Τη συμφωνία πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μέση Γραμμή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου..
εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, η συμφωνία αυτή αφορά λεπτομέρειες για τα θέματα της συνεκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ενδιάμεσο χώρο των αποκλειστικών ζωνών Κύπρου και Αιγύπτου.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό πέραν από την υπογραφή και την επικύρωση από τα κοινοβούλια τις οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου να υπάρξουν και με όλες τις χώρες συμφωνίες για τη συνεκμετάλλευση. Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπουργείου Εξωτερικών για επικύρωση της συμφωνίας και με την Αίγυπτο. Η συμφωνία είπε θα είναι στην ημερήσια διάταξη της ερχόμενης Πέμπτης.
Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την Κυβέρνηση ενόψει και του δευτέρου γύρου αδειοδοτήσεων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και το Λίβανο, ώστε να είναι πιο θετικά τα αποτελέσματα από τον β' γύρο αδειοδότησης, αφού θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι είναι επαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Αβέρωφ δήλωσε ότι ''η Κυβέρνηση τρέχει και θα βάλει την άμαξα πριν από το άλογο''.
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν πριν από τον β' γύρο αδειοδότησης, 3-4 άλλες παράμετροι, όπως το νομοθετικό πλαίσιο για τον υποθαλάσσιο αγωγό για να μπουν και οροί στα συμβόλαια για τα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτόν για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Είπε επίσης ότι με δεδομένη τη βούληση Κυβέρνησης και κομμάτων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί η ίδρυση κρατικής εταιρείας για τους υδρογονάνθρακες να γίνει μετά την ετοιμασία των όρων προσφορών για το β' γύρο αδειοδότησης. Τουλάχιστον αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα, είπε, είναι απαραίτητο να προηγηθούν και να συμπεριληφθούν στα έγγραφα προσφορών για τον β' γύρο αδειοδότησης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μέσα από τις διάφορες δομές του κράτους, την διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτό τον σκοπό και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το θέμα, μελετά όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να είναι έτοιμη εγκαίρως να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός επί όλων αυτών των ζητημάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, όπως με πολλή δεξιοτεχνία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει ανάλογα να πράττει, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου