Σκόπελος: Ηρεμη δύναμη

Το λιμάνι της Σκοπέλου.  Είναι καταπράσινη, έχει απίθανες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μια Χώρα πανέμορφη. Η Σκόπελος είναι το ιδανικό νησί για όσους αναζητούν την ομορφιά, την πλούσια φύση, το καλό φαγητό και την παρεΐστικη ατμόσφαιρΜε έναν δικό της τρόπο..
σχεδόν υπόγειο, η Σκόπελος εδώ και δεκαετίες έχει καταφέρει να παραμένει νεανική, δροσερή και σχετικά άφθαρτη τουριστικά. «Στριμωγμένη» ανάμεσα στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο και την «εναλλακτική» Αλόννησο, απέφυγε να μιμηθεί κάποια από τις δύο. Κράτησε το δικό της ανάλαφρο στυλ, χωρίς περιττές ετικέτες.

Το λιμάνι της Σκοπέλου. 
Γι' αυτόν τον λόγο η Σκόπελος ήταν και παραμένει το νησί που πάνε οι παρέες -μαθητικές, φοιτητικές, αντροπαρέες και γυναικοπαρέες- αναζητώντας τη χαλαρή διασκέδαση του πρωινού, την εξερεύνηση στα πράσινα μονοπάτια της και στα γαλάζια νερά της, το χορευτικό ξεφάντωμα στα κλαμπάκια της και τις ολονυχτίες στις παραλίες όταν έχει φεγγάρι.Το ύφος της ανάμεικτο, με επιρροές από το Πήλιο, τα βορειότερα της Μακεδονίας, το αιγαιοπελαγίτικο στυλ και τα νεοκλασικά της Αθήνας. Ολα αυτά κατάφερε να τα δέσει, να τα ταιριάξει σε ένα ενδιαφέρον σύνολο που προκαλεί το βλέμμα και φυσικά τις... φωτογραφικές μηχανές που μάχονται να αποτυπώσουν στη μνήμη τους τις γωνιές και τις λεπτομέρειές της.Πριν από λίγα χρόνια η Σκόπελος χαρακτηρίστηκε ως το «πράσινο και γαλάζιο νησί» από τον έως τότε παντελώς άγνωστο Διεθνή Οργανισμό Βιοπολιτικής για την εκτεταμένη της δασοκάλυψη (άνω του 67%), με παρθένα πυκνά πευκοδάση και τα καταγάλανα νερά που την περιβάλλουν.

Μια τυπική Σκοπελίτισσα γιαγιά στα σκαλοπάτια έξω από το σπίτι της.
Μια τυπική Σκοπελίτισσα γιαγιά στα σκαλοπάτια έξω από το σπίτι της.
Οι κάτοικοι δέχτηκαν με σεμνότητα τη διάκριση και δεν μπήκαν καν στον κόπο να την «πουλήσουν» στους τουρίστες. Γι' αυτούς το νησί τους ήταν πάντα πράσινο και γαλάζιο. Λίγο μετά ήρθαν τα φώτα της δημοσιότητας με το φιλμ Mamma Mia. Στο νησί άρχισαν να καταφθάνουν οι celebrities με τις ακολουθίες τους, τα συνεργεία, τα σκηνικά που μεταμόρφωσαν παραλίες όπως το Καστάνι και τοποθεσίες όπως τον Αϊ-Γιάννη.
Οι κάτοικοι το διασκέδασαν με την ψυχή τους: άλλοι συμμετείχαν στα γυρίσματα ως κομπάρσοι, άλλοι βοήθησαν στα σκηνικά, άλλοι έκαναν τους ξεναγούς στα μέλη των συνεργείων και στους ηθοποιούς. Αυτή τη φορά η δημοσιότητα ήταν μεγάλη και οι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν. Οι ντόπιοι ανακαίνισαν τα δωμάτια των καταλυμάτων τους, ασβέστωσαν τα σοκάκια τους και... συνέχισαν τη ζωή τους χωρίς περιττή έπαρση και διάθεση για πρόσκαιρη κερδοσκοπία.
Ο τουρισμός δεν αλλοίωσε τη γραφικότητα του νησιού, που διατηρεί ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο.
Ο τουρισμός δεν αλλοίωσε τη γραφικότητα του νησιού, που διατηρεί ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο.
Σήμερα η Σκόπελος προσφέρει πολλά, χωρίς φανφάρες, σε λογικές τιμές, με μεράκι και χαμόγελο. Ισως γι' αυτό την προτιμά και ο νεαρόκοσμος.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι χτισμένη στα βόρεια σ' ένα λιμανάκι προφυλαγμένο από τον καιρό. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα ασβεστωμένα σπίτια με το κεραμίδι είναι απλωμένα αμφιθεατρικά μέχρι τους 3 λόφους και το Κάστρο. Η Χώρα με τους 4.000 κατοίκους είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978.
Τη ναυτική παράδοστη του νησιού τιμά το μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι της Σκοπέλου
Τη ναυτική παράδοστη του νησιού τιμά το μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι της Σκοπέλου
Οι αρχιτεκτονικές επιρροές είναι πολλές, αλλά ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τέσσερις: η βενετσιάνικη, η πηλιορείτικη, η νεοκλασική και πιο πρόσφατα η κυκλαδίτικη.
Ετσι περπατώντας μέσα στη Χώρα βλέπει κανείς σπίτια με ξύλινες στέγες σκεπασμένες με πλάκες από σχιστόλιθο, μακεδονικά χαγιάτια, νεοκλασικά με μαρμάρινα υπέρθυρα και λιθόκτιστα μικρά σπιτάκια με χρωματιστά παράθυρα.
Το Κάστρο, η παλιά συνοικία, βρίσκεται πάνω από τον καινούργιο συνοικισμό και στεφανώνεται από τα ερείπια του ενετικού κάστρου που είχε κτισθεί στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού.
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή αλλιώς Παναγίτσα του Πύργου.
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή αλλιώς Παναγίτσα του Πύργου.
Από τις 123 εκκλησίες της πόλης ξεχωρίζουν η Παναγία Παπαμελετίου του 17ου αιώνα, η Παναγία του Πύργου στην κορυφή ενός βράχου με θέα το λιμάνι, ο Αγιος Γεώργιος της Κυρατσώς με το βοτσαλωτό δάπεδο, η Παναγία η Φανερωμένη με το καμπαναριό-ρολόι και ο Αγιος Αθανάσιος, τμήμα του οποίου χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές, έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες, εργαστήριο μαχαιριών κ.ά.
ΔΙΑΜΟΝΗ
H εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου. Στην αυλή της υπάρχει και ο τάφος του αγίου.
H εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου. Στην αυλή της υπάρχει και ο τάφος του αγίου.
«Ο Στόλιος», κοντά στη Χώρα (24240 23345). Στόλιος στα σκοπελίτικα είναι ο χώρος μετά το χολ, όπου οι ντόπιοι τοποθετούσαν τα καλύτερα διακοσμητικά τους αντικείμενα, κυρίως κρύσταλλα και πορσελάνες που έφερναν οι ναυτικοί από τα ταξίδι τους. Σήμερα ο Στόλιος είναι ένας από τους καλύτερους ξενώνες του νησιού. Βρίσκεται στην τοποθεσία Ράχες, 1.800 μέτρα από το λιμάνι, πάνω σε λόφο. Κάθε δωμάτιό του έχει θέα στη θάλασσα και είναι άνετο και όμορφα διακοσμημένο.
«Απέραντο Γαλάζιο», στη Χώρα (24240 24002). Φιλοξενία και τέχνη στον καλαίσθητο ξενώνα που έχει διακοσμήσει η ζωγράφος Γεωργία Γαργαλιάνου. Βρίσκεται σε λόφο και έχει θέα στη Χώρα.
Ενα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά σπίτια που στολίζουν τη Σκόπελο.
Ενα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά σπίτια που στολίζουν τη Σκόπελο.
«Andrina Hotel», στις Αντρίνες (24240 24250, www.adrina.gr). Ενα σύμπλεγμα οκτώ κτιρίων με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το ξενοδοχείο διαθέτει τη δική του μικρή παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μικρή προβλήτα για μικρά σκάφη.
«Λιθάνεμον», στον Αγνώντα (24240 22512). Σε κήπο πολύ κοντά στο λιμανάκι του Αγνώντα. Δωμάτια με παραδοσιακή διακόσμηση, πισίνα, εστιατόριο και παιδική χαρά.
«Skopelos Village», στη Χώρα (24240 22517). Βρίσκεται στον δρόμο μετά το Ασκληπιείο. Είναι μια μονάδα με τυπικό αιγαιοπελαγίτικο αρχιτεκτονικό ύφος και καλές υπηρεσίες.
Ο όρμος Στάφυλος, στη νότια Σκόπελο, με παραλίες εντυπωσιακής ομορφιάς.
Ο όρμος Στάφυλος, στη νότια Σκόπελο, με παραλίες εντυπωσιακής ομορφιάς.
Ο γύρος του νησιού και τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Η Σκόπελος έχει μια όμορφη και πευκόφυτη ενδοχώρα, με γραφικά χωριά και παρθένα φυσικά τοπία. Ο Αγνώντας, ο Πάνορμος, ο Στάφυλος και το Λουτράκι είναι τα πιο πολυσύχναστα παραθαλάσσια χωριά της Σκοπέλου. Ο γραφικός οικισμός του Αγνώντα φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του δίπλα στη θάλασσα.
Από τα ορεινά ξεχωρίζουν η Γλώσσα, με σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής και υπέροχη θέα στη θάλασσα, και το Κλήμα κτισμένο σε καταπράσινη περιοχή. Μια όμορφη ορεινή διαδρομή είναι προς τα Σεντούκια. Οπως φανερώνει και το όνομά τους υπάρχουν πολλοί θρύλοι για πειρατές που έχουν κρύψει σεντούκια με θησαυρούς στα απόκρημνα βράχια.
Ο Αϊ-Γιάννης στο Καστρί έχει γίνει η πιο γνωστή εικόνα της Σκοπέλου μετά το φιλμ «Mamma Mia».
Ο Αϊ-Γιάννης στο Καστρί έχει γίνει η πιο γνωστή εικόνα της Σκοπέλου μετά το φιλμ «Mamma Mia».
Αυτό που βλέπει πάντως ο επισκέπτης είναι τέσσερις ορθογώνιους λαξευτούς τάφους στον βράχο, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στη ρωμαϊκή ή την παλαιοχριστιανική περίοδο.
Τα καλύμματα των τάφων βρέθηκαν ανεστραμμένα, ενδεικτικό στοιχείο για την παρουσία τυμβωρύχων. Από τα Σεντούκια δεν αξίζουν μόνο η περιοχή των τάφων και η θέα, αλλά κυρίως η πεζοπορική διαδρομή που γίνεται μέσα στο δάσος.
Η παραλία του Πάνορμου.
Η παραλία του Πάνορμου.
Ξεκινήστε λίγο πριν από την κορυφή της Δέλφης ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι με σύντροφο την εξαιρετική θέα. Στην πορεία σας θα συναντήσετε πηγή, ενώ σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε τα κατάλληλα παπούτσια, καθώς η συγκεκριμένη πεζοπορία δεν γίνεται με πέδιλα!
Στα αξιοθέατα του τόπου ανήκουν και πολλά ενδιαφέροντα μοναστήρια. Ακόμη και αν δεν έχετε καθαρά θρησκευτικό ενδιαφέρον προτείνουμε να πάτε, γιατί είναι χτισμένα στα ομορφότερα σημεία του νησιού με θέα στη θάλασσα. Μια όμορφη διαδρομή, ανατολικά της πόλης, οδηγεί στο μεγάλο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που διαθέτει εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 14ου αιώνα.
Η παραλία της Μηλιάς με σήμα-κατατεθέν της τα βράχια.
Η παραλία της Μηλιάς με σήμα-κατατεθέν της τα βράχια.
Βορειότερα βρίσκεται η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με αιωνόβια δένδρα, που φιλοξενεί την εικόνα της Μεταμόρφωσης που φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Αντώνιος Αγοραστός.
Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε το 1612 και ανακαινίστηκε το 1721, είναι σήμερα γυναικεία και διαθέτει πανοραμική θέα στον κόλπο της Σκοπέλου.
Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, που ξεκινά από το όρος Παλούκι και περνά πάνω από εντυπωσιακούς γκρεμούς, οδηγεί στην εγκαταλελειμμένη πλέον Μονή των Ταξιαρχών.
ΦΑΓΗΤΟ
Η Σκόπελος είναι γνωστή για την υπέροχη, στριφτή τυρόπιτά της, με το ντόπιο τυρί και το κρουστό φύλλο, που γίνεται κατά παράδοση στο τηγάνι.
Στον όρμο του Αγνώντα η παραλία Λιμνιονάρι με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.
Στον όρμο του Αγνώντα η παραλία Λιμνιονάρι με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.
«O Κήπος του Καλού» (24240 22349). Ενας δροσερός κήπος με καλό φαγητό και ποτό είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς. Σπεσιαλιτέ του «κήπου» οι ψαρομεζέδες.
«Το Στέκι του Μάστορα», στη Γλώσσα (24240 34265). Μόλις μπείτε στη Γλώσσα θα το δείτε δίπλα στην εκκλησία. Τυπική ελληνική κουζίνα, μαγειρεμένη με μεράκι.
«Ηλιόπιττα», στο Γλυστέρι (4240 24451). Ο,τι λέει ο τίτλος. Πίτες κάθε είδους, αλμυρές και γλυκές, που μοσχοβολούν στο δρομάκι δίπλα στην εκκλησία της Ελευθερώτριας. Το μικρό μαγαζάκι έχει γίνει εδώ και μία δεκαετία σήμα-κατατεθέν της περιοχής.
Η παραλία του Αγνώντα, προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους.
Η παραλία του Αγνώντα, προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους.
«Εστιατόριο της Αννας», στη Χώρα (24240 24734). Τραπεζάκια σε πράσινο κήπο και πιάτα μαγειρεμένα από τα χεράκια της Αννας, που μαγειρεύει με μεράκι συνδυάζοντας όλα τα καλά του τόπου.
«Αγιολί», στη Χώρα, στο ξενοδοχείο «Skopelos Village» (24240 24712). Εδώ μιλάμε για γκουρμέ εμπειρία. Το εστιατόριο είναι αδελφάκι του αντίστοιχου εστιατορίου του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει πάρει πολλά βραβεία για τις γεύσεις του.
Στα νότια του νησιού η παραλία Βελανιό.
Στα νότια του νησιού η παραλία Βελανιό.
«Bardon Bar». Ιδιαίτερο bar-restaurant με καλή μουσική που βρίσκεται στις παλιές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών στο λιμάνι της Σκοπέλου.
Παραλίες του μπλε και του πράσινου
Οι παραλίες της Σκοπέλου είναι πολλές και εξαιρετικές. Στις δυτικές ακτές του νησιού, ξεκινώντας από τα νότια, θα συναντήσετε τον Πάνορμο, τα Λιναράκια, τα Καμίνια, τις ήσυχες παραλίες της Αντρίνας, τη Μηλιά με τον χαρακτηριστικό βράχο, την πανέμορφη παραλία του Χόβολου, τις Καλύβες, την Αρμενόπετρα και την υπέροχη Γλίστρα. Επίσης το Μινάκι, τη Φτελιά και τη Δάφνη που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.
Το καλοκαίρι η μαρίνα στο λιμάνι γεμίζει από κάθε λογής σκάφη.
Το καλοκαίρι η μαρίνα στο λιμάνι γεμίζει από κάθε λογής σκάφη.
Κοντά στην πόλη στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Γλυφονέρι, Γλιστέρι και Βαθιά, όπως επίσης και οι Σάρες που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση. Στα νότια θα κολυμπήσετε στον Στάφυλο και στο Βελανιό, ενώ στον Ορμο του Αγνώντα θα σας εντυπωσιάσει η βοτσαλωτή παραλία Λιμνονάρι με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.
Ο Αϊ-Γιάννης στο Καστρί
Οσοι είχαν δει την ταινία Mamma Mia θυμούνται το ονειρικό εκκλησάκι, χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου που βαφόταν κόκκινος από το ηλιοβασίλεμα. Οπως κόκκινο ήταν και το μαντίλι της Μέριλ Στριπ που τραγουδώντας το τραγούδι «The Winner Takes it All» των Abba ανέβαινε χορεύοντας τα 105 σκαλιά του στην τρυφερή ηλικία των 60 και κάτι, ανάλαφρη και λαμπερή σαν 30άρα. Εάν επιχειρήσετε το τόλμημα, κάντε το αργά το απόγευμα για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του βράχου.
Η Σκόπελος είναι ιδανική για βόλτες με σκάφος, γιατί σε όλη της την ακτογραμμή υπάρχουν καταπράσινα τοπία και κατάλευκα εκκλησάκια.
Η Σκόπελος είναι ιδανική για βόλτες με σκάφος, γιατί σε όλη της την ακτογραμμή υπάρχουν καταπράσινα τοπία και κατάλευκα εκκλησάκια.
Το εκκλησάκι είναι έργο των κατοίκων της Γλώσσας, οι οποίοι οδηγήθηκαν εκεί από έναν ψαρά που γυρνώντας το βράδυ στην ακτή είδε πάνω στον βράχο να λάμπει ένα φως. Οταν οι κάτοικοι έφθασαν στην κορυφή είδαν μέσα στο κοίλωμα του βράχου την εικόνα του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου.
Θαλασσινές εξορμήσεις και αγκυροβόλια
Η Σκόπελος είναι νησί που προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όσους αγαπούν τις θαλάσσιες διαδρομές. Ο διάπλους του στενού μεταξύ Σκοπέλου και Σκιάθου δεν είναι δύσκολος, αν και κοντά στις ακτές της Σκοπέλου υπάρχουν βράχια και βραχονησίδες που χρειάζονται προσοχή, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Ο όρμος του Αγνώντα, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρά σκάφη.
Ο όρμος του Αγνώντα, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρά σκάφη.
Οι δυτικές ακτές του νησιού, που θα συναντήσετε πρώτα, φιλοξενούν δύο ασφαλή καταφύγια για ιστιοπλοϊκά σκάφη, τον όρμο του Πανόρμου στα νότια και τον όρμο της Γλώσσας βορειότερα. Ο Ορμος του Πανόρμου έχει άνοιγμα προς δυσμάς και διαθέτει φυσικό λιμάνι στο νότιο τμήμα του, δημιουργώντας ένα πολύ ασφαλές καταφύγιο για όλους τους καιρούς. Η περιοχή διαθέτει όμορφη παραλία, ενώ στον ομώνυμο οικισμό θα βρείτε ταβέρνες, αρκετά μαγαζιά με τρόφιμα και θα απολαύσετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Από τον Πάνορμο μέχρι το Λιμάνι της Γλώσσας δεν θα συναντήσετε άλλα ασφαλή σημεία αγκυροβολίας, αλλά θα βρείτε ενδιαφέρουσες παραλίες σε όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον.
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου σε μια περιοχή κατάφυτη και με θέα τη θάλασσα.
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου σε μια περιοχή κατάφυτη και με θέα τη θάλασσα.
Το Λιμάνι της Γλώσσας βρίσκεται στις βόρειες ακτές του ομώνυμου όρμου και είναι το πρώτο σημείο που πιάνουν τα πλοία της γραμμής πριν φθάσουν στην πρωτεύουσα. Εχει άνοιγμα νοτιοδυτικά, βάθος και βυθό κατάλληλα για αγκυροβολία και παρέχει ασφάλεια με βόρειους και νοτιοανατολικούς καιρούς, ενώ προσβάλλεται από νοτιάδες και βορειοδυτικούς, που όμως το καλοκαίρι είναι σπάνιοι.
Μπορείτε να δέσετε στο βόρειο κρηπίδωμα ή εσωτερικά του βόρειου μόλου. Στον οικισμό του λιμανιού, το Λουτράκι, θα βρείτε καύσιμα και νερό, μαγαζιά με τρόφιμα και αρκετές ταβέρνες. Οι βορειοανατολικές ακτές του νησιού από τη Γλώσσα μέχρι το λιμάνι δεν διαθέτουν άλλα ασφαλή αγκυροβόλια, αλλά εντυπωσιάζουν με την άγρια ομορφιά τους ιδιαίτερα στα σημεία Σταυρός, Κεραμωτό και Αϊ-Γιάννης στα ανατολικά.
Η Μονή της Αγίας Βαρβάρας.
Η Μονή της Αγίας Βαρβάρας.
Το λιμάνι της Σκοπέλου βρίσκεται στις ακτές του ομώνυμου όρμου στα βορειοανατολικά του νησιού. Εχει άνοιγμα προς ανατολάς, βάθος 5 έως 6 μέτρα και βυθό λασπώδη και στέρεο. Μπορείτε να δέσετε στο βόρειο κρηπίδωμα ή να αγκυροβολήσετε αρόδο μέσα στον όρμο εφόσον δεν φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι που κάνουν αδύνατη την παραμονή εδώ.
Το μόνο σημείο μέσα στο λιμάνι που παρέχει ασφάλεια με όλους τους καιρούς είναι το τμήμα που προστατεύεται από τον κυματοθραύστη. Στο λιμάνι της Σκοπέλου υπάρχουν όλες οι ευκολίες που αφορούν ένα σκάφος, ενώ η πόλη, όμορφη και γραφική, διαθέτει πλήθος επιλογών για φαγητό και διασκέδαση.
Ο όρμος Στάφυλος, στις νότιες ακτές του νησιού, διακρίνεται από μακριά εξαιτίας του εντυπωσιακού σχήματος της ανατολικής άκρης του. Εχει άνοιγμα νοτιοανατολικά και προσφέρει ασφάλεια με δυτικούς και βόρειους καιρούς, ενώ οι βορειοανατολικοί προκαλούν φουσκοθαλασσιά στο εσωτερικό του.
Μπορείτε να αγκυροβολήσετε αρόδο, αλλά καλό είναι να δέσετε ταυτόχρονα και με μακρύ κάβο στην ακτή. Λίγο δυτικότερα σχηματίζεται ο όρμος Αγνώντα με φυσικό λιμάνι, όπου καταφεύγουν τα πλοία της γραμμής όταν το κύριο λιμάνι του νησιού πλήττεται από ισχυρά μελτέμια.
Στο εσωτερικό του όρμου σχηματίζονται μικρότεροι ορμίσκοι που είναι επίσης ασφαλή καταφύγια με βορειοανατολικούς καιρούς και προσφέρονται για αγκυροβολία μικρότερων σκαφών.
Θαλάσσιο Πάρκο
Εάν επισκεφθείτε τη Σκόπελο αξίζει να γνωρίζετε ότι βρίσκεστε στη σημαντικότερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, μια ζωντανή κιβωτό για δεκάδες είδη που απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση. Το Θαλάσσιο Πάρκο των Β. Σποράδων περιλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Σκοπέλου και την Αλόννησο, που είναι οι κατοικημένες περιοχές του, και τα ακατοίκητα νησάκια Περιστέρα, Πελαγονήσι, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντζουρα.
Το πάρκο ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την προστασία της μεσογειακής φώκιας monachus monachus, καθώς και των χερσαίων και θαλάσσιων οικοτόπων της περιοχής που φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι πολυάριθμες σπηλιές και οι παραλίες που σχηματίζονται ανάμεσα στις βραχώδεις και απότομες ακτές των συγκεκριμένων νησιών αποτελούν ιδανικά καταφύγια της μεσογειακής φώκιας, της οποίας ο πληθυσμός στην περιοχή αυτή θεωρείται ο σημαντικότερος της Μεσογείου. Η εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη διάσωση της φώκιας, που κινδύνευε με εξαφάνιση, απέδωσε καρπούς και αγκαλιάστηκε τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους εκάστοτε επισκέπτες των νησιών.
Εκτός όμως από τις μεσογειακές φώκιες, οι Β. Σποράδες φιλοξενούν και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα θαλάσσια είδη, που οφείλεται στην έλλειψη ρύπανσης και στην ποικιλότητα των θαλάσσιων οικοτόπων της περιοχής. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει 170 είδη ψαριών, 70 είδη αμφιπόδων και 40 είδη σπόγγων. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και σπάνια είδη πουλιών όπως ο αιγαιόγλαρος.
Νέλλη Καψή
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...