Ο Στρατός ελέγχει τα πράγματα Πολλές προσδοκίες, λιγότερες αλλαγές στην Αίγυπτο ένα χρόνο μετά τον Μουμπάρακ

Ένα χρόνο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και την αλλαγή που συνοδεύτηκε από μεγάλες προσδοκίες για αληθινή δημοκρατία, το αίσθημα ότι τα αιτήματα και τα ερωτήματα των ανθρώπων που κατέβηκαν μαζικά στην εμβληματική πλέον πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου παραμένουν ανεκπλήρωτα και αναπάντητα..


Μέχρι σήμερα οι αλλαγές είναι περιορισμένες, ο στρατός εξακολουθεί να ελέγχει πολιτικά τη χώρα, ενώ αρκετά ισλαμικά στοιχεία που ήταν στη παρανομία ή έστω στο πολιτικό περιθώριο έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση και κυριαρχούν στην πολιτική ζωή.


Η προσέλευση στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Σαββάτου τις οποίες εξήγγειλε η αντιπολίτευση ήταν μάλλον μικρή, αναφέρει το Reuters, και το ερμηνεύει σαν ένδειξη των πολιτικών διαφορών στο εσωτερικό της κοινωνίας.


Οι ισλαμιστές είχαν δηλώσει άλλωστε ότι θα απέχουν από τις κινητοποιήσεις, τα κρατικά μέσα έσπευσαν και αυτά να απορρίψουν τις εκκλήσεις σε πολιτική ανυπακοή.


Εξάλλου η παράταξη των ισλαμιστών και κυρίως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο και -τουλάχιστον στο πολιτικό πεδίο- έχουν εκτοπίσει τους ανεξάρτητους, τα φιλοδυτικά στοιχεία και τους εκσυγχρονιστές (αλλά και τις γυναίκες) που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.


Παρά ταύτα, το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία είναι καθολικό με την αποστρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής να παραμένει στο επίκεντρο και παρά τις σφοδρές κινητοποιήσεις που στοίχισαν όλο αυτό το χρόνο τη ζωή σε δεκάδες νεκρούς, εξακολουθεί να εκφράζεται επίμονα.


Ο στρατός έχει δεχτεί να παραχωρήσει την εξουσία μέχρι τα μέσα του 2012 οπότε θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Με δεδομένη την πολιτική επικράτηση των ισλαμιστών το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το μέλλον της χώρας. 


Εντωμεταξύ, ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι άρρωστος στη φυλακή και η δίκη του παρά τις καθυστερήσεις φτάνει στο τέλος της. Η εισαγγελία έχει προτείνει την ποινή του θανάτου για τις διαταγές του που προκάλεσαν περισσότερους από 800 θανάτους.


Η όποια απόφαση -εκτός απροόπτου θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες- θα έρθει μέσα σε ένα σκηνικό, το οποίο παραμένει ρευστό μετά την ποδοσφαιρική τραγωδία στο Πορτ Σάιντ που όξυνε τα πολιτικά πάθη και αποδόθηκε σε δεύτερο γύρο των «μουμπαρικών» μετά την έκπτωσή τους.


Σε κάθε περίπτωση, με την οικονομία να παραμένει σε κακή κατάσταση (που μάλλον επιδείνωσε το χάος μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης) και την πολιτική κατάσταση να παραμένει στα χέρια του στρατού, η ανατροπή του Μουμπάρακ και η μετάβαση σε μία ανοιχτή και δημοκρατική χώρα παραμένει ζητούμενο για τους Αιγύπτιους.

 phgh ΔΕΙΤΕ VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...