«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΤΟ PSI Σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα»

Ξαφνική εμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του δημοσίου χρέους..

Παρά τα σημάδια αισιοδοξίας που εξέπεμπαν αμφότερες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης κατά το διήμερο της επίσκεψης Dallara, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής την προσωρινή διακοπή των σχετικών συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.
Η αλλαγή κλίματος άρχισε να διαφαίνεται περί τις 4.00 το απόγευμα όταν με διαρροές τους προς το Reuters, αξιωματούχοι με άριστη γνώση του σημείου στο οποίο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις, δήλωναν, αίφνης, «λιγότερο αισιόδοξοι» για την έκβαση αυτών.
Ετσι λίγο πριν από τις 6.00, και στην επίσημη πια ανακοίνωση του IIF, αναφερόταν ότι συνομιλίες «δεν κατέληξαν σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων» και επομένως «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης».
«Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε ακραία ένταση
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».
«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.
Στην ανακοίνωση του IIF αναφέρεται:
«Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre, συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισ. ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία.
Ωστόσο ελπίζουμε ότι η Ελλάδα, με τη βοήθεια της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης».
Καθησυχάζει το Υπουργείο Οικονομικών: Σε κλίμα εμπιστοσύνης οι συνομιλίες
Σε λίγες ημέρες - και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη - θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων του IIF και του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση του IIF για αναστολή των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του υπουργείου, το χρονικό αυτό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.
Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, επίσης, ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η χώρα μας ενεργεί και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους.
Δήλωση στήριξης από το ΔΝΤ
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη σημερινή εξέλιξη, τόνισε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
"Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...