Φουρλής: Στόχος το 50% των κερδών να προέρχονται από το εξωτερικό

Στόχος του ομίλου Φουρλή για την επόμενη πενταετία είναι το 50% των κερδών EBITDA του ομίλου να προέρχονται από τις ξένες αγορές. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με το ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, τα πρόσφατα ανοίγματα σε Τουρκία μέσω της Intersport και τις κινήσεις για το σήμα New Look σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
.
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο CEO του ομίλου, κ.Απ. Πεταλάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2011 κατά την οποία τόνισε ότι ο όμιλος διεκδικεί μερίδια αγοράς σε μια πτωτική αγορά.
Ο όμιλος επικεντρώνεται στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες του, προκειμένου να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον treasurer του ομίλου, ο κ. Γ.Αλεβίζο, ο όμιλος λόγω και της ανάπτυξης των διεθνών του δραστηριοτήτων, έχει απευθυνθεί για χρηματοδότηση και σε ξένες τράπεζες με αποτέλεσμα σήμερα το 50% των δανείων του ομίλου να έχει συμβληθεί με ξένα πιστωτικά ιδρύματα. Στην εσωτερική αγορά οι επενδύσεις περιορίζονται, γίνονται επιλεκτικές και αφορούν κυρίως τον τομέα της Intersport όπου προγραμματίζεται η δημιουργία νέων καταστημάτων. Ωστόσο μετά τις επενδυτικές δαπάνες ύψους 72 εκατ. ευρώ έως το εννεάμηνο του 2011 (εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011), ο όμιλος κατεβάζει ταχύτητες περιορίζοντας το επενδυτικό του πλάνο για τα προσεχή χρόνια.
Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι εντός του 2012 δεν προγραμματίζεται η δημιουργία νέου ΙΚΕΑ, που εξ αντικειμένου αποτελεί την πιο απαιτητική από άποψη κεφαλαίων δραστηριότητα του ομίλου.
Σε ότι αφορά την εσωτερική αγορά, παρά τα μονοψήφια ποσοστά πτώσης των πωλήσεων (σε συγκρίσιμη βάση) για ΙΚΕΑ και Intersport, ο όμιλος σύμφωνα με τον κ. Πεταλά έχει κατορθώσει να καρπωθεί μερίδιο 18% (από 12% το 2008) για την ΙΚΕΑ και 16%-17% για την Intersport.
Σε ότι αφορά τον καθαρό δανεισμό του ομίλου αυτός διαμορφώνεται αυξημένος στα 160,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 9μηνου 2011 (από 116,4 εκατ. εύρώ στα τέλη του 2010), καθώς επηρεάστηκε τόσο από τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες όσο και από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και την έκτακτη φορολογία.
Το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου ήταν 3,5% και σήμερα έχει ανέλθει σε 5,5%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας στο τέλος του 2011 ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει στα


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...