«Το πρώτο μισό του 2012 θα κρίνει το μέλλον του ευρώ». Στην εκτίμηση αυτή προχωρά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο τις προβλέψεις και τις αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων..
Με δεδομένες τις εξελίξεις από το πολιτικό μέτωπο στην Ευρωζώνη, έπειτα από τις σημαντικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των αρχών Δεκεμβρίου, πρωτίστως όμως από την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία των κατεξοχήν «προβληματικών κρατών» της Ευρωζώνης, δηλαδή Ελλάδας, Ιταλίας και από τις αρχές του έτους και της Ισπανίας, οι αναλυτές εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί ή και προβληματισμένοι ακόμα, καθώς συμφωνούν πως το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει προ πολλού πάψει να είναι αμιγώς οικονομικό, έχει μετεξελιχθεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα και μάλιστα χωρίς μεγάλη ευθύνη των «ασθενέστερων» χωρών της Ευρωζώνης, αλλά μάλλον των ισχυρών!
Ακριβώς με αυτό κατά νου κορυφαίοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής (global head of equity strategy) της HSBC, κύριος Gary Evans, ευθέως συνδέει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, έτι δε και στις ΗΠΑ που βαδίζουν πλέον στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές.
Και μιλάει για «ομηρία» των αγορών και της οικονομίας από τα κελεύσματα, τις πράξεις, κυρίως όμως τις παραλείψεις και τις καθυστερημένες αντιδράσεις των πολιτικών. Που στιγμάτισαν όλο το 2011 και βλέπει να πράττουν το ίδιο και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς…
Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του
Αναλυτικότερα ο κύριος Evans εκτιμά πως η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί και για το πρώτο ήμισυ του 2012, ενώ δηλώνει πως η μοναδική περίπτωση να ληφθούν άμεσες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης είναι να εξαναγκασθεί η Γερμανία να αλλάξει τη στάση της αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων και την «απελευθέρωση» των κινήσεων και των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
«Απ’ όσα έχουμε δει έως τώρα οι πολιτικοί αρνούνται να πάρουν σκληρές αποφάσεις, τουλάχιστον μέχρι να τους αναγκάσει η κρίση να το πράξουν. Κι ως συνήθως τότε είναι αργά», γράφει χαρακτηριστικά στο report του ο επικεφαλής αναλυτής της HSBC.
Και συνεχίζει: «Ένα πιθανό σενάριο για τους επόμενους μήνες είναι το να εξαναγκασθεί η Γερμανία να σώσει το ευρώ, όταν θα έχει όμως επέλθει η πλήρης κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ευρωζώνη. Το εναλλακτικό σενάριο είναι η επανάληψη της μέχρι σήμερα πρακτικής, να λαμβάνουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι αποσπασματικές αποφάσεις, οι αγορές να αναθαρρούν για λίγο και στη συνέχεια να παραδίδουν τα κέρδη τους και η ιστορία να επαναλαμβάνεται από την αρχή. Να παραμείνουν δηλαδή οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία όμηροι των πολιτικών»…
Παραπλήσια άποψη έχει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κ. Thomas Mayer. Ο οποίος, μιλώντας στο CNBC (διαβάστε εδώ) έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως οι αγορές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπως και σχεδόν όλο το 2011, κάτι που σημαίνει πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 θα μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια αν το ευρώ θα επιβιώσει!
«Όλα εξαρτώνται από το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση Μόντι να σταθεροποιήσει την ιταλική οικονομία και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα», δηλώνει ο κύριος Mayer.
Που συνεχίζει λέγοντας πως και η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα «έχει να κάνει πάρα πολλά, ιδίως να παλέψει με ένα διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί.«Παλεύουν να ξεριζώσουν από τη χώρα μη βιώσιμες οικονομικές πρακτικές δεκαετιών», δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος και μαζί του συμφωνεί και ο επικεφαλής αναλυτής της Diapason Commodities Management κ. Sean Corrigan: «Όλο το παιχνίδι παίζεται στο κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει από τις υπερβολές που την οδήγησαν στις … εσχατιές της Ευρωζώνης. Εάν τα καταφέρουν και κυρίως εάν βοηθηθούν επαρκώς, τότε μπορεί να αρχίσουν να στέκονται στα πόδια τους και να αναδιοργανώνουν την οικονομία τους. Αν και αρκετοί αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες προσδοκίες».
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές συμφωνούν πως Ελλάδα, Ιταλία και σε δεύτερο χρόνο Ισπανία κρατούν στα χέρια τους την τύχη του ευρώ. Αν «πέσουν», θα πάρουν μαζί τους και όλο το οικοδόμημα …
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου