ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η Κίνα έχει το δικό της... Χόλιγουντ

Η ταινια «Ασε τις Σφαίρες να Χορεύουν» («Let the Bullets Fly»), που έκανε τον γύρο του κόσμου, γυρίστηκε στην Κίνα  Το Πεκίνο επενδύει δυναμικά και στον χώρο του παγκόσμιου θεάματος. Οι συνολικές εισπράξεις από εισιτήρια ξεπέρασαν πέρυσι τα 2 δισ. $, με στόχο να αγγίξουν τα 5 δισ. $ το 2015. Στα χέρια κρατικής εταιρείας-κολοσσού οι παραγωγέςΗ ταινια..
«Ασε τις Σφαίρες να Χορεύουν» («Let the Bullets Fly»), που έκανε τον γύρο του κόσμου, γυρίστηκε στην ΚίναΠερίπου 10.000 χιλιόμετρα δυτικά του Χόλιγουντ (Λος Αντζελες) και 5.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπόλιγουντ (Μουμπάι), μια νέα κινηματογραφική βιομηχανία γεννιέται με επίκεντρο το Πεκίνο: η κινεζική. Αφού πρώτα κατέκτησε την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή με τα προϊόντα του, πλέον ο κινεζικός τίγρης αρχίζει να βρυχάται και στον χώρο του παγκόσμιου θεάματος, όχι μόνο ως καταναλωτής-θεατής αλλά και ως παραγωγός και πρωταγωνιστής. Ενδεικτικά, τα ετήσια έσοδα του κινεζικού box office (οι συνολικές εισπράξεις από εισιτήρια) ξεπέρασαν πέρυσι τα 2 δισ. δολ. (2,09 δισ. δολ.) σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 29% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μέχρι το 2015 προβλέπεται πως θα έχουν αγγίξει τα 5 δισ. δολ. Οσο για τις κινεζικές κινηματογραφικές παραγωγές, αυτές μόνο πέρυσι ανήλθαν σε 791 (συγκριτικά, το 2010 ήταν 526) καθιστώντας την Κίνα μία από τις μεγαλύτερες μηχανές παραγωγής ταινιών παγκοσμίως μετά την αμερικανική (Χόλιγουντ) και την ινδική (Μπόλιγουντ).16 στούντιο
Οι σημαντικότερες από τις εν λόγω ταινίες γυρίστηκαν σε ένα συγκρότημα από κινηματογραφικά στούντιο ονόματι «Βάση Ταινιών Χουαϊρού» (Huairou Film Base), μόλις μία ώρα (με το αυτοκίνητο) έξω από το Πεκίνο. Να σημειωθεί πως το εν λόγω συγκρότημα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2008, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ασία. Καλύπτει μια έκταση περίπου 530 στρεμμάτων και αποτελείται από συνολικά 16 στούντιο (κάποια από τα μεγαλύτερα στον κόσμο) στα οποία εργάζονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ εντός των ορίων του, αναμένεται να κάνει εγκαίνια μέσα στους επόμενους μήνες και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Ενδεικτικά, εκεί, στην επονομαζόμενη «κινηματογραφική πρωτεύουσα της Κίνας», έχουν γυριστεί ταινίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου όπως το «Ασε τις Σφαίρες να Χορεύουν» («Let the Bullets Fly»).

Ο Κιάνου Ριβς βρίσκεται στο Πεκίνο για τα γυρίσματα της ταινίας «Man of Tai Chi».
Ο Κιάνου Ριβς βρίσκεται στο Πεκίνο για τα γυρίσματα της ταινίας «Man of Tai Chi».
Οσο για τα ετήσια έσοδα της «βάσης Χουαϊρού», αυτά πέρυσι ξεπέρασαν τα 155 εκατ. δολ. «Κάθε χρόνο, αναλαμβάνουμε περίπου 200 πρότζεκτ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο», εξηγεί στο περιοδικό «Variety» o Ζανγκ Χόνγκταο, εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Huairou Film Base, η οποία πλέον είναι τόσο καλά εξοπλισμένη ώστε να καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας, από την προετοιμασία (pre-production) και τα γυρίσματα έως το μοντάζ και τη μουσική επένδυση (post-production).
Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω αποτελούν ιδιοκτησία της China Film Group Corporation, της μεγαλύτερης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Κίνα, μιας εταιρείας-κολοσσού η οποία, βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να είναι κρατική.
Σινεμά
Μεγάλο μέρος του 2011 το πέρασε στην Κίνα και ο κινηματογραφικός Μπάτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ
Μεγάλο μέρος του 2011 το πέρασε στην Κίνα και ο κινηματογραφικός Μπάτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ
Νέες αίθουσες «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια Η κινεζική βιομηχανία του θεάματος ανθεί, με αποτέλεσμα στη χώρα να ξεφυτρώνουν ολοένα περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες. Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός τους πλέον έχει ξεπεράσει τις 9.200, ενώ μόνο πέρυσι στην Κίνα άνοιξαν περισσότερα από 2.600 νέα σινεμά (νέες οθόνες), τα πιο πολλά από αυτά σε αστικά κέντρα όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Γκουανγκζού, όπου ζουν άλλωστε και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της νέας, ολοένα πολυπληθέστερης και ευκατάστατης οικονομικά, κινεζικής μεσαίας τάξης.
Παραγωγές
Μαγνήτης για αστέρες από τις ΗΠΑ

Πρόσφατα το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς αναγνώρισε επισήμως την κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας ως «πυλώνα» ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες να περιορίσουν τη λογοκρισία καθώς και να ανοίξουν τα σύνορά τους επιτρέποντας την προβολή στη χώρα περισσότερων κινηματογραφικών ταινιών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, το καθεστώς προχώρησε ακόμη παραπέρα και υποσχέθηκε στους ξένους παραγωγούς μεγαλύτερο μερίδιο από τα εισπρακτικά κέρδη.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω κάλεσμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Χόλιγουντ, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας όπως η τωρινή.
Ενδεικτικά, ο Κιάνου Ριβς (γνωστός ως πρωταγωνιστής της ταινίας Matrix) έχει ήδη μεταβεί στο στουντιακό συγκρότημα της Χουαϊρού όπου γυρνάει τη νέα του ταινία, ένα φιλμ δράσης τιτλοφορούμενο, το κόστος παραγωγής του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατ. δολ.
Κρίστιαν Μπέιλ
Να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος του 2011 το πέρασε στην Κίνα και ο κινηματογραφικός Μπάτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ, για τα γυρίσματα του μελοδράματος «The Flowers of War», το οποίο μάλιστα ξεχώρισε πέρυσι ως η τρίτη δημοφιλέστερη ταινία στη χώρα κάνοντας εισπράξεις συνολικά 92,8 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, οι δύο δημοφιλέστερες ταινίες στην Κίνα το 2011 δεν ήταν εγχώριες αλλά αμερικανικές. Ο λόγος για το Transformers 3 (που έκανε εισπράξεις 172,8 εκατ. δολ.) και το Kung Fu Panda 2 (96,8 εκατ. δολ.). Δεδομένων των παραπάνω (καθώς και της παλαιότερης τεράστιας επιτυχίας που είχε κάνει εκεί το Avatar), αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Universal Pictures και η Village Roadshow Pictures πλέον σκέφτονται να επενδύσουν στην Κίνα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...