Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Ένα καταπληκτικό δάσος από λυγερόκορμες οξιές, θεόρατα πεύκα και έλατα κυκλώνει την τοποθεσία Τρία Πέντε Πηγάδια, στη δυτική πλευρά του Βερμίου. Σε αυτό το μέρος ακόμη και η ανάβαση από τη βάση του χιονοδρομικού στις πίστες είναι μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς διασχίζει πυκνά ..
ολόλευκα δάση. Το χιονοδρομικό κέντρο οφείλει την ιδιόμορφη ονομασία του στις τρεις πηγές που βρίσκονται στη βάση του, στα 1.430 μέτρα υψόμετρο, καθώς και στις πέντε πηγές που υπάρχουν στα 1.800 μέτρα.   
Οι αμφιθεατρικές, δασωμένες πλαγές του βουνού δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, κατάληλο όχι μόνο για σκι, snowboard και βόλτες με snowmobile, αλλά και για μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων όπως ορειβασία, αιωροπτερισμό, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Αλλά και η κορυφή του χιονοδρομικού στα 2.005 μέτρα, προσφέρει ένα απίστευτο πανόραμα προς τον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα, τη λίμνη Βεγορίτιδα, όταν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Σε απόσταση μόλις 17 χλμ. από τη Νάουσα, το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα της χώρας. Άρχισε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του '70 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Νάουσας και λίγα χρόνια μετά ανέλαβε τη διαχείριση ο Δήμος της Νάουσας. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί η εγκατάσταση -από το 2002- ενός σύγχρονου συστήματος τεχνητής χιόνωσης (με 21 κανόνια σε λειτουργία), σε όλες τις πίστες των καταβάσεων, με αποτέλεσμα τη συνεχή χιόνωση και την καλύτερη ποιότητα του χιονιού.
Τα Τρια Πέντε Πηγάδια φημίζονται επίσης και για τις τρεις πίστες δρόμων αντοχής. Στη βάση του χιονοδρομικού λειτουργούν ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ, ξενώνας - καταφύγιο, καφετέριο, ξύλινο lift bar, πληρως εξοπλισμένο ιατρείο με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οργανωμένη σχολή εκμάθησης σκι με 25 δασκάλους, καταστήματα ενοικιάσεως (1.000 ζεύγη) και πώλησης εξοπλισμού, μίνι μάρκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου και snow mobiles.
Στα 2.005 μέτρα, στην κορυφή του χιονοδρομικού, λειτουργεί ακόμη ένα σαλέ. Επίσης, υπάρχει ασφαλτοστρωμένος χώρος σταύθμευσης αυτοκινήτων 800 θέσεων και πάρκινγκ για τροχόσπιτα. Το κέντρο λειτουργεί από το Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Οι σύγχρονοι αναβατήρες και οι πίστες για όλους καθιστούν τα Τρία Πέντα Πηγάδια προσφιλή προορισμό. Συγκεκριμένα, το χιονοδρομικό διαθέτει επτά αναβατήρες: έναν εναέριο διθέσιο μήκους 1.500 μέτρων, τέσσερις συρόμενους μήκους από 415μ. έως 805μ. και δυο baby lifts μήκους 200 μέτρων ο καθένας. Οι δέκα πίστες του (επτά καταβάσεων και τρεις δρόμως αντοχής) είναι ιδανικές τόσο για την κατάλληλη προετοιμασία αρχαρίων όσο και για τους πλέον ικανούς σκιέρ. Επίσης, λειτουργεί ένα snowboard park που ικανοποιεί και τους απαιτητικούς λάτρεις των χειμερινών σπορ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για την διαμονή σας η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία, παραδοσιακά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια), με μεγάλη ποικιλία τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις τιμές.
ΠΙΣΤΕΣ
Ονομασία    Τύπος    Μήκος μ.    Υψόμετρο μ.
1. Αριστοτέλης
Δύσκολη
2000    1.430 - 1.995
2. Φίλιππος
Δύσκολη
2000    1.430 - 1.995
3. Παράδεισος
Δύσκολη
2600    1.430 - 1.995
4. Λούκι
Δύσκολη
1000    1.750 - 1.950
5. Πίστες Αρχαρίων (3)

200    1.410 - 1.430

ΠΙΣΤΕΣ ΔΡΟΜΩΝ ΑΝΤΟΧΗΣ
Ονομασία    Δυσκολία    Μήκος μ.
Τρία Πηγάδια 1

3000
Τρία Πηγάδια 2

5000
Πέντε Πηγάδια - Ντορντόπολη

10000










ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...