Βιρμανία: Χαμόγελα του Βούδα.

Μετά από δεκαετίες απόλυτης απομόνωσης, η Μιανμάρ στη Νοτιοανατολική Ασία ανυπομονεί να παρουσιάσει στα μάτια του επισκέπτη τη λάμψη των χρυσοποίκιλτων παγόδων της, τις γαλήνιες μορφές των βουδιστών μοναχών και τις ομορφιές της παρθένας τροπικής φύσης της..Στους παλιούς σχολικούς χάρτες, υπήρχε μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, περικυκλωμένη από την Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Λάος και την Ταϊλάνδη, που αναγραφόταν ως Βιρμανία. Οι νεότεροι όμως ταξιδιώτες την ξέρουν με το νέο της όνομα, Μιανμάρ. Ετσι τη βάπτισε το 1989 το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα από το 1962 και έχει επιβάλει στους 43.000.000 κατοίκους της μια ιδιότυπη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα στη Μιανμάρ, όπου ζουν 64 εθνικότητες και μιλάνε περισσότερες από 200 γλώσσες. Χάρη στην αρμονική συνύπαρξη των δεκάδων εθνικό-θρησκευτικών ομάδων της χώρας, ο λαϊκός πολιτισμός της Μιανμάρ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, με έκδηλη την επίδραση της μακραίωνης βουδιστικής παράδοσης.
Απόμακρη και μυστικιστική, εξωτική, σχεδόν άγνωστη, η Μιανμάρ μόλις τα τελευταία 20-25 χρόνια άνοιξε τις πύλες της στον έξω κόσμο και καλεί τους ταξιδευτές απ' όλο τον κόσμο να την ανακαλύψουν. Αρχαίοι ναοί, χρυσές παγόδες, βουδιστικά μοναστήρια, τροπική βλάστηση, πλωτά χωριά και κατάφυτα βουνά είναι τα τουριστικά θέλγητρα της Μιανμάρ, που «φωτίζεται» από τον βουδισμό και τα χαμογελαστά πρόσωπα των φιλόξενων κατοίκων της.
Η πιο δυνατή όμως εμπειρία που εισπράττει ο επισκέπτης στη Μιανμάρ είναι η επιρροή της βουδιστικής θρησκείας και παράδοσης στην καθημερινότητα των ντόπιων. Η ζωή σ' αυτήν τη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας κυλά μέσα στον απόλυτο μυστικισμό και στη βουδιστική ηρεμία, ενώ οι σπάνιες σκηνές καθημερινότητας που συναντά κανείς ταξιδεύοντας στη χώρα καταδεικνύουν την αυθεντικότητα ενός απλοϊκού και ευγενικού λαού που αντιμετωπίζει με χαμόγελο και καρτερικότητα τη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια στερείται των βασικών αστικών του δικαιωμάτων.
Yangon η μεγαλύτερη πόλη της Βιρμανίας, σε πολλά σημεία της υπάρχουν κτίρια που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Yangon η μεγαλύτερη πόλη της Βιρμανίας, σε πολλά σημεία της υπάρχουν κτίρια που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ είναι η Yangon, γνωστή ως «Ο Κήπος της Ανατολής». Χτισμένη δίπλα σ' έναν παραπόταμο του ποταμού Ayeyarwady, η Yangon είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 6.000.000 κατοίκους. Με την εντυπωσιακή αποικιακή και θρησκευτική της κληρονομιά, την πλούσια τροπική βλάστηση και την εξωτική ατμόσφαιρα, είναι μία από τις πιο αυθεντικές και χαλαρές πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν και από το 2006 σταμάτησε να εκτελεί χρέη επίσημης πρωτεύουσας, ρόλο που επωμίστηκε η νεοσύστατη Naypyidaw (320 χλμ. βόρεια της Yangon).
Πλανόδια πωλήτρια λουλουδιών στην υπαίθρια αγορά Boyoke της Yangon.
Πλανόδια πωλήτρια λουλουδιών στην υπαίθρια αγορά Boyoke της Yangon.
Σήμα-κατατεθέν της Yangon είναι η απαστράπτουσα παγόδα Shwedagon. Με τη σημερινή της μορφή, το πιο ξακουστό και ιερό μνημείο του βιρμανικού βουδισμού χρονολογείται από το 1769. Με ύψος 98 μέτρα, είναι θεατή από οποιοδήποτε σημείο της πόλης, ενώ δεκάδες μικροί ναοί σε λευκό και χρυσό περικλείονται μέσα στον ιερό χώρο των 50 στρεμμάτων της Shwedagon. Χάρη στην ολόχρυση παγόδα της, η Yangon θεωρείται το θρησκευτικό λίκνο της χώρας.
Η Mandalay (700 χλμ. βόρεια της Yangon), στις όχθες του ποταμού Ayeyarwady, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Θεωρείται το σπουδαιότερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας και υπήρξε η τελευταία βασιλική πρωτεύουσα της Βιρμανίας πριν από την κατάληψη της χώρας από τους Βρετανούς το 1885. Λίγα μνημεία έχουν απομείνει από το ένδοξο παρελθόν της πόλης - τα περισσότερα καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίστε το χρυσό παλάτι-μοναστήρι Shwenandaw, τις παγόδες Atumashi, Kuthodaw και Mahamuni και το Βασιλικό Παλάτι. Στην αγορά Zegyo μπορείτε να ψωνίσετε χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης, όπως ξυλόγλυπτα, μεταξωτά υφαντά και λεπτοδουλεμένα κοσμήματα.
Η Mandalay είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η Mandalay είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Σε μικρή απόσταση από τη Mandalay, τέσσερις εγκαταλειμμένες πολιτείες (Amarapura, Sagaing, Ava, Mingun) συνιστούν τις κορυφαίες αρχαιολογικές μαρτυρίες της περιοχής. Η Sagaing ήταν το πιο αξιόλογο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, με κορυφαίο μνημείο την παγόδα Soon U Ponya Shin. Στην κοντινή Mingun, εντυπωσιάζουν η ομώνυμη πάλλευκη παγόδα και ο τεράστιος ναός Mingun Temple.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ YANGON
Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από το μοναστήρι Ananda στο Bagan.
Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από το μοναστήρι Ananda στο Bagan.
Εκτός από την ιερή παγόδα Shwedagon (ανοιχτά από 05:00 – 22:00, είσοδος 3 € και άλλα 3 € για λήψη φωτογραφιών), άλλα αξιοθέατα της πρώην πρωτεύουσας που ξεχωρίζουν είναι η λίμνη Kandawgyi (βρίσκεται μέσα σ' ένα εκτεταμένο πάρκο όπου οι ντόπιοι κάνουν τη βόλτα τους τα Σαββατοκύριακα), η παγόδα Soule, το Εθνικό Μουσείο, η παγόδα Tsaouchtatgkii με τον Ξαπλωτό Βούδα και το Μουσείο Ιστορίας Bogkioke Aung San. Αλλα σημεία ενδιαφέροντος στην Yangon αποτελούν τα βικτοριανά κτίρια της κεντρικής λεωφόρου Ian Pansonten, το αποικιακό «Κυβερνητικό Γραφείο Τηλεγράφου» και η υπαίθρια αγορά Boyoke.
Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ 5.000 ΠΑΓΟΔΕΣ
ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ το Angkor Wat για την Καμπότζη, είναι το Bagan (140 χλμ. νοτιοδυτικά της Mandalay) για τη Μιανμάρ. Σε μια έκταση 41 τετρ. χλμ., στη δυτική όχθη του ποταμού Ayeyarwady, περισσότεροι από 5.000 ναοί (του 11ου και του 13ου αιώνα), συνθέτουν τον πλουσιότερο (και κατά πολλούς τον σημαντικότερο) αρχαιολογικό χώρο της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Παραδοσιακή πασσαλόπηκτη κατοικία στα νερά της λίμνης Inle.
Παραδοσιακή πασσαλόπηκτη κατοικία στα νερά της λίμνης Inle.
Παγόδες, μοναστήρια, ναοί, οβελίσκοι και άλλα επιβλητικά κτίσματα της αρχαίας πολιτείας του Bagan (υπήρξε για 230 χρόνια η πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου της Βιρμανίας) αφηγούνται στον έκπληκτο επισκέπτη το ιστορικόθρησκευτικό παρελθόν της χώρας. Μέσα σ' ένα πραγματικά υποβλητικό τοπίο στα κεντρικά της Μιανμάρ, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παγόδες -κάθε μεγέθους- υψώνουν τις αιχμές τους στον ουρανό, συνιστώντας ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο, το πιο δυνατό τουριστικό «χαρτί» της χώρας.
Εδώ θα αντικρίσετε μοναχούς να προσεύχονται, βουδιστές δασκάλους να διαλογίζονται, οικογένειες να κάνουν τις βόλτες τους και μητέρες να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να εναποθέτουν τις προσφορές τους.
Παντού, σε όλη τη Μιανμάρ, θα δείτε τις γαλήνιες μορφές των βουδιστών μοναχών.
Παντού, σε όλη τη Μιανμάρ, θα δείτε τις γαλήνιες μορφές των βουδιστών μοναχών.

Πολλές από τις παγόδες του Bagan έχουν ανακατασκευαστεί μετά τις ζημιές που προκάλεσε ένας καταστροφικός σεισμός το 1975 – ο αρχαιολογικός χώρος του Bagan είναι καταχωρισμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάςτης UNESCO.
Από τα αναρίθμητα αξιοθέατα του Bagan, επισκεφθείτε τις παγόδες Shwesandaw, Shinpin Thayaung, Sulamuni, Shnbyushin, Lemyethnar, ChatuMukha, Wetkyi-in Gubyauk Gyi, Htilominlo και Khay Min Ga, τα μοναστήρια Soemingyl, Ananda και Minnanthu και την πύλη Tharaba Gate.
Το συγκρότημα των παγόδων Ηtilominlo στο Bagan.
Το συγκρότημα των παγόδων Ηtilominlo στο Bagan.
Περιηγηθείτε στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου νοικιάζοντας ένα ταξί, μια άμαξα με άλογο ή ακόμα κι ένα ποδήλατο (ανάλογα φυσικά τον χρόνο που διαθέτετε). Κι αφού περπατήσετε πάνω στα μοναδικά αποτυπώματα του ένδοξου βιρμανικού «χθες», απολαύστε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα σκαρφαλώνοντας στο ψηλότερο σημείο της παγόδας Boulendi.
ΟΙ «ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΧΩΡΙΑ
Βιρμανία: Χαμόγελα του Βούδα
Η ΛΙΜΝΗ INLE, η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μιανμάρ (μήκος 22 χλμ. – πλάτος 10 χλμ.), βρίσκεται στην καρδιά της επαρχίας San, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλημμυρισμένη κοιλάδα σε υψόμετρο περίπου 900 μ. (βρίσκεται ανάμεσα στις οροσειρές Sin Taoungk και Than Taoungk), που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σ' ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Μιανμάρ. Στο υπέροχο υδάτινο σκηνικό της περιοχής, κυρίαρχη θέση κατέχουν οι παραδοσιακοί πλωτοί οικισμοί που φιλοξενούν περίπου 70.000 ιθαγενείς Intha, τους επονομαζόμενους «Γιούς της Λίμνης». Τοπικοί μύθοι μιλούν για τους επίγονους 36 οικογενειών που μετέφερε εδώ ο βασιλιάς Sithou Alaoungk (12ος αιώνας) προκειμένου να εποικίσει την περιοχή.
Η επίσκεψη στα πλωτά χωριά με τις πασσαλόπηκτες καλύβες γίνεται αποκλειστικά με μικρές ξύλινες βάρκες. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να καταγράψετε από κοντά τις παραδόσεις και την καθημερινότητα των ντόπιων, που ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία και την υφαντουργία. Ως ορμητήριο για την εξερεύνηση της λίμνης Inle προσφέρεται ο οικισμός Nyaungshwe, που διαθέτει ικανοποιητική τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, εστιατόρια) και ενώνεται με τη λίμνη χάρη σ' ένα κανάλι μήκους 3 χλμ. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή με ξενάγηση στα βουδιστικά μοναστήρια που υπάρχουν.
Τη λίστα των θρησκευτικών αξιοθέατων της χώρας συμπληρώνουν δύο ακόμη μνημεία. Στην περιοχή Pegu (50 χλμ. από το Bagan), στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου, δεσπόζει το βουδιστικό μοναστήρι Popa, ενώ στην κορυφή του όρους Kyaiktiyo (210 χλμ. ανατολικά της Yangon) ορθώνεται η ομώνυμη χρυσοποίκιλτη παγόδα πάνω σ' έναν χρυσό βράχο. Η παγόδα Kyaiktiyo, μαζί με την παγόδα Shwedagon στη Yangon, θεωρείται ένας από τους πιο ιερούς βουδισ τικούς χώρους σ τη Μιανμάρ.
FAST INFO
ΑΓΟΡΕΣ
Από τη Μιανμάρ μπορείτε να αγοράσετε μεταξωτά παρεό, αγαλματίδια του Βούδα, όμορφα διακοσμητικά είδη, πολύχρωμες ομπρέλες από μπαμπού, παραδοσιακές βιρμανικές μαριονέτες, μικροαντικείμενα από λάκα, γλυπτά από ξύλο ή μάρμαρο. Η Μιανμάρ έχει μεγάλη παράδοση στα ασημένια σκεύη και κοσμήματα, τα οποία θα βρείτε παντού και σε αφθονία, σε απλά ή περίτεχνα σχέδια με ημιπολύτιμους λίθους.
ΦΑΓΗΤΟ
Η τοπική κουζίνα έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία από την αντίστοιχη κινέζικη και ταϊλανδική. Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό, μη βάζετε παγάκια στους χυμούς ή στο νερό σας και μην καταναλώνετε ακαθάριστα φρούτα. Στην YANGON επιλέξτε ανάμεσα στα εστιατόρια «THIRIPYITSAYA SKY LOUNGE» και «GOLDEN VIEW RESTAURANT», στην MANDALAY δειπνίστε στο εστιατόριο «SMALL RIVER RESTAURANT», ενώ στην BAGAN συστήνονται τα εστιατόρια «THE MOON RESTAURANT» και «NATION RESTAURANT».
ΔΙΑΜΟΝΗ
YANGON
Στην πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ συστήνονται τα ξενοδοχεία «HOTEL CHATRIUM» (00951 544 500, www.chatriumhotelyangon.com), «GRAND MEE YA HTA» (00951 256355, www.grandmeeyahta.com.mm), «HOTEL YANGON» (00951 667708, www.hotelyangon.net), «PARKROYAL» (00951 250 388, www.parkroyalhotels.com), «YUZANA GARDEN» (00951 248944, www.yuzanahotels.com) και «MOTHER LAND INN 2» (00951 291343/290348, www.myanmarmotherlandinn.com).
MANDALAY
Στην Mandalay μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των ξενοδοχείων «MANDALAY HILL» (00952 35638, www.mandalayhillresorthotel. com), «SEDONA HOTEL MANDALAY» (00952 36488, www.sedonahotels.com.sg), «MANDALAY SWAN HOTEL» (00952 35678, www.mandalayswanhotel.com) και «RUPAR MANDALAR HOTEL» (0095 2 61552/61559, www.ruparmandalarresort.com).

BAGAN

Για την παραμονή σας στο Bagan προτείνονται τα ξενοδοχεία «MYANMAR TREASURE RESORT» (0095 61 65445, www.myanmartreasureresorts.com) και «AUREUM PALACE RESORT» (0095 61 60046, www.aureumresortsandspa.com).

INLE LAKE

Κοντά στην λίμνη Inle επιλέξτε τα ξενοδοχεία «INLE RESORT» (0095 211555/211666, www.inleresort. com) και «HOTEL PARADISE INLE RESORT» (0095.81.29586, www.inleparadise.com).
Κείμενο- Φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...