Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παλάτι πλατεία της Λισαβόνας, το Σάββατο εναντίον της σκληρής λιτότητας μέτρα. Η διαμαρτυρία ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των διεθνών δανειστών ότι η Πορτογαλία θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια διάσωσης..
REUTERS - Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συσκευάζονται μεγάλη Παλάτι της Λισαβόνας πλατεία το Σάββατο στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο ενάντια στη λιτότητα και οικονομικές δυσκολίες από τη χώρα καταφύγει σε ΕΕ / ΔΝΤ διάσωσης τον περασμένο Μάιο, και οι διοργανωτές δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις διαμαρτυρίες και εργασίας δράση.
Το μαζικό συλλαλητήριο έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις διεθνείς δανειστές της Πορτογαλίας επρόκειτο να ξεκινήσουν την τριμηνιαία αξιολόγηση της εφαρμογής διάσωσης την Τετάρτη στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει θέα την πλατεία από τις ποταμό Τάγο. Έρχονται εν μέσω ανησυχιών ότι η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια διάσωσης, αν όχι μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως η Ελλάδα.
«Έχουμε την ευκαιρία εδώ να κάνουν τις δικές μας αξιολόγηση για λογαριασμό εκείνων που υποφέρουν καθημερινά," Armenio Κάρλος, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης της χώρας, CGTP, ανέφερε σε υποστηρικτές όπως το πλήθος φώναζαν: "ΔΝΤ δεν καλέσετε τα πλάνα εδώ!"
«Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα», είπε. Κάρλος υποσχέθηκε το επόμενο κύμα των συλλαλητηρίων σε όλη την Πορτογαλία, το συντομότερο στις 29 Φεβρουαρίου.
"Η χώρα πρέπει να αφαιρέσετε το σχοινί γύρω από το λαιμό του,» είπε, λέγοντας ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της αντί να επιβάλει περισσότερη λιτότητα, ένα επιχείρημα που έχει κάνει με συνέπεια.
Η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από τα λάβαρα των 750.000-ισχυρή CGTP, η οποία τον περασμένο μήνα αρνήθηκε να υπογράψει ένα σύμφωνο με την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, έδειξε ότι η κοινωνική σύγκρουση είναι σε εξαιρετική κατάσταση λειτουργίας και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη και αν οι λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από οι όροι διάσωσης.
Περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους όρους της διάσωσης έχουν προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση στην Πορτογαλία από τα λίγα ταραχώδη χρόνια που ακολούθησαν το 1974 την επιστροφή στη δημοκρατία. Η ανεργία είναι στα επίπεδα ρεκόρ των περίπου 13 τοις εκατό.
"Η διάσωση είναι καλή για τους πιστωτές που παίρνουν δισεκατομμύρια σε τόκους και προμήθειες, καλό για τις τράπεζες ... Αλλά τα μέτρα που είναι πραγματικά κακό για τους νέους εργαζόμενους, οι συνταξιούχοι, το 2,7 εκατ. Πορτογάλων στα πρόθυρα της φτώχειας και εκείνων που ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας », είπε.
CGTP είπε ότι η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών και συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τα συνδικάτα να υπερβάλλουν τους αριθμούς. Η αστυνομία δεν θα παρέχουν εκτιμήσεις. Πολλοί από τους διαδηλωτές προέρχονταν από άλλες πόλεις σε δεκάδες λεωφορεία που διοργανώθηκε από CGTP.
Μερικά από τα πλακάτ των διαδηλωτών που διάβαζε: "ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση! Μια άλλη πολιτική είναι εφικτή και αναγκαία! "
"Τους κλέβουν τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαμε. Τους κλέβει από τους φτωχούς για να δώσει στους πλούσιους. Είμαι φτωχός και δεν έχω να διαμαρτυρηθούν. Όσο περισσότερο μένουμε ήσυχο, το πιο ληστεύουν ", δήλωσε ο Jorge, ένας από τους διαδηλωτές στα είκοσί του.
Κρίση του χρέους της Πορτογαλίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προκαλέσει την κλίμακα της εργασίας διαμαρτυρίες δει στην Ελλάδα. Υπήρξαν δύο γενικές απεργίες κατά τα τελευταία δύο χρόνια και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και σε άλλους τομείς έχουν πραγματοποιήσει τακτικές στάσεις.
Σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συλλαλητήρια διαμαρτυρίας έχουν λίγες και ειρηνικό, αν και μεγάλος σε αριθμό.
Αλλά οι αναλυτές λένε θα μπορούσε να υπάρξει πιο αναταραχή ως μερικά από τα πιο αυστηρών μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης τεθούν σε ισχύ φέτος. Αυξήσεις φόρων και περικοπές, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των δύο μήνες πριν από τους δημοσίους υπαλλήλους »των μισθών, έχουν ήδη στείλει τη χώρα σε βαθιά ύφεση από τη δεκαετία του 1970.
Ακόμα, ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης ένωσης, η οποία υπέγραψε τη μεταρρύθμιση του συμφώνου εργασίας, είπε την ώρα που θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα της κοινωνικής διαμάχης εκτός ελέγχου στην Πορτογαλία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου