Βόρεια Κορέα: Ισπανός «σύντροφος», πιστός υπηρέτης του καθεστώτος

Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που εμπιστεύονται σχεδόν τυφλά οι (επιφυλακτικοί και καχύποπτοι) αξιωματούχοι του Βορειοκορεατικού κομμουνιστικού.. καθεστώτος καθώς και ο μοναδικός μη-Κορεάτης με τον οποίον δέχεται να συνομιλήσει ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, διάδοχος του εκλιπόντα Κιμ Γιόνγκ Ιλ και νέος ηγέτης της ασιατικής χώρας.

Το όνομά του είναι Αλεχάνδρο Κάο Ντε Μπένος. Είναι ένας 37χρονος Ισπανός (αν κι ο ίδιος λέει με περηφάνια πως είναι Καταλανός και καταγόμενος από τα αριστοκρατικά περίχωρα της Βαρκελώνης) που όμως περνάει τον μισό ημερολογιακό χρόνο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιόνγκ Γιάνγκ, κυκλοφορώντας ως «Ζο Σουν Ιλ», το όνομα που του έδωσαν, τιμής ένεκεν, οι πολίτες της «δεύτερης πατρίδας του», όπως λέει.

Σπούδασε προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και μοιράζει εδώ και σχεδόν 13 χρόνια τη ζωή του ανάμεσα στη Βαρκελώνη και την Πιόνγκ Γιάνγκ. Είναι ένας από τους ελάχιστους δυτικούς στην οποίο έχει απονεμηθεί τιμής ένεκεν η βορειοκορεατική υπηκοότητα λόγω των «υπηρεσιών που έχει προσφέρει στη χώρα».

Ο «Ζο», όπως τον φωνάζουν όλοι, λειτουργεί εδώ και πολλα χρονια ως εκπρόσωπος του καθεστώτος στο εξωτερικό, ιδίως στην Ευρώπη. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Ειδικός Αντιπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτιστικών Σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τις Ξένες Χώρες».

Τυχοδιώκτης ή αφελής ; Ενας ξένος που απλώς βρέθηκε «τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος» λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα σε ένα μυστικοπαθές καθεστώς και στην «ανοικτή» Δύση ή ένας ειλικρινής κομμουνιστής, υποστηρικτής του αμφιλεγόμενου καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ;

«Δεν ήθελα να περάσω τη ζωή μου ως σκλάβος του καπιταλιστικού συστήματος», λέει ο ίδιος ο «Ζο» (που στα κορεατικά σημαίνει «η Κορέα είναι μία»), ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας του. Στα 16 του χρόνια, αρχές της δεκαετίας του '90, ήρθε τυχαία σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς έκθεσης στη Μαδρίτη.

«Μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν ο γιος τους. Όταν έκλεισα τα 18 μου χρονια, έκανα το πρώτο μου ταξίδι στη χώρα και γοητεύθηκα από όλα τα πράγματα: τους ανθρώπους, τις παραδόσεις, τους θεσμούς, την πολιτική τους άποψη. Ένιωσα ήδη μίσος Κορεάτης», επισημαίνει ο Ισπανός, ο οποίος εδραίωσε τη θέση του στη χώρα κάνοντας αυτό που ήξερε καλύτερα.

Το 2000 κατάφερε και πήρε την έγκριση του τότε «Αγαπημένου Ηγέτη», Κιμ Γιόνγκ Ιλ, να φτιάξει την πρώτη ιστοσελίδα στη Βόρεια Κορέα. Η θέση του ως διαχειριστή του επίσημου ιστότοπου της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει τις πρώτες επαφές για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι, πέρασε όλη την προηγούμενη δεκαετία ως πολιτιστικός και εμπορικός μεσάζοντας της Βόρειας Κορέας, αρνούμενος πεισματικά να πληρωθεί για τις υπηρεσίες του - «δεν έχω λάβει ούτε ένα σεντ όλα αυτά τα χρόνια εδώ στην Πιόνγκ Γιάνγκ», ισχυρίζεται. Ωστόσο, αποδέχται πως ελάμβανε μια μικρή χρηματική προμήθεια από κάθε εμπορική συμφωνία που κατάφερνε να κλείσει με δική του πρωτοβουλία. Πάνω απ' όλα όμως, όπως τονίζει, το κάνει επειδή αγαπάει αυτή τη χώρα και τους κατοίκους της σαν να ήταν η πατρίδα του.

«Είναι εξαιρετικά οδυνηρό να ακούω και να βλέπω τη γνώμη που έχει για τη χώρα αυτή ο υπόλοιπος κόσμος, ειδικά από κακόγουστες κινηματογραφικές παρωδίες όπως το Team Police [σ.σ: διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων της δημιουργικής ομάδας που έκανε το South Park].

Ο τρόπος που παρουσιάζουν τη χώρα και τον εκλιπόντα ηγέτη της στη Δύση με κάνει να εξοργίζομαι ακόμη περισσότερο και πιο αποφασισμένο να υπερασπίζομαι την τιμή της Βόρειας Κορέας»,
προσθέτει ο κ. Ντε Μπένος, ο οποίος έχει δεχτεί κριτική από Δυτικούς και Νοτιοκορεάτες που τον περιγράφουν σαν «χαφιέ και πληροφοριοδότη των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο Καταλανός προγραμματιστής είναι γνωστός σε συμπαθούντες και μη Δυτικούς μελετητές του Βορειοκορεατικού καθεστώτος. «Ειλικρινά αμφιβάλλω αν ο Αλεχάνδρο πιστεύει όσα εκθειαστικά για το καθεστώς διατυπώνει», λέει ο δρ. Λεονίντ Πετρόφ, καθηγητής ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σημειώνοντας πως «δεν πιστεύω πως έχει δεχτεί τέτοια πλύση εγκεφάλου. Υποστηρίζει πράγματα που αρνούνται να δεχτούν ακόμη και πολίτες της χώρας!»

Ο ίδιος φυσικά διαφωνεί. «Αυτά τα λένε όσοι ζηλόφθονες άνθρωποι δεν είχαν ποτέ τους κάποιο στόχο στη ζωή τους», προσθέτει ο «Ζο», καταλήγοντας με νόημα πως «στη Βόρεια Κορέα δεν χωράει σαρκασμός, αλλά μόνο ο σεβασμός, η τάξη και η πειθαρχία. Έννοιες που θα συνεχίσει να τιμάει και ο νέος μας ηγέτης, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...