Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί
λογαριασμοί και θυρίδες για 28 από τους ελεγχόμε-νους πολιτικούς σε 42
ελληνικές και ξένες τράπεζες με σκοπό να διαπιστωθεί εάν έγινε ξέπλυμα
βρώμικου χρήματος..
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφάνειας που έγινε μέχρι σήμερα για πολιτικά πρόσωπα, έχουν ήδη ανοίξει με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες για 28 από τους 32 ελεγχόμενους πολιτικούς σε 42 ελληνικές και ξένες τράπεζες (μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνονται και κυπριακές τράπεζες), ενώ επίκειται η αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και σε άλλες ξένες τράπεζες.
Σκοπός της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έγινε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που είναι η μοναδική κατηγορία για πολιτικούς που δεν παραγράφεται. Αυτή και η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου χρήματος αποτελούν το μοναδικό «όχημα» του δικονομικού ποινικού μας συστήματος μέσω του οποίου μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή πολιτικοί που φέρονται ότι διέπραξαν παράνομες οικονομικές πράξεις, όπως συνέβη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο.
Η υπόθεση των 32 πολιτικών για τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων διεξάγεται έρευνα προκάλεσε την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος με έγγραφό του (19 Σεπτεμβρίου 2012) προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ζήτησε να διερευνηθεί αν πράγματι υπάρχει λίστα με πρόσωπα που είναι είτε τέως υπουργοί είτε βουλευτές εν ενέργεια ή μη αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα, φέρονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ ζητούσε να γίνει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση κατά παντός υπευθύνου για να εξακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής (βασικό έγκλημα) και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα που σχετίζεται με μη νόμιμο πλουτισμό.
Εάν από την πορεία της έρευνας προκύψουν στοιχεία σε βάρος υπουργών, η δικογραφία θα παραπεμφθεί στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα της αναζήτησης ευθυνών για κυβερνητικά στελέχη.
Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική παραγγελία, ο οικονομικός εισαγγελέας μπορεί να διενεργήσει όλες τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για να βεβαιώσει εάν έχουν διαπραχθεί ή όχι εγκλήματα, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ενέργειες που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να τους καλέσει σε ανωμοτί εξηγήσεις (ως υπόπτους) ή σε απολογία.
Σειρά καταγγελιών
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, η λεγόμενη «λίστα με τους 32 πολιτικούς», τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν μπει στο? μικροσκόπιο, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο κατάλογο που έφτασε στις δικαστικές αρχές και στο ΣΔΟΕ με νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. Απλώς πρόκειται για καταγγελίες -επώνυμες και ανώνυμες- σε βάρος συγκεκριμένων υπουργών και βουλευτών που αφορούν περιουσιακά στοιχεία τους που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.
Η διερεύνηση των καταγγελιών αυτών είχε ξεκινήσει επί θητείας του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτεινόταν σε βάθος 10ετίας.
Σύμφωνα με όσα είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» οι ίδιες πηγές, «στο πλαίσιο της έρευνας εργάζονται πυρετωδώς και οι 13 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ, ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν δοθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα. Εαν διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουμε και διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξε για τα πρόσωπα αυτά αδικαιολόγητος πλουτισμός, τότε θα κινηθούν οι ανάλογες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος».
Παράλληλα διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και από τις δύο υπηρεσίες των ειδικών υποθέσεων, που ψάχνουν κυρίως υποθέσεις που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.
Ηδη στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν έξι ογκωδέστατοι φάκελοι που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων οι προμήθειες των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, οι αναθέσεις για τα στρατιωτικά οχήματα Mercedes (για τα οποία η γερμανική Δικαιοσύνη εντόπισε μίζες που δόθηκαν και σε Ελληνες αξιωματούχους), η προμήθεια των αεροσκαφών F-16, αναβαθμίσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, το περιβόητο C4i, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot και άλλα.
Στη Βουλή
Εάν από την πορεία της έρευνας προκύψουν στοιχεία σε βάρος υπουργών, η δικογραφία θα παραπεμφθεί στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα της αναζήτησης ευθυνών για κυβερνητικά στελέχη.
Σε βάθος 10ετίας
Η διερεύνηση των καταγγελιών αυτών είχε ξεκινήσει επί θητείας του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτεινόταν σε βάθος 10ετίας.
Οι... θυριδάδες
Δυσανάλογα μεταξύ περιούσιας και «πόθεν έσχες»
Αφορά καταγγελίες για πολιτικούς των οποίων ήδη εξετάζονται οι καταθέσεις αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων τους, καθώς φέρεται να υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίασαν στο «πόθεν έσχες» τους και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι... Κροίσοι και οι... σκαφάτοι
Θα κληθούν να εξηγήσουν πως τα απέκτησαν
Πρόκειται για καταγγελίες σε βάρος τριών νυν και πρώην υπουργών, οι οποίοι θα πρέπει κληθούν να δικαιολογήσουν πώς απέκτησαν τα σπίτια ή τις βίλες, τα εξοχικά, τα σκάφη και τα πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Ο... κοσμηματοσυλλέκτης
Ο καλύτερος πελάτης κεντρικών κοσμηματοπωλείων
Καταγγελίες που έφτασαν στις διωκτικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο της έρευνας ένα τουλάχιστον πολιτικό πρόσωπο που εμφανίζεται να έχει κάνει πανάκριβες αγορές κοσμημάτων από κεντρικά κοσμηματοπωλεία της Αθήνας.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου