Βασίλη Αρχίποφ: ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο

Γιά δεκατρείς ημέρες , τον Οκτώβριο του 1962, ο κόσμος κράτησε την αναπνοή του, γιατί η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.
Όμως, ένα νέο ντοκιμαντέρ που θα εμφανιστεί την Τρίτη στό κανάλι 5 uk. αποκαλύπτει ότι ήταν οι ενέργειες ένός άνθρωπου μόνος του έσωσε τον πλανήτη από την απόλυτη καταστροφή.Βασίλη Αρχίποφ, ένα σοβιετικό submariner, πέθανε και ταπεινωμένος καί απόβλητος, παρά το γεγονός οτι είχε αποτρεψη τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο..

Τώρα, με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου από την Κουβανική κρίση πυραύλων, Channel 5 ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο: Revealed» θα πει τηνσυναρπαστική ιστορία του.

Αρχίζει στη μέση της δεκαετίας του 1960 Ψυχρού Πολέμου παράνοια, όταν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας τα είχε όλα, αλλά κατέρρευσε.

Στην Αμερική, οι απλοί άνθρωποι ήταν μερίδες αποθήκευσης στά καταφύγια κτίρια στους κήπους τους, ενώ στα σχολεία τα παιδιά μάθαιναν πώς να προφυλαχθούν κάτω από τα θρανεία τους.

Στη συνέχεια, υπήρξε μια επανάσταση στην Κούβα, και η ένταση κλιμακώθηκε. Τώρα, η ΕΣΣΔ είχε ένα κομμουνιστικό σύμμαχο κάθεται δεξιά στο κατώφλι της Αμερικής. Πύραυλοι που σταθμεύουν στην Κούβα είχαν την ικανότητα να εξολεθρεύει Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη σε δέκα λεπτά.

ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ ορκισμένοι εχθροί  ζητώντας η μία την αμοιβαία καταστροφή τής άλλης

Μια τορπίλη που θα τροφοδοτούνται  και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας ένα ντους από την καταστροφή που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν την ανθρώπινη ζωή.

Thomas Blanton, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας των ΗΠΑ, εξηγεί: "Όλοι είχαν ένα nuke στην τσέπη τους. Μια σπίθα μπορεί να συμψηφιστεί. "

Ήταν σε αυτήν την ατμόσφαιρα καχυποψίας και του φόβου ότι τα τέσσερα υποβρύχια που πλέουν κρυφά από τη Ρωσία. Μόνο μια χούφτα των submariners επί γνώριζαν ότι τα πλοία  τους είχαν  πυρηνικά όπλα, το καθένα με τη δύναμη των βομβών που έπεσαν στο Ναγκασάκι και την Χιροσίμα το 1945.Το ταξίδι στην Κούβα ήταν πολύ επικίνδυνο. Ελικόπτερα, αεροπλάνα και πολεμικά πλοία  σάρωναν τον ωκεανό για τους Ρώσους .
 

Το αμερικανικό κυνήγι για τα σοβιετικά υποβρύχια έγινε ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι - και δεν ήταν πολύ πριν από το ποντίκι είχε εντοπιστεί.

Υπο Αρχίποφ του, B59, αναγκάστηκε να κάνει μια βουτιά έκτακτης ανάγκης. Καθώς οι submariners προσπάθησαν να μείνουν κρυμμένα από τούς αμερικανούς κυνηγούς τους, σε συνθήκες που επιδεινώθηκαν στό έπαρκο

Για μία εβδομάδα έμεινε κάτω από το νερό, σε πνιγηρός θερμότητας 60 μοιρών, με δελτίο σε μόλις ένα ποτήρι νερό την ημέρα.

Πάνω από τα σοβιετικά υποβρύχια, το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ως στόχο την εξάντληση γία να αναγκάσουν τα σοβιετικά sub για να έρθει στην επιφάνεια για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες του. Δεν είχαν καμία ιδέα ότι επί του σκάφους, τα υποβρύχια είχαν  όπλα  ικανά να καταστρέψουν το σύνολο του αμερικανικού στόλου.

Gary σφαγή, ο σηματωρός επί του σκάφους, το USS Cony θωρηκτό, είπε: «Ξέραμε ότι ήταν πιθανόν να έχαν δυσκολία στην αναπνοή. Ήταν ζεστό σάν κόλαση εκεί μέσα, ήταν δυστυχισμένη, ήταν στριμωγμένοι μαζί και ήταν κάτω από μεγάλη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Βασικά αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε ήταν να εφαρμόσουμε παθητικά βασανιστήρια. Ειλικρινά δεν νομίζω ότι νιώσαμε καμία συμπάθεια γι 'αυτούς καθόλου. Ήταν ο εχθρός. "

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά την πίεση, και έριξαν χειροβομβίδες προειδοποίηση στη θάλασσα. Μέσα στο sub, οι Σοβιετικοί submariners νόμιζαν ότι ήταν κάτω από την επίθεση.

Valentin Savitsky, ο καπετάνιος του B59, πείστηκε ο πυρηνικός πόλεμος είχε ήδη αρχίσει. Απαίτησε ότι οι submariners ξεκινήσει τορπίλη τους - και να σώσει τήν υπερηφάνεια της Ρωσίας.Σε όλες τις κανονικές συνθήκες, οι παραγγελίες Savitsky θα έχουν ακολουθηθεί - 'Παγκοσμίου Πολέμου και 3 θα έχουν εξαπολύσει.

Αλλά Savitsky δεν είχε μετρήσει τόν Βασίλη Αρχίποφ. Ως διοικητής του στόλου, Αρχίποφ είχε το τελευταίο βέτο. Και αν και οι άνδρες του ήταν εναντίον του, επέμεινε ότι δεν πρέπει να απαντήσουν στη φωτία - και να παραδοθούν στους Αμερικανούς.

Ήταν μια ταπεινωτική κίνηση - αλλά αυτό ήταν  που έσωσε τον κόσμο. Οι σοβιετικές submariners αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τη Ρωσία, όπου τους δόθηκε το αντίθετο από το καλωσόρισμα ενός ήρωα.

Ιστορικός Thomas Blanton εξηγεί: "Τι ηρωισμό, τι καθήκον, να πληρούνται για να πάνε στα μισά του δρόμου σε όλο τον κόσμο και να έρθουν πίσω, και να επιβιώσουν. Αλλά στην πραγματικότητα, μία από τις Ρώσοι ναύαρχοι είπε στους submariners? «Θα ήταν καλύτερα αν είχα πάει κάτω με το πλοίο σας.

Χρειάστηκαν χρόνια πριν από την ιστορία του τι πραγματικά συνέβη στις B59

Αλλά για να Όλγα χήρα του, ήταν πάντα ένας ήρωας.

Είπε: «Ο άνθρωπος που εμπόδισε έναν πυρηνικό πόλεμο ήταν ένας Ρώσος submariner. Το όνομά του ήταν Βασίλη Αρχίποφ. Ήμουν περήφανη  για τον άντρα μου, πάντα. "

Ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο:και τα  αποκαλυφθέντα είναι στο κανάλι 5 uk την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Eπιμέλεια planet stars..   http://www.thesun.co.uk/  > πηγη
 ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  26 Σεπ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...