Έρευνα Πεπόνη για τη χαμένη λίστα Λαγκάρντ με τους 1.991 καταθέτες

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ....
Την τύχη της περιβόητης λίστας «φαλτσιάνι» που παραδόθηκε το 2010 από την πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση επί θητείας στο Υπ. Οικονομικών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα αναζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διέταξε..


Η περιβόητη λίστα περιλαμβάνει 1991 Έλληνες που φέρονται να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Η επίμαχη λίστα φέρεται να είχε διαδοθεί αρχικά στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ερευνηθούν τα στοιχεία 20 τουλάχιστον προσώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις ώστε να εξακριβωθεί αν τα χρήματα αυτά προέρχονταν από φοροδιαφυγή.

Τώρα, ο κ. Πεπόνης θα αναζητήσει ποια είναι η τύχη της συγκεκριμένης λίστας και θα ερευνήσει αρχικά αν υπάρχει.

Μάλιστα, αντικείμενο της έρευνας αποτελεί και το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος υπεξαγωγής εγγράφου προκειμένου να προστατευθούν τα ονόματα συγκεκριμένων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.




Τι απέγινε η λίστα της Λαγκάρντ 
με 1.991 Έλληνες φοροφυγάδες;
Απορία υπάρχει καθώς ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών ή στα γραφεία του ΣΔΟΕ έχει δει αυτή τη λίστα, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποχρέωσαν 22.000 φορολογούμενους να πληρώσουν σε φόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ από μαύρα χρήματα τα οποία είχαν κρύψει για τα καλά στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην HSBC.

Ο Εβρέ Φαλτσιάνι ήταν ένας υψηλόβαθμος τραπεζικός υπάλληλος της HSBC (τμήμα ΙΤ) στη Γενεύη. Κάποια στιγμή αποφασίζει να αντιγράψει τα ονόματα 24.000 πελατών σε έναν φορητό υπολογιστή. Ο σκληρός δίσκος περιείχε -εκτός από τα ονόματα- τους λογαριασμούς και φυσικά το ύψος των καταθέσεων.

Στη συνέχεια φεύγει από την Ελβετία για τον Λίβανο, όπου προσπαθεί να διαπραγματευτεί με διάφορες τράπεζες την πώληση των στοιχείων με το όνομα Ruben El-Chidiak. Τον Δεκέμβριο του 2008 συλλαμβάνεται από Γάλλους αξιωματικούς και παραδίδει (ή, κατ’ άλλους, πουλάει) τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζί στις αρχές του 2009. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προσφέρει πλήρη προστασία στον Φαλτσιάνι.

Αποκρυπτογραφώντας τον σκληρό δίσκο οι φορολογικές αρχές της χώρας με τη βοήθεια του έμπειρου πρώην πληροφορικάριου της HSBC διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 γαλλικά ονόματα, 5.800 ιταλικά, 6.000 βρετανικά, 5.000 γερμανικά και 1.991 ελληνικά ονόματα, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Η γαλλική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος, παρέδωσε τα ονόματα, μεταξύ άλλων, στις ιταλικές, βρετανικές και γερμανικές αρχές.

Ηταν τόσο τρανταχτές οι περιπτώσεις ώστε οι βρετανικές φορολογικές αρχές έστειλαν αμέσως ειδικά σημειώματα στους Αγγλους φορολογούμενους δίνοντάς τους άμεση αμνηστία εάν πλήρωναν τους αναλογούντες φόρους.
Δημοσιοποιήθηκαν μάλιστα και πολλά ονόματα, μεταξύ αυτών και του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη ακινήτων Μάικλ Σάνλι, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ, αφού βρέθηκε να έχει αποφύγει την καταβολή φόρου για μια κληρονομιά που έλαβε από τη μητέρα του.

Επίσης του Πατρίς ντε Μεστρ, οικονομικού διαχειριστή της Λιλιάν Μπετανκούρ, της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, της κληρονόμου της αρωματοποιίας Νίνα Ρίτσι και του Ζαν-Σαρλ Μαρσιανί - δεξί χέρι του πολύ δεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά. Ολοι αυτοί υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν στην Εφορία.

Η Ισπανία ενημερώθηκε επίσης για τους δικούς της πολίτες που τα ονόματά τους περιέχονταν στους δίσκους του Φαλτσιάνι και η χώρα ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες όπως ο πρόεδρος της τράπεζας Sant-ander Εμίλιο Μποτίν. Η Ιταλία, με τη σειρά της, διαπίστωσε ότι φοροδιέφευγαν οι σχεδιαστές μόδας Βαλεντίνο και Ρενάτο Μπαλέστρα.

Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τότε είχε ενδιαφερθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Εκείνη την εποχή υπήρξε η πληροφόρηση ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Λαγκάρντ πράγματι είχε παραδώσει τα 1.991 ελληνικά ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων στον υπουργό Οικονομικών.

Εκτοτε η τύχη του εγγράφου με τα ονόματα αγνοείται. Το ερώτημα είναι τι απέγιναν. Στο ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν σήμερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αδυνατούν να εξηγήσουν πού είναι η περίφημη λίστα, εάν κρατήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή παραδόθηκε στον τότε επικεφαλής του Σώματος κ. Γιάννη Καπελέρη.

Αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, ο κ. Καπελέρης θα έπρεπε να αναθέσει την υπόθεση με άκρα μυστικότητα σε υπαλλήλους του Σώματος. Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ. Αρα, λένε στην κυβέρνηση, το πιθανότερο που έχει συμβεί είναι ότι τα ονόματα τα έχει πάρει ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ενημέρωσε στη συνέχεια τον επόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, ο οποίος τόνισε: «Πράγματι, και εγώ θυμάμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τη λίστα με τα ονόματα, όμως εγώ ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν την πήρα ποτέ στα χέρια μου».

Απαντες διαβεβαιώνουν ότι η λίστα ήρθε στην Ελλάδα μέσω διπλωματικών οδών. Ανώτατος αξιωματούχος της σημερινής κυβέρνησης είπε στο «ΘΕΜΑ»: «Επικοινωνήσαμε με τις γαλλικές και γερμανικές φορολογικές αρχές, οι οποίες μας διαβεβαίωσαν ότι τα ονόματα με τους Ελληνες έχουν σταλεί στην Ελλάδα ήδη από το 2010».
Δικηγόρος από μεγάλο νομικό γραφείο της Αθήνας και της Γενεύης ανέφερε ότι «πριν από πολλούς μήνες Γάλλος εισαγγελέας είχε δηλώσει στον Τύπο ότι πράγματι υπάρχουν ελληνικά ονόματα στη λίστα Φαλτσιάνι και έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές».

Εκφράζει ταυτόχρονα την απορία του για την απροθυμία των ελληνικών αρχών να ασχοληθούν με τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ νομικές πηγές στη Γενεύη επέμεναν ότι έως το 2010 «οι Ελληνες πελάτες είναι, μετά τους Αραβες, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα»...

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία είναι έως και σήμερα υψηλές και εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 60 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αμφίβολο εάν έχουν φορολογηθεί. Πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενες στην υπόθεση Φαλτσιάνι, είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ανάμεσα στα άτομα που ειδοποιήθηκαν από την HSBC στη Γενεύη ότι το όνομά τους υπεκλάπη από τον Φαλτσιάνι είναι και ένας πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...