.gr). Σε ήσυχη περιοχή μπροστά στην παραλία, στη δυτική πλευρά του χωριού. Προτιμήστε τα μπροστινά δωμάτια που βλέπουν στη θάλασσα.
«Santa Maria Village» (210 4613 083, 6972 890905, www.santamariaelafonisos.gr). Σε ήσυχο σημείο πάνω από την παραλία της Παναγίας, με πολυτελή διαμερίσματα και ωραία θέα.
«Hotel 9 Μούσες» (2340 61345-46, www.hotelhellas.gr). Σύγχρονο συγκρότημα μέσα στο χωριό, με 8 πολυτελή στούντιο διακοσμημένα με προσεγμένα υλικά. Διαθέτει και πισίνα.
«Estella» (27340 61031, 61218, www.estella.gr). Μόλις μερικά μέτρα από το λιμάνι. Με 16 στούντιο, με σιδερένια έπιπλα και βεράντες που βλέπουν στο χωριό και το λιμάνι.
«Hotel Elafo­ni­sos» (27340 61268, www.hotelelafonisos.gr). Μικρό ανακαινισμένο ξενοδοχείο μπροστά στην παραλία Κοντογώνι, με καθαρά και περιποιημένα δωμάτια.
«Εν Πλω» (27340 61140). Στο λιμάνι με 10 αξιοπρεπή δωμάτια και όμορφη βεράντα.
«Simos camping» (27340 22672, 22673, www.simoscamping.gr). Το κάμπινγκ του Σίμου διαθέτει εκατό θέσεις για σκηνές και 80 για τροχόσπιτα. Είναι πάνω στην παραλία, καλά οργανωμένο.
ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
«Limira Mare» (27340 22236, 22957, 22208, www.limiramare.gr). Επάνω στον κεντρικό παραλιακό δρόμο με 108 ευρύχωρα και περιποιημένα δωμάτια, άνετους χώρους και κήπους.
«Aivali» (27340 22287,22561, www.hotels-in-greece.com/lakonia/aivali/index-d.php). Ενα από τα δημοφιλή ξενοδοχεία της Νεάπολης πάνω στον παραλιακό δρόμο, πρόσφατα ανακαινισμένο. Απλά, λιτά διακοσμημένα δωμάτια, με τις απαραίτητες ανέσεις και εξαιρετική θέα στον κόλπο.
«Hotel Arsena­kos» (27340 22991, 22691, www.hotelarsenakos.com). Μικρό και απλό ξενοδοχείο μπροστά από την παραλία, με 16 δωμάτια και διαμερίσματα, διακοσμημένα λιτά και με θέα στον κόλπο.
«Elafonisos Mare», στην Ελαφόνησο (27340 61349, www.elafonisosmare.gr). Ομορφο συγκρότημα, περιτριγυρισμένο από κήπους με γκαζόν και πισίνα. Εχει δωμάτια, μικρές σουίτες και μεζονέτες, διακοσμημένα με λιτά έπιπλα και απαλά χρώματα. Υπάρχει σκεπαστή βεράντα, με καναπέδες, πισίνα.
«Elafonisos Diamond Resort», στην Ελάφονησο (27340 70017, www.elafonisosisland.com). Ολοκαίνουργιο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Κάτω Νησί, μέσα σε κήπο 4 στρεμμάτων. Αποτελείται από 7 κτίρια, καθένα από τα οποία έχει δυο διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 μέχρι 4 άτομα.
ΦΑΓΗΤΟ
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
«Ο Νταγιαντάς» (27340 61165). Από τις παλιότερες και γνωστότερες ψαροταβέρνες του νησιού, με εξαιρετική ψαρόσουπα, αστακομακαρονάδα, θαλασσομεζέδες και ντόπιο κρασί.
«Ο Αρώνης» (27340 61280). Με τραπεζάκια επάνω στην αμμουδιά του Κοντογονίου, δίπλα στο κύμα. Η ψαροταβέρνα είναι γνωστή για τα φρέσκα ψάρια, την αστακομακαρονάδα και την κακαβιά.
«Ο Αντώνης» (27340 61006). Καλή ψαροταβέρνα, με τραπεζάκια στην άμμο και θέα στο ηλιοβασίλεμα. Φρέσκα ψάρια σε ποικιλία, από το καΐκι τους, αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα και χταπόδι γδαρτό και λιαστό.
«Λιμνίτσα» (6973 604801). Για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, από ντόπια καΐκια και σε πολύ λογικές τιμές.
«Τα Νησιά της Παναγιάς» (6974 316434). Η κ. Αλεξάνδρα είναι γνωστή για τα μαγειρευτά της, σαν τον «κόκορα της Αλεξάνδρας» (κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι), το μοσχάρι κατσαρόλας και τη γεμιστή πανσέτα. Σερβίρει επίσης ψάρια και θαλασσινά που φέρνουν ντόπιοι ψαράδες.
ΝΕΑΠΟΛΗ
«Πανόραμα» (6977034558). Είναι το καλό εστιατόριο της Νεαπόλεως,. Δοκιμάστε χουνγκιάρ μπεγιεντί, ανθούς γεμιστούς, τσαΐτι, μελιτζάνες ρολάκι με φέτα, πιπεριές με πλιγούρι και κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι. Για το τέλος τρίγωνα Βατικιώτικα, γλυκά κουταλιού και λικέρ.
«Το Λιμανάκι» (27340 23992). Στη βόρεια άκρη της πόλης και μπροστά στο λιμανάκι που δένουν οι ψαρόβαρκες και τα καΐκια της περιοχής. Εκτός από φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα και γαρίδες σαγανάκι.
«Τζιβαέρι» (27340 22545). Επάνω στον κεντρικό δρόμο, με όμορφη βεράντα που βλέπει στη θάλασσα, για ψάρια και θαλασσινά, κρεατικά της ώρας, τσαΐτια και καλτσούνια.
«Μανωλίτσης» (27340 22077). Η πινακίδα του τα λέει όλα: «Ο δάσκαλος του χταποδιού». Εδώ θα πιείτε ούζο με τη συνοδεία ψητού χταποδιού και άλλων θαλασσινών μεζέδων.
«Ελαφόνησος - αδερφοί Μέντη», στην Ελαφόνησο (27340 61263). Θα σας περιποιηθεί η Βούλα, πάντα χαμογελαστή και θα σας σερβίρει φρέσκο ψάρι, ψαρόσουπα από πετρομπάρμπουνο, και σπέσιαλ αστακομακαρονάδα. Δεν λείπει όμως και η σπιτική κουζίνα με μαγειρευτά. Πολύ καλό το ντόπιο κρασί καθώς και τα γλυκά από την «Παντελίνα». Το μεσημέρι θα βρείτε τραπεζάκια κάτω από την πέργκολα και το βράδυ στο πεζοδρόμιο της προβλήτας. Φροντίστε να κλείσετε τραπέζι.
«Νεράϊδα» στον Αγιο Νικόλαο (27340 31227). Από τις καλύτερες ταβέρνες της Λακωνίας! Ο Αντώνης Δαμανάκης και ο Παντελής Μεϊμέτης ανακαίνισαν την όμορφη ταβέρνα του Δελακόβια χωρίς να της αλλάξουν ύφος. Οι περισσότερες γεύσεις είναι από την τοπική κουζίνα αλλά με δημιουργικές παρεμβάσεις. Ξεχωρίζει το μελωμένο κότσι, το κατσικάκι στη λαδόκολλα, τα πιτάκια Καππαδοκίας και αν είστε τυχεροί αρνάκι με χαλούμι στα κληματόφυλλα. Επίσης καταπληκτική η ποικιλία κεφτέδων και το τοπικό τσαΐτι (πιτούλες με φρέσκο τυρί και δυόσμο).
Αντώνης Ιορδάνογλου
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος, Λεωνίδας Τηνιακός 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...