Αλλαγή..Συνεπώς όπως έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε»

Προφανώς το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν ιδιωτικοί φορείς θα ολοκληρωθεί οσονούπω. Είναι παραπλανητική όμως η θεωρία ότι θα πρόκειται για ελληνικό θρίαμβο - και πολύ περισσότερο για το «τέλος του δρόμου» - όπως πήγε να το παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο η τότε κυβέρνηση..

Θα μειωθεί ασφαλώς το ελληνικό χρέος. Αν όχι κατά εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, πάντως αισθητά. Και συνεπώς θα απελευθερωθούν οι πόροι που κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του τμήματος που θα κουρευτεί. Αλλά θα υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες. Οπως η επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία. Και οι εσωτερικές συνέπειες από τις προϋποθέσεις που τίθενται για να δανειοδοτηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία και να μην έχει ανάγκη τις αγορές που θα την αποκλείσουν μετά το κούρεμα. Αλλά και η συμπεριφορά των εταίρων όταν θα χάσουν οι τράπεζές τους ό,τι είναι να χάσουν και η Ελλάδα δεν θα αποτελεί πλέον συστημικό πρόβλημα για την ευρωζώνη.


Οι θετικές και οι αρνητικές συνέπειες θα εξελιχθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αλλά προς Θεού: θα ήταν έγκλημα να αρχίσει και αυτή η κυβέρνηση - όπως η προηγούμενη - να διατυμπανίζει ότι «έσωσε τη χώρα». Θα είναι κατώτερο των περιστάσεων να επαναληφθεί το 2010: ένα ακριβό δάνειο 110 δισ. ευρώ παρουσιάσθηκε σαν... βοήθεια! Κάτι σαν το ΕΣΠΑ! Ή, ακόμη χειρότερα, να συμβεί αυτό που επισήμανε πρόσφατα με νόημα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, για το θέαμα του περασμένου Ιουλίου: «Εζησα να το δω και αυτό: υπουργοί να χειροκροτούν τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Με την ολοκλήρωση του PSI, στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα εξακολουθήσει να χρωστάει 250 δισ. - με τάση να τα αυξήσει πάλι. Σαν μια ποινή πεντάκις εις θάνατον να μειώνεται σε τρις εις θάνατον. Δηλαδή δεν είναι σωτηρία αλλά μια από τις προϋποθέσεις για σωτηρία. Οι άλλες βρίσκονται εδώ, ανάμεσά μας. Και θα κριθούν από τις ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές. Αλλά και από το είδος των πολιτικών που θα βρεθούν στην επόμενη Βουλή, ανεξαρτήτως κομματικών συσχετισμών. Με τους ίδιους πολιτικούς θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Συνεπώς όπως έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...