Βέλγιο: Μεγάλοι νικητές των τοπικών εκλογών οι αυτονομιστές Φλαμανδοί

Οι μεγάλοι νικητές των σημερινών τοπικών εκλογών (ενός γύρου) στο Βέλγιο είναι οι αυτονομιστές Φλαμανδοί, της 'Νέας Φλαμανδικής συμμαχίας(N-VA)', σε όλες τις περιφέρειες σε ποσοστά κυμαινόμενα μεταξύ 20%-30% ιδίως, όμως, στο δήμο της Αμβέρσας.

Σε αυτόν, καταλαμβάνουν με καταμετρημένο το 75% των ψήφων τις 22 από τις 55 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο με 36,2% των ψήφων, έναντι 18 εδρών με το 29,6% των ψήφων για τον σοσιαλιστή απερχόμενο δήμαρχο Πατρίκ Γιανσένς, "κάτι που δεν μπορεί να μην έχει επίπτωση στην κεντρική πολιτική σκηνή", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι σοσιαλιστές πλειοψηφούσαν στο δήμο Αμβέρσας ακόμα και προπολεμικά... Ο Γιανσένς αναγνώρισε, σήμερα, ότι "ο συνδυασμός του ηττήθηκε". Στον αντίποδα, στο Σαρλερουά, αλλά και στη Λιέγη το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο δεν είχε μείωση εκλογικής δύναμης συγκριτικά με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές. "Αυτή ήταν μια ιστορική και κιτρινόμαυρη Κυριακή, προς τιμήν των συμβόλων μας" δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Μπαρτ ντε Βεβέρ, ο ηγέτης του N-VA τα 7 τελευταία έτη, προσκαλώντας συγχρόνως τον σοσιαλιστή γαλλόφωνο πρωθυπουργό Ελιο ντι Ρούπο σε κατ'ευθείαν συνομιλίες με θέμα "τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποκτήσει το βελγικό κράτος μετά τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα".

Προεκλογικώς ο ντε Βεβέρ είχε ζητήσει:"να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα των αυτονομιστών προς την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες". "Πρέπει να έχουμε τη διαχείριση εδώ στη Φλάνδρα όπως εμείς την εννοούμε", τόνισε μετεκλογικώς ο ηγέτης των αυτονομιστών."Ας προετοιμάσουμε με τον πρωθυπουργό τη μεταρρύθμιση για μια συνομοσπονδία, αμέσως", υπογράμμισε.

Ο ηγέτης των γαλλόφωνων Δημοκρατών υπερ της Ομοσπονδίας (FDF), Ολιβιέ Μενγκέν, ανέφερε ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα "ήταν προβλέψιμο και αποτελεί προσωπική αποτυχία για τον ηγηθέντα της εξακομματικής (σ.σ.: από τρία φλαμανδικά, τρία γαλλόφωνα κόμματα ) κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ντι Ρουπό.

Το N-VA έμεινε στην αντιπολίτευση.

Στο δήμο Αμβέρσας το ακροδεξιό κόμμα "Βλαμς Μπελάνγκ" αν και προ 6ετίας το ποσοστό ψήφων του έφθασε στο 33%, σήμερα συγκέντρωσε ως 10%.

Σήμερα ψήφιζαν περίπου οκτώ εκατομμύρια εκλογείς. Οι βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο είναι προγραμματισμένες στη διάρκεια του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...