Ανασχηματισμός «προ των πυλών» στην Κύπρο Αντικαθίσταται ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

Ο ανασχηματισμός στην Κύπρο, έστω και περιορισμένος βρίσκεται ante portas, σύμφωνα με όλες τις προερχόμενες ενδείξεις από τη Λευκωσία. Παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το..
παραμικρό, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικαθίσταται ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας (ο οποίος προσφάτως είχε περιπέτεια με την υγεία του) και οι σχεδιασμοί για τη διαδοχή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με την προσοχή να στρέφεται στον επιχειρηματικό τομέα.

Πρόκειται ίσως για το πλέον νευραλγικό χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης Χριστόφια, το υπουργείο Οικονομικών, και η επιλογή του διαδόχου του κ. Καζαμία γίνεται με πολλή προσοχή. Και τούτο γιατί η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον τον Ιούνιο η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο υπουργός Οικονομικών θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Πάντως εάν τελικά ορισθεί νέος υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει περίπου για λιγότερο από έναν χρόνο, για το υπόλοιπο δηλαδή της θητείας του Προέδρου Χριστόφια, έως τις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον «Φιλελεύθερο», με τίτλο «Θέμα ημερών ο μίνι ανασχηματισμός» , συζητούνται τα ονόματα του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη και του τραπεζικού στελέχους κ. Βάσου Σιαρλή.

Η οριστική έξοδος του κ. Καζαμία από την κυβέρνηση Χριστόφια μειώνει, όπως αναφέρεται από τη Λευκωσία, τις πιθανότητες για ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη κ. Αθ. Ορφανίδη. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση τόσο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Σταυράκη, όσο και με τον πρόεδρο Χριστόφια για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ηδη, για το αξίωμα του διοικητή συζητούνται τα ονόματα του πανεπιστημιακού κ. Π. Δημητριάδη και της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας κυρία Χρυστάλας Γεωρκάτζη.

Αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν και στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι το 2016 θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο Οικόπεδο 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι επικρατέστερος να αντικαταστήσει τη σημερινή υπουργό κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου είναι ο κ. Ν. Συλικιώτης ο οποίος είναι επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής για το φυσικό αέριο. Επικρατέστερη διάδοχός του φέρεται η πρώην δήμαρχος Λευκωσίας (είχε υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ) κυρία Ελένη Μαύρου.

Η κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου πάντως δήλωσε ότι είναι «δικαίωμα του προέδρου ο ανασχηματισμός» αποφεύγοντας άλλες δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Καζαμίας είπε ότι «το μόνο που με απασχολεί είναι τα θέματα του υπουργείου μου»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...