ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ Ημουν ένα ατίθασο παιδί με τρέλα για τη μουσική

Ημουν ένα ατίθασο παιδί με τρέλα για τη μουσική  Εκλεισε 30 χρόνια στον χώρο και μιλάει για την πορεία του. Από αύριο, το «Εθνος της Κυριακής» προσφέρει έξι από τα σημαντικότερα άλμπουμ του..

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι αυτό που λέμε «ο καλλιτέχνης της διπλανής πόρτας». Ενας δημιουργός με 30 χρόνια αδιάκοπης μουσικής δημιουργίας, με πλούσια δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, πολλές και σημαντικές συνεργασίες κι ακόμα περισσότερα αγαπημένα τραγούδια. Μα πάνω απ' όλα απλός και προσιτός. Από αύριο, το «Εθνος της Κυριακής» προσφέρει στους αναγνώστες του έξι από τα σημαντικότερα άλμπουμ της δισκογραφίας του τραγουδοποιού, στα οποία αποτυπώνεται η εξέλιξη της μουσικής δραστηριότητάς του μέσα στον χρόνο. Με αφορμή αυτή τη σημαντική προσφορά κάναμε, μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, μια αναδρομή στο προσωπικό μουσικό ταξίδι του.

Συμπληρώσατε 30 χρόνια μουσικής πορείας. Τι γεύση σάς έχουν αφήσει;
Νιώθω πολύ όμορφα. Γιατί ξεκίνησα σαν ένα ατίθασο παιδί με τρέλα για τη μουσική και μεγάλα όνειρα να κατακτήσω τον κόσμο και μπορεί να μην κατάφερα να φτιάξω τους Rolling Stones, έκανα όμως πράγματα που μού άρεσαν και είχαν ανταπόκριση και στον κόσμο. Το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης έχει αφήσει πέντε - έξι τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και ικανοποίηση.
Θεωρείτε ότι στην καριέρα σας έχετε κάνει σημαντικά λάθη;
Αν ξεκινούσατε από την αρχή, θα κάνατε κάτι διαφορετικά; Ουδείς αναμάρτητος... Εδώ ο Σαμαράς πέρσι έλεγε άλλα και φέτος κάνει άλλα... Κι εγώ λοιπόν έκανα και βλακείες, έβγαλα και τραγούδια χαζά. Αλλά όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια τριάντα ολόκληρων χρόνων. Από κει και πέρα πόσους στόχους έβαλα, πόσους πέτυχα, η ιστορία το δείχνει.
Η μεγάλη προσφορά του «ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ξεκινά αύριο με το άλμπουμ «Παυσίλυπον», το οποίο θα συνοδεύεται και από την πολυτελή κασετίνα.
Η μεγάλη προσφορά του «ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ξεκινά αύριο με το άλμπουμ «Παυσίλυπον», το οποίο θα συνοδεύεται και από την πολυτελή κασετίνα.
Αν ζητούσα να ξεχωρίσετε τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτής της διαδρομής, ποιους θα αναφέρατε;
Τώρα τελευταία που το σκέφτομαι αυτό συνειδητοποιώ ότι οι σημαντικές στιγμές ήταν πάρα πολλές. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω και να αναφέρω πέντε συγκεκριμένες γιατί είναι πολύ περισσότερες. Ημουν ένας τυχερός άνθρωπος που σε κάθε δίσκο που έκανα υπήρχαν δυο - τρία τραγούδια που τα αγαπούσε ο κόσμος. Αυτό ίσως να ήταν τύχη ίσως και κάτι που μού προέκυπτε από μέσα μου, χωρίς να το ελέγχω.
Η μουσική σας κινείται σε ακραίες διαδρομές: από ροκ μέχρι λαϊκό κι από ελαφρό τραγούδι μέχρι ξένη μουσική. Ποιο από αυτά τα μουσικά είδη είναι πιο κοντά σας;
Αυτό που μου βγαίνει πιο αυθόρμητα είναι μια μεσογειακή μπαλάντα, η οποία έχει και κάποια ροκ στοιχεία. Αυτή ήταν μια σχολή που δημιουργήσαμε. Μάλλον αν υπήρχε κάποιος που να χωρίσει μουσικολογικά τα πράγματα, θα έλεγε ότι ο Μαχαιρίτσας ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Η ουσία είναι ότι από παιδάκι, μέσα στο κεφάλι μου και την ψυχή μου, γινόταν ένας αχταρμάς, ο οποίος βγήκε σε όλες τις μουσικές προεκτάσεις.
Προτιμάτε να ερμηνεύετε εσείς ο ίδιος τα τραγούδια σας ή να γράφετε τραγούδια για μεγάλες φωνές;
Εντάξει, εμείς είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που βγήκαμε για να γράφουμε και να τραγουδάμε τα τραγούδια μας. Αυτή ήταν η βασική μας ταυτότητα. Από κει και πέρα έχω γράψει και τραγούδια για άλλους, όπως έχω τραγουδήσει και τραγούδια άλλων δημιουργών.
Συμφωνείτε με την άποψη που θέλει τον δημιουργό ενός τραγουδιού ως τον καλύτερο ερμηνευτή του, ακόμη κι αν δεν διαθέτει ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες;
Εάν το τραγούδι το έχει γράψει για να το πει ο ίδιος, είναι πράγματι ο καλύτερος ερμηνευτής. Αν γράψω ένα τραγούδι για να το πει ο Νταλάρας, και ο Νταλάρας θα το πει καλά... Επίσης το ίδιο τραγούδι μπορεί να πάρει μία νέα διάσταση μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες. Πρόσφατο παράδειγμα το τραγούδι «Πεθαίνω για Σένα», που το έγραψα για τη φωνή του Γιώργου Μαργαρίτη και για τις ανάγκες της ομότιτλης ταινίας. Κάποια στιγμή μου ζήτησε ο κόσμος να το τραγουδήσω κι εγώ. Και συνειδητοποίησα ότι ήταν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σ' αυτό το τραγούδι, η οποία είχε εξίσου ενδιαφέρον. Ετσι αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια εκτέλεση, το 'βαλα σ' έναν δίσκο και είχε εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Δουλεύετε ασταμάτητα εδώ και πολλά χρόνια. Χρήματα έχετε βγάλει από το τραγούδι;
Ζω αξιοπρεπώς χωρίς υπερβολές. Τώρα το ότι έχω καταφέρει να πάρω ένα καλό αυτοκίνητο ή το ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω ένα ταξίδι για να δω τον αγώνα της αγαπημένης μου ομάδας προσωπικά δεν τα θεωρώ υπερβολές. Μπορώ να κάνω κάποιες στιγμές την τρέλα μου. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους υπερβολή, ε, τότε το έχω καταφέρει... Δεν έχω πισίνες, ούτε σκάφη, ούτε τεράστιες καταθέσεις στις τράπεζες. Εχω μια κόρη την οποία σπουδάζω στο εξωτερικό, γεγονός που με αναγκάζει να τα μετράω και τα υπολογίζω τα λεφτά.
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ένα «σίριαλ» με πρωταγωνιστές τους τραγουδιστές και τις σχέσεις τους με την Εφορία. Πώς σας φάνηκε όλο αυτό;
Θα εξομολογηθώ ότι είμαι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που, συμπτωματικά, δεν είχα κάνει εταιρεία. Μου το είχαν προτείνει χιλιάδες φορές, αλλά βαριόμουνα τη διαδικασία. Δεν έκανα λοιπόν εταιρεία ποτέ, βγάζω 140, 150, 160 χιλιάδες τον χρόνο, τα δηλώνω στην εφορία και τελειώνει η υπόθεση. Δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσω εξηγήσεις. Ξαφνικά έχουν βγει στη... σέντρα όλοι οι καλλιτέχνες επειδή έκαναν κάτι που κάνει όλος ο κόσμος και που ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν. Νομότυπες εταιρείες είχαν οι άνθρωποι. Ας αλλάξει το κράτος τις φορολογικές φόρμες για να μην υπάρχουν τέτοια θέματα. Τώρα ότι κάπου βρωμάει αυτή η ιστορία και ότι υπάρχει, μέσα από αυτό το θέμα, ένας απίστευτος αποπροσανατολισμός, αυτά νομίζω ότι τα καταλαβαίνει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος.
ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
Τι θα κάνετε τον χειμώνα;
Από τον Νοέμβριο και μετά θα εμφανιστώ σε κάποιο χώρο, δεν μπορώ όμως να πω ακόμη λεπτομέρειες. Θα χρειαστεί να κάνω και κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό μια και το τελευταίο μου άλμπουμ «Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» θα κυκλοφορήσει σε πέντε - έξι χώρες.



ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
Η μεγάλη προσφορά του «ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ξεκινά αύριο με το άλμπουμ «Παυσίλυπον», το οποίο θα συνοδεύεται και από την πολυτελή κασετίνα. Τις επόμενες Κυριακές θα δοθούν, μαζί με την εφημερίδα, τα άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Ετσι Δραπετεύω απ΄τις Παρέες» (23/9), «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» (30/9), «Αλκυονίδες Μέρες (Live)» (7/10), «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» (14/10) και «Στο αφιερώνω» (21/10). Στα παραπάνω Cd συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα πιο αγαπημένα και επιτυχημένα τραγούδια του τραγουδοποιού, μεταξύ των οποίων και τα «Νότος», «Ενας Τούρκος στο Παρίσι», «Κίτρινα Βράδια» κ.ά.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...