Spiegel: Το Ιράν σκόπευε να μολύνει τον Περσικό εάν δεχόταν επίθεση

Ακρως απόρρητο σχέδιο του Ιράν να προκαλέσει ηθελημένη και μαζική διαρροή πετρελαίου από πετρελαιοφόρο πλοίο στην είσοδο του Περσικού Κόλπου για να «τιμωρήσει» τη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, φέρεται να σχεδίαζε το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης..


Στο σχέδιο, με κωδική ονομασία «Βρόμικο Νερό», αναφέρθηκε για πρώτη φορά το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ενώ η αρχική διαρροή έγινε σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η ιδέα, που φέρεται να ανήκει στον επικεφαλής των «σκληροπυρηνικών» Φρουρών της Επανάστασης Αλί Τζαφαρί, ήταν να βυθιστεί ή να γίνει σαμποτάζ σε πετρελαιοφόρο πλοίο στα στενά του Ορμούζ - τη στενή θαλάσσια λωρίδα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, πέρασμα που χρησιμοποιείται από περισσότερα από το ένα τρίτο όλων των πετρελαιοφόρων του κόσμου για να εισέλθουν στον Περσικό Κόλπο.

Μια πετρελαιοκηλίδα από ένα τόσο μεγάλο πλοίο θα ήταν ικανή να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή από τους πιο πολυάσχολους διεθνείς θαλάσσιους διαύλους και να εξαναγκάσει το προσωρινό κλείσιμο του Περσικού Κόλπου για τη ναυτιλία, με τεράστιο οικονομικό κόστος.

Αξιωματούχοι δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν ανωνύμως ότι στόχος του σχεδίου ήταν να «τιμωρηθούν» κυβερνήσεις εχθρικές προς το καθεστώς του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος - αμιγώς ενεργειακού και ειρηνικού, όπως υποστηρίζουν οι Ιρανοί. Το Ισραήλ έχει ήδη απειλήσει  να επιτεθεί στο Ιράν με σκοπό να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις προτού ακόμη καταφέρει η Τεχεράνη να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης έχουν θεωρηθεί ως προσπάθεια να εξευμενιστούν οι Ισραηλινοί.

Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι σε περίπτωση υλοποίησης του φημολογούμενου σχεδίου «Βρόμικο Νερό», ο περιβαλλοντικός καθαρισμός θα ήταν δυνατός μόνο με την έμπρακτη υποστήριξη από το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, τα δυτικά κράτη «θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν να χαλαρώσουν στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν ή να τις αποσύρουν εντελώς».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι οι κυρώσεις που
στοχεύουν στον πετρελαϊκό και τραπεζικό τομέα της χώρας «έχουν προκαλέσει απλώς κάποιες ενοχλήσεις». Παρόλα αυτά, το 50% της οικονομίας του Ιράν εξαρτάται από εξαγωγές πετρελαίου και έπειτα από την επιβολή κυρώσεις, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις του σε αργό πετρέλαιο έχουν μειωθεί από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως σε μόλις λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες οι Ιρανοί πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...