Οργή στην Ιταλία για το βρετανικό «φιάσκο» στη Νιγηρία Πέθαναν οι δύο ομήροι κατά την επέμβαση διάσωσής τους

Ιταλοί αστυνομικοί μπροστά από το σπίτι του Φράνκο Λαμολινάρα στη βόρειο Ιταλία, 8/3/2012, μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του κατά την επιχείρηση διάσωσής του, μαζί με του βρετανού Κρις Μακμάνους, από τις νηγηριανές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις [EPA/ANTONINO DI MARCO]..

 «Καζάνι που βράζει» είναι η κοινή γνώμη στην Ιταλία εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον. Ιταλοί πολιτικοί κατακρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού ότι δεν συμβουλεύτηκε τη Ρώμη πριν εγκρίνει την  αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης δύο ομήρων, ενός Βρετανού και ενός Ιταλού, στη Νιγηρία, που κατέληξε στο θάνατο τους.

«
Είναι μάλλον ασυνήθιστο για μια χώρα που εμπλέκεται να μην έχει ενημερωθεί. Φυσικά ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και μπορεί να ήταν αυτή η καλύτερη επιλογή, όμως δεν έχει εξηγηθεί ακόμα γιατί οι ιταλικές Αρχές δεν ενημερώθηκαν», τόνισε ο Ιταλός γερουσιαστής Λούτσιο Μάλαν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Ιταλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει ότι η Ρώμη ενημερώθηκε όταν ξεκίνησε η επιχείρηση. Όπως εξήγησε ο κ. Κάμερον, η απόφαση για την επιχείρηση, που τελικά κατέληξε σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο, πάρθηκε επειδή η ζωή των δύο ανδρών βρισκόταν σε κίνδυνο και ότι δεν υπήρχε χρόνος για καθυστερήσεις, ενώ είχε ανέβει και ένα σχετικό απειλητικό γιά την ζωή των ομήρων βίντεο στο διαδίκτυο.


Την επιχείρηση είχαν οργανώσει οι νιγηριανές δυνάμεις ασφάλειας σε συνεργασία με τη Βρετανία, μετά από πληροφορίες που έλαβαν για την τοποθεσίαο όπου κρατούνταν οι δυο άντρες, στη πόλη Μαμπέρα. Οι δύο όμηροι, ο
Κρις ΜακΜάνους και ο Φράνκο Λαμολινάρα είχαν απαχθεί τον περασμένο Μάιο και δολοφονήθηκαν τελικά από τους απαγωγείς τους, λίγο πριν την διάσωση τους.

Οι δύο άτυχοι άνδρες εργάζονταν για την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία B Stabilini και βρίσκονταν στη Νιγηρία για την οικοδόμηση των γραφείων της Κεντρικής Τράπεζας στην πρωτεύουσα Αμπούτζα. Έπεσαν θύματα της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται στη χώρα, μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...