Πεκίνο: «Τρομοκράτες και ψυχικά άρρωστοι όσοι αυτοπυρπολούνται» Υψηλόβαθμος αξιωματούχος λέει ότι οι κληρικοί είχαν ύποπτες δραστηριότητες

Μοναχοί χαιρετούν τον Δαλάι Λάμα, λίγο αφότου εκείνος έχει εκφωνήσει μια θρησκευτική ομιλία, το πρωί της Πέμπτης στην πόλη Νταρμσάλα της Ινδίας..

 Η κυβέρνηση του προέδρου Χου Ζιντάο σπεύδει να απορρίψει με ανάρμοστο τρόπο τις πρόσφατες αυτοπυρπολήσεις Θιβετιανών, χαρακτηρίζοντας τις «αποτέλεσμα τρομοκρατών με άρρωστα μυαλά».
«Κάποιες από τους κληρικούς που αυτοκτόνησαν διαθέτουν ποινικό μητρώο για αξιόποινες πράξεις και ύποπτες δραστηριότητες», δήλωσε ο Γου Ζεγκάνγκ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, θιβετιανής καταγωγής, που αποτελεί τον εκπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης στην κομητεία Άμπα στην επαρχία Σετσουάν, όπου τη Δευτέρα έλαβε χώρα η τελευταία αυτοπυρπόληση.

«Οι άνθρωποι που αυτοκτόνησαν είχαν κακή υπόληψη στο κοινωνικό τους περίγυρο», έσπευσε να προσθέσει ο κ. Γου, προσθέτοντας πως «οι πράξεις αυτές υποκινούνται και οργανώνονται από τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα».

«Οι αυτόχειρες, την ώρα που αυτοπυρπολούνταν, φώναζαν «Ανεξαρτησία στο Θιβέτ», σε μια ύστατη προσπάθειά τους να διαιρέσουν την χώρα»,
καταλήγει ο κινέζος αξιωματούχος.

Την Δευτέρα ένας νεαρός θιβετιανός, ο 18χρονος Ντορτζί, αυτοπυρπολήθηκε κι έχασε τη ζωή του στη κομητεία Αμπα, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης - ο τρίτος θάνατος με τον ίδιο τρόπο σε διάστημα πέντε ημερών. Ο νεαρός υπέκυψε αφού αυτοπυρπολήθηκε στην κομητεία Άμπα στην επαρχία Σετσουάν, διαμαρτυρόμενος για την κινεζική κατοχή και πολιτική στο Θιβέτ.

Και οι τρεις άνθρωποι που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους τις τελευταίες πέντε ημέρες ήταν απλοί πολίτες και όχι, όπως συμβαίνει συχνότερα, βουδιστές μοναχοί, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι μειονοτικοί αντιδρούν δυναμικά στα ολοένα και σκληρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβάλλει οι κινεζικές Αρχές στις περιοχές όπου ζουν θιβετιανοί.

Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν αυτοπυρποληθεί 25 Θιβετιανοί, εκ των οποίων οι 18 υπέκυψαν στα τραύματα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...