Εκτός προϋπολογισμού οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου Στα 14,5 δισ. ευρώ το κόστος - Εξι φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές

To επίσημο λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν σε λιγότερο από 150 ημέρες (File: london2012..


Στα 14,5 δις ευρώ εκτοξεύτηκε ήδη το κόστος των Ολυμπιακων Αγώνων του Λονδίνου, ποσό εξαπλάσιο από τον αρχικό προυπολογισμο τους!

Συμφωνα με έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Skysports, η αύξηση ξεπερνά κατά 2.5 δις ευρώ ακόμη και το ποσό που είχε εγκριθεί στο τελικό μπάτζετ, που άγγιζε τα 12 δις ευρώ, και κατά έξι φορές τους υπολογισμούς που είχαν γίνει κατά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2005, όταν αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως θα αρκούσαν 2.6 δις ευρώ)!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας, το κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 14 δις ευρώ, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης, κατά τη διάρκεια του μήνα που θα διαρκέσει η «μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού», τα οποία ενδεχομένως να επιβαρύνουν το Δημόσιο και τους φορολογούμενους.

Οι νέες προσθήκες στα έξοδα των Αγώνων, που θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από 150 ημέρες, είναι τα 950 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν για να αγοραστεί η γη που θα στεγάσει το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Πάρκο, τα 950 εκατ. ευρώ που θα ξοδευτούν σε παρεμφερή Ολυμπιακά προγράμματα και τα 600 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην εταιρεία Locog για την ασφάλεια των Ολυμπιακών από τρομοκρατικά κι αλλού είδους χτυπήματα.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αισιοδοξεί ότι θα ισοσκελίσει την «χασούρα» από τα έσοδα που θα εισπράξει, δηλαδή τα τηλεοπτικά δικαιώματα πώλησης τους σε δίκτυα του εξωτερικού, τις χορηγίες, και τα προσιτά εισιτήρια που θα επιφέρουν μαζική προσέλευση κόσμου στα γήπεδα.
 Η κυβέρνηση προσδοκά μαζική προσέλευση του κοινού προσφέροντας προσιτά εισιτήρια. Στους αγώνες θα διατεθούν συνολικά 8.8 εκατ. εισιτήρια, η αξία του 90% των οποίων θα είναι κάτω από 110 ευρώ. Τα δύο τρίτα των εισιτηρίων είναι κάτω από 55 ευρώ και 2,.5 εκατομμύρια εισιτήρια είναι κάτω από 25 ευρώ.

Ο Βρετανικός Τύπος έχει κρούσει από νωρίς τον κώδωνα του κίνδυνου σχετικά με τις λανθασμένες εξαγγελίες των υπευθύνων της διοργάνωσης για το κόστος των αγώνων. Πρώτος ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, είχε υπολογίσει το 2005, όταν η πόλη ανέλαβε τη διοργάνωση των αγώνων, ότι το συνολικό κόστος των αγώνων θα ανερχόταν στα 2.6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια οι προβλέψεις τριπλασιάστηκαν και έως το 2007 είχαν ανέλθει στα 11.5 δις ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού Forbes, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο μπορεί να αποδειχθούν οι δεύτεροι ακριβότεροι στην ιστορία του αθλητικού θεσμού, μετά από αυτούς που διοργανώθηκαν στο Πεκίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα κατέχει το ρεκόρ της διοργάνωσης τριών Ολυμπιακών Αγώνων, του 1908, του 1948 και του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...