MIKHΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΙΛΑΡΙΩΝ ΑΛΦΕΓΙΕΦ Ελλάδα και Ρωσία τραγουδούν μαζί

Το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη συναντά τις συνθέσεις του μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ στο Ηρώδειο το βράδυ της Δευτέρας..Το «Αξιον Εστι» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο δίπλα σε συνθέσεις του μητροπολίτη αλλά και άριες με θρησκευτικό περιεχόμενο
Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, δύο μουσικές παραδόσεις, δύο κορυφαίοι συνθέτες θα συναντηθούν αύριο (Δευτέρα) το βράδυ, στο Ηρώδειο. Πρόκειται για την Ελλάδα και τη Ρωσία, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στην ιδιαίτερη αυτή μουσική βραδιά από τους σημαντικότερους συνθέτες τους, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ..

Το έργο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας θα είναι -ποιο άλλο;- το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με σολίστ τον Μάριο Φραγκούλη και τον Δημήτρη Καβράκο και αφηγητή τον Σταύρο Ζαλμά.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, ο οποίος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους Ρώσους συνθέτες, θα παρουσιάσει τις συνθέσεις του «Stabat Mater» για σοπράνο, μέτζο, ορχήστρα και χορωδία και «Song of Ascent», Συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία καθώς επίσης μία άρια από τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» και μία άρια από το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» με σολίστ τη Svetlana Kasyan και τη Μαρίτα Παπαρίζου.
Mητροπολίτης Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ
Mητροπολίτης Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να παίζεται η μουσική μου στην ίδια συναυλία με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Τον σέβομαι και τον θεωρώ ως έναν από τους καλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα και σίγουρα ως τον σημαντικότερο Ελληνα συνθέτη όλων των εποχών. Βρίσκω τη μουσική του βαθιά πνευματική και βαθιά ορθόδοξη και ανυπομονώ να ακούσω για πρώτη φορά ζωντανά το «Αξιον Εστί» μας είπε ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίση: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της κρίσης που διέρχεται όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω πως η αιτία που κρύβεται πίσω από την κρίση είναι το γεγονός ότι τα χρήματα γίνονται όλο και περισσότερο ανεξάρτητα από την ανθρώπινη εργασία ή τις φυσικές πηγές. Τα χρήματα γίνονται ένας κόσμος από μόνα τους, που έχει τους δικούς του ανεξήγητους νόμους και κανόνες».
«Αυτοπεποίθηση»
Και καταλήγει με νόημα: «Θεωρώ ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στο ξαναβρούν οι Ελληνες την αυτοπεποίθησή τους ανακαλύπτοντας ξανά την ταυτότητά τους και επιστρέφοντας στις ρίζες τους. Είναι σίγουρος ότι το Εθνος του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Σολωμού και του Θεοδωράκη θα καταφέρει και πάλι να σταθεί στα πόδια του...»
Στη συναυλία θα συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, η Μεικτή Χορωδία της ΔΕΗ, η Χορωδία «Ambitus» του Λεοντείου Λυκείου και σολίστ παραδοσιακών οργάνων.
Αναστασία Κουκά   πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...