ΗΠΑ ΔΝΤ: Η Λιβύη βρίσκεται σε "επισφαλή" οικονομική κατάσταση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του επειδή βλέπει τη Λιβύη να εξακολουθεί να βρίσκεται σε "επισφαλή"..
οικονομική κατάσταση και αναγκάστηκε να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της με την εκτύπωση χρήματος.

"Παρά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, η οικονομική κατάσταση του δημόσιου τομέα παραμένει επισφαλής", αναφέρει το Ίδρυμα της Ουάσιγκτον στα προκαταρκτικά πορίσματα της ετήσιας έκθεσής του για τη Λιβυκή οικονομία.


"Το κράτος χρηματοδοτείται με δανεισμό από την κεντρική τράπεζα και τραβώντας από τις καταθέσεις του. Η αντιστάθμιση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας γίνεται με τη δημιουργία χρήματος, κυρίως μέσω της αύξησης των σε κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και με τα υπόλοιπα των λογαριασμών των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα", αναφέρει με ανησυχία το Ταμείο.


Το ΔΝΤ συμβουλεύει συνήθως τα κράτη μέλη του να μην λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά παραδέχθηκε ότι η Λιβύη ήταν σε ειδική θέση στο τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης που οδήγησε στην πτώση και το θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι.


"Η αποστολή μας αναγνώρισε την ανάγκη να ανταποκριθεί (η χώρα) στις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από τη σύγκρουση", αναφέρει, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας, που υπολογιζόταν σε 26% πριν από τη σύγκρουση έχει "πιθανώς" αυξηθεί.


"Η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα, όταν η κατάσταση της ασφάλειας θα ομαλοποιηθεί.


Η αποκατάσταση της παραγωγής υδρογονανθράκων έχει προχωρήσει αρκετά, περισσότερο από το ήμισυ των επιπέδων πριν την επανάσταση, και παραμένει ουσιώδης για την οικονομική ανάκαμψη, ενώ η ανοικοδόμηση θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε μη-ενεργειακούς τομείς", υπογραμμίζει το Ταμείο.


Το 2011, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 60%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.


Το ΔΝΤ αναμένει τώρα αύξησή του κατά 70% το 2012, με μια παραγωγή αργού πετρελαίου 1,35 εκατ. βαρελιών ημερησίως, έναντι 1,77εκατ το 2010 και 0.51 εκατ. 2011.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...