Επικρίσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Φρανσουά Ολάντ επέστρεψε από χθες τη νύκτα στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Ολάντ τόνισε στην Κινσάσα πως "είναι απολύτως απαράδεκτη η κατάσταση στη Λ.Δ.Κονκγκό στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης"..


Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε και όντως συνάντησε τον Ετιέν Τσισεκέντι, που αμφισβητεί ακόμα σήμερα την επανεκλογή του Καμπίλα στην προεδρία κι αναφέρεται σε πλειάδα εκλογικών παρατυπιών.

Σχετικώς, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στέφεν Χάρπερ, ευχήθηκε δημόσια σήμερα στο μέλλον "οι σύνοδοι των γαλλόφωνων κρατών να φιλοξενούνται μόνον σε δημοκρατικές χώρες".Εξέφρασε την ικανοποίησή του, που χάρη στο ταξίδι στην Κινσάσα "μπόρεσε να συνομιλήσει με αγωνιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων".

Τελικό ανακοινωθέν 60 σημείων Στο τελικό ανακοινωθέν, από 60 σημεία, που όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ζητήθηκε ακόμα από τον ΟΗΕ "να καταλογίσει ευθύνες και στους Τούτσι και στους Χούτου" για το τελευταίο λουτρό αίματος φυλετικού χαρακτήρα στη γειτονική Ρουάντα.

Η ίδια η κυβέρνηση της Ρουάντα απείχε, όμως, από τη σχετική ψηφοφορία, όπως και από αυτήν για τις βιαιότητες στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ.Κονγκό.   Εκφράστηκε ευχή στο τελικό ανακοινωθέν, "να μεγιστοποιηθεί στη διεθνή πολιτική σκηνή ο ρόλος των αφρικανικών κρατών", από τα οποία τα γαλλόφωνα προσκλήθηκαν να βοηθούν τα υπόλοιπα "σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς".

Υποστηρίχθηκε η κυβέρνηση που εδρεύει στο Μπαμακό του Μαλί στο αίτημα της να εκδιωχθούν με στρατιωτική παρέμβαση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι ισλαμιστές, που το τελευταίο εξάμηνο ασκούν με τα όπλα τον έλεγχο στο βόρειο Μαλί.

Καταδικάστηκε, σθεναρά, από τα γαλλόφωνα κράτη η πειρατεία στον Κόλπο της Γουϊνέας.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...