Ένα νέο είδος πτερόσαυρου βρέθηκε στη Ρουμανία

Μια ομάδα ρουμάνων, βρετανών και βραζιλιάνων παλαιοντολόγων ανακάλυψαν στη Ρουμανία, ένα νέο είδος πτερόσαυρου που αποκάλεσαν Eurazhdarcho. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο ερπετό που έζησε κατά τη διάρκεια της ύστερης κρητιδικής περιόδου, δηλαδή πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια.
Είχε άνοιγμα φτερών 3 μέτρα και βάρος 10 κιλά.
Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντικότερη από όλες τις προηγούμενες, χάρις στα εξαιρετικά διατηρημένα οστά, που είναι όμως πολύ εύθραυστα. Ορισμένα χαρακτηριστικά των οστών στα φτερά δείχνουν ότι οι πτερόσαυροι μπορούσαν να διπλώνουν τα φτερά τους και να περπατούν με τα τέσσερα πόδια τους, όταν χρειαζόταν. Οι ανασκαφές έγιναν στο οροπέδιο της Τρανσυλβανίας.
«Είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της ύστερης Κρητιδικής περιόδου στην Ευρώπη. Επειδή τα οστά είναι κοίλα, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν σε γεωλογικούς πετρινους σχηματισμούς. Τα οστά έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα. Με το πιο ελαφρύ άγγιγμα, σπάνε. Γι’ αυτό το λόγο, αυτός ο επιμέρους σκελετός είναι ο καλύτερα διατηρημένος.Αυτό το κομμάτι έχει πάνω του ίχνη από δόντια κροκοδείλου. Αυτό το κωνικό θραύσμα έχει σημάδια εδώ και εδώ. Αυτά είναι οστά από τα φτερά. Είναι ένα μετακάρπιο οστό που είναι πολύ επίμηκες στους πτερόσαυρους. Στους ανθρώπους, το οστό αντιστοιχεί σε αυτό το μέρος του χεριού και στις φάλαγγες» αναφέρει ο ρουμάνος παλαιοντολόγος Ματέι Βρεμίρ.
Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής των πτερόσαυρων. Ένα από τα καινούργια πράγματα που ήρθαν στο φως είναι ότι το ιπτάμενο ερπετό ζούσε κυρίως σε δάση και πεδιάδες, όπου η λεία ήταν άφθονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...