ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ, ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ Διπλή συμφωνία για PSΙ - νέο δάνειο ως τα τέλη της εβδομάδας

Διπλή συμφωνία για PSΙ - νέο δάνειο ως τα τέλη της εβδομάδας Την ανάγκη η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, ως το τέλος της εβδομάδας, τόσο με τους ιδιώτες..
ομολογιούχους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, εξέφρασαν στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

"Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες και την υιοθέτηση του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα "έως το τέλος της εβδομάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το PSI και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε σωστή τροχιά.
Το δημοσιονομικό Σϋμφωνο ηυξημένης δημοσιονομικής αυστηρότητας, κυρώσεων και εποπτείας, εγκρίθηκε τελικά από 25 χώρες (πλην Βρετανίας καις Τσεχίας, καθώς οι αμφιβολίες της Πολωνίας εκάμφθησαν).
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων, επρόκειτο να ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χ. Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν και τον Γκιοργκ 'Ασμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ και διμερείς επαφές με το Φιλανδό και τον Ολλανδό ομόλογούς του.
Αποδοκιμασία της επιτροπείας
Το σενάριο της επιτροπείας αποδοκιμάστηκε τελικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί που πρόσθεσε πάντως ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας».
Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό συνιστά και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».
Νωρίτερα και η Αγκελα Μέρκελ έδειξε σαφείς τάσεις υπαναχώρησης. «Το ζήτημα τώρα είναι πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που τής έχουν ανατεθεί» δήλωσε προσερχόμενη στη Σϋνοδο
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...