Η ενασχόληση με το αγαπημένο μας άθλημα κρύβει κινδύνους, εφόσον δεν παίρνουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε την ευαίσθητη περιοχή.Αποτελεί υπέροχο τρόπο άθλησης, που μας διατηρεί σε φόρμα και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Παρ' όλα αυτά στη νέα έκδοση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Harvard Health Publications, επιβεβαιώνεται η ανησυχία ορισμένων ότι η πολύωρη και γενικότερα η μακροχρόνια ποδηλασία ενδέχεται να βλάπτει το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλεί προβλήματα σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να τα αποφύγουμε.Καταρχήν, για να κατανοήσουμε τη σύνδεση μεταξύ ποδηλασίας και αναπαραγωγικού συστήματος, αρκεί να σκεφτούμε το εξής:.
Όταν καθόμαστε σε μια καρέκλα το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα στους γλουτούς και η περιοχή του περινέου (συνδέει τον πρωκτό με τα γεννητικά όργανα) δεν επιβαρύνεται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το ποδήλατο,.όπου το βάρος πέφτει στο περίνεο, πιέζοντας τα νεύρα και τις αρτηρίες που βρίσκονται εκεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία και μείωση της αιματικής ροής τοπικά.
Οι λύσεις
Φυσικά, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το αγαπημένο μας σπορ. Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
- Να προτιμάμε ποδήλατα με πλατιά καθίσματα. Μάλιστα, στην αγορά διατίθενται και κάποια ειδικά σχεδιασμένα για να απορροφούν τους κραδασμούς.
- Να μη ρυθμίζουμε πολύ ψηλά το κάθισμα, γιατί με αυτό τον τρόπο το περίνεο δέχεται περισσότερη πίεση. Καλό είναι να σιγουρευόμαστε ότι βρίσκεται στο σωστό ύψος, ώστε να μην τεντώνουμε πολύ τα πόδια μας για να κάνουμε πετάλι.
- Κατά διαστήματα φροντίζουμε να αλλάζουμε θέση ενώ κάνουμε ποδήλατο.
- Για επιπλέον προστασία επιλέγουμε ειδικό ρουχισμό (παντελόνι ενισχυμένο με υλικό που παρέχει προστασία σε μηρούς, λεκάνη, περίνεο, κόκκυγα κ.λπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου