Στις κάλπες αύριο εκατομμύρια πολίτες για τον α' γύρο των προεδρικών
εκλογών, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για υποβάθμιση της γαλλικής
οικονομίας. Τα γκάλοπ επιβεβαιώνουν τη δυναμική του υποψηφίου των
Σοσιαλιστών..
ενώ για τον β' γύρο τού δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των
δέκα μονάδων Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί αναμετρώνται αύριο στον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογώνΜε τον Φρανσουά Ολάντ να εύχεται την επαλήθευση των προγνωστικών και
τον Νικολά Σαρκοζί να ελπίζει σε ένα θαύμα ανοίγουν αύριο οι κάλπες για
τον πρώτο προεδρικό γύρο στη Γαλλία. Την ώρα που οι φήμες για μια πιθανή
νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στα
ΜΜΕ, εκατομμύρια πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση προς την
οποία θα κινηθεί η χώρα... και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν δυσάρεστα νέα
στο στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου, που στοιχημάτισε σε μια
υπερ-συντηρητική στροφή με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί από τους
μετριοπαθείς συνεργάτες του.Ενα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ώρα,
τρεις νέες σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική του Φρανσουά Ολάντ,
φέρνοντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών είτε νικητή, είτε ισόπαλο έναντι
του Σαρκοζί αυτήν την Κυριακή. Οσο για τον δεύτερο γύρο, εκεί ο Ολάντ
διατηρεί ένα προβάδισμα μεγαλύτερο των δέκα μονάδων και στις τρεις
έρευνες. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως η κάλπη
επιφυλάσσει συχνά... μεγάλες εκπλήξεις, υπενθυμίζοντας την ανατροπή του
2002 όταν ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν βρέθηκε στον τελικό γύρο. Και αυτό
το γνωρίζουν καλά οι δύο πρωταγωνιστές της αυριανής αναμέτρησης.Μάχη ως το τέλος...
Γι' αυτό, εξάλλου, και επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τη μάχη μέχρι την
τελευταία στιγμή. Μετά τον Ολάντ, που κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν
μαζικά στα εκλογικά τμήματα και να μην επαναπαυθούν, ο Σαρκοζί
προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως θα πει την
τελευταία του λέξη ανάμεσα στους δύο γύρους ανακοινώνοντας, μεταξύ
άλλων, το όνομα του νέου πρωθυπουργού του.
Πικρίες και κόντρεςΒέβαια, πίσω από τη δημόσια αισιοδοξία των συντηρητικών κρύβονται η απογοήτευση αλλά και διαμάχες γύρω από τις επιλογές του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κανάρ Ανσενέ, ο πρωθυπουργός και πιστός σύμμαχος του Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, φέρεται να παραδέχτηκε πως «δεν υπάρχει σωτηρία».
Οπως αναφέρεται, τόσο ο Φιγιόν όσο και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επέκριναν τον απερχόμενο πρόεδρο για τη στρατηγική που ακολούθησε, υποστηρίζοντας πως «η επιλογή των σκληρών δεξιών θεμάτων ήταν σοβαρό λάθος». Μάλιστα τα ΜΜΕ υποστηρίζουν πως, παρά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους υποδέχτηκαν σύμμαχοι του Σαρκοζί την προσχώρηση πρώην συνεργατών του στο στρατόπεδο του Ολάντ, πολλοί εξ αυτών παραδέχονται πως οι επιλογές του απερχόμενου προέδρου ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν στην απομόνωσή του.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το μόνο που απομένει στους δύο επικρατέστερους μονομάχους είναι η αναζήτηση συμμαχιών με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εν όψει του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου.
Δημοσκοπήσεις
Επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ο Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις. Εκτός από τη σφυγμομέτρηση της TNS Sofres, που φέρνει τον Ολάντ και τον Σαρκοζί ισόπαλους στον πρώτο γύρο με 27%, οι δημοσκοπήσεις της Ipsos και της BVA δίνουν στον Σοσιαλιστή προβάδισμα 3,5% μονάδων στον πρώτο γύρο. Οσο για τον τελικό γύρο στις 6 Μαΐου, η TNS προβλέπει πως ο Ολάντ θα επικρατήσει με 55% έναντι 45% για τον Σαρκοζί, ενώ η Ipsos και η BVA βλέπουν τον Σοσιαλιστή να επικρατεί με 14 και 16 μονάδες αντίστοιχα.
Ανήσυχοι οι Γάλλοι
Στις κάλπες με το βλέμμα σε οικονομία και ανεργία
Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και την... καλπάζουσα ανεργία προσέρχονται αύριο στις κάλπες οι Γάλλοι. Μετά την υποβάθμιση-σοκ της Γαλλίας από τον οίκο Standard & Poor's τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ οι φήμες για μια «προσχεδιασμένη» νέα υποβάθμιση μετά τις εκλογές φουντώνουν, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ποια στάση θα τηρήσει το Παρίσι έναντι της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και έναντι των Βρυξελλών συνολικά.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η επιλογή του Σαρκοζί -επί των ημερών του οποίου η Γαλλία απώλεσε το τριπλό Α- να ταχθεί υπέρ την αυστηρής γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας φαίνεται να μην πείθει τους πολίτες.
Αντιθέτως, την ώρα που η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία απειλεί τον γαλλικό τραπεζικό τομέα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι απαισιόδοξες και η ανεργία αυξάνεται σταθερά (ξεπερνώντας το 10% πριν από δύο μήνες), η επιμονή του Φρανσουά Ολάντ για σκληρή αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου ώστε το τελευταίο να συμπληρωθεί με μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση μοιάζει να εμπνέει τους ψηφοφόρους.
Με κοινή αφετηρία και διαφορετικές διαδρομές Σαρκοζί - Ολάντ
Ηθελαν να γίνουν πρόεδροι από... 17 ετών
Κάποτε, ήταν δύο έφηβοι που μεγάλωναν στο ίδιο προάστιο του Παρισιού, το προνομιούχο Νεγί σιρ Σεν. Είναι απίστευτο αλλά, παρότι τους χώριζε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και ότι είχαν κοινούς φίλους, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζουν πως δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ο πρώτος ζούσε με τη μητέρα του, η οποία -αφού την εγκατέλειψε ο μετανάστης σύζυγός της- ανέθρεψε με δυσκολία τα τρία της παιδιά σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ο δεύτερος, γιος μεγαλογιατρού με ακροδεξιές πεποιθήσεις, απολάμβανε μια άνετη ζωή. Σε ηλικία 17 χρόνων τα δύο παιδιά δήλωναν πως... ήθελαν να γίνουν πρόεδροι της Γαλλίας. Σήμερα, στα 57 τους χρόνια, ο στόχος μοιάζει να επιτυγχάνεται και για τους δύο.
Ωστόσο, παρά το κοινό -γεωγραφικά τουλάχιστον- σημείο εκκίνησης και τα κοινά τους «όνειρα», ο Σαρκοζί και ο Ολάντ κατέληξαν σε... αντίπαλα στρατόπεδα. Εξάλλου, η προεκλογική τους εκστρατεία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το χάσμα που τους χωρίζει.
Στοχεύοντας στην προσέλκυση ακροδεξιών ψηφοφόρων, ο απερχόμενος πρόεδρος μετέτρεψε σε σημαία του το μεταναστευτικό ζήτημα προβαίνοντας σε φιλόδοξες εξαγγελίες για τη μείωση στο μισό του αριθμού των εισερχόμενων μεταναστών ετησίως.
Στην προσπάθειά του να πείσει τους ψηφοφόρους για την αποφασιστικότητά του στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για να αποδείξει πως δεν είναι «το σκυλάκι της Ανγελα Μέρκελ» -όπως τον αποκάλεσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι-, ο Σαρκοζί ανέπτυξε μια επιθετική ρητορική έναντι της ΕΕ, απειλώντας πως θα εφαρμόσει την τακτική της «κενής καρέκλας» και θα οδηγήσει τη Γαλλία εκτός Συνθήκης Σένγκεν εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά του για αυστηρό έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έστρεψε με τη σειρά του τα βέλη του προς την ΕΕ, δίνοντας όμως έμφαση στην ανάγκη ανατροπής των σημερινών ισορροπιών και αποκήρυξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως αυτοσκοπού. Στόχος του μια «διαφορετική» αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς και, όπως υποστηρίζει, η αναγέννηση από τις στάχτες τού κράτους πρόνοιας. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή του για δημιουργία 150.000 ημιχρηματοδοτούμενων θέσεων απασχόλησης για τους νέους.
Η μάχη για την τρίτη θέση
Το... «χάλκινο μετάλλιο» και οι ζυμώσεις για τον β΄γύρο
Η μάχη για την προεδρία μπορεί να έχει δύο πρωταγωνιστές, ωστόσο ένα εξίσου άγριο παιχνίδι εξελίσσεται ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους για το «χάλκινο μετάλλιο». Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν παραμένει φαβορί για την τρίτη θέση, όμως το άλλοτε αουτσάιντερ της κούρσας, ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν, συγκεντρώνει πρωτοφανή ποσοστά και διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο του «ρυθμιστή» του εκλογικού αποτελέσματος.
Από την πέμπτη θέση στην οποία τον εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις, ο άλλοτε «τρίτος άνθρωπος» της εκλογικής αναμέτρησης του 2007, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, έχει χάσει την αίγλη του.
Αναλυτές
Ωστόσο, αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως το ποσοστό που αναμένεται να λάβει -περίπου 10%- δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και η στάση που θα τηρήσει μετά τον πρώτο γύρο θα παίξει σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο κεντρώος πολιτικός αναμένεται να στηρίξει τον Νικολά Σαρκοζί πριν από την τελική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, ενώ πολλοί υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται ο Μπαϊρού να αναλάβει και κυβερνητικά αξιώματα σε περίπτωση επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου. Από την άλλη πλευρά ο Μελανσόν, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν από 14% μέχρι 15%, είναι πολύ πιθανόν να δώσει το «πράσινο φως» για τη στήριξη του Ολάντ στον δεύτερο γύρο.
Οσο για τη Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος δύσκολα θα εκφραστεί δημοσίως υπέρ του Σαρκοζί, ωστόσο όσοι ψηφοφόροι της δεν προτιμήσουν την αποχή στον δεύτερο γύρο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προτιμήσουν τον συντηρητικό υποψήφιο.
Ανεξαρτήτως πάντως του ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τον «μικρό τελικό», οι αναλυτές τονίζουν πως οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους δύο γύρους θα αποδειχθούν «εξαιρετικής σημασίας» στο επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε πως στα μέσα Ιουνίου οι Γάλλοι θα κληθούν να επιστρέψουν στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να εκλέξουν κυβέρνηση και -όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ- οι όποιες επικείμενες συμμαχίες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ερχόμενη αναμέτρηση.
Οι ρυθμιστές
Μαρίν Λεπεν
Φαβορί για την τρίτη θέση παραμένει η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος. Παρά τις επιθέσεις που δέχεται και τις γκάφες κατά την εκστρατεία, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη
Ζαν Λικ Μελανσόν
Η δυναμική του ηγέτη του Αριστερού Μετώπου ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην σοσιαλιστής να κατακτήσει τελικά την τρίτη θέση
Φρανσουά Μπαϊρού
Το 2007 ο ηγέτης του Κέντρου είχε συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλον. Σήμερα, σέρνεται στις δημοσκοπήσεις στην πέμπτη θέση. Ωστόσο, το 10% που φαίνεται να συγκεντρώνει τον καθιστά «ελκυστικό» σύμμαχο τόσο για τον Σαρκοζί όσο και για τον Ολάντ
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου