ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ MARC Γκάλοπ Marc: Η Ευρώπη αυτοκτονεί λέει το 84.4%

Ευρωσκεπτικιστικά ανακλαστικά μεταξύ των ψηφοφόρων φαίνεται ότι κινητοποιούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη στάση τους στην υπόθεση διάσωσης της Κύπρου, αν και η πλειοψηφία διατηρεί τη ρεαλιστική οπτική επιλέγοντας ως «καταφύγιο» την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής», που έγινε μεταξύ 26ης και 28ης Μαρτίου, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αποκλείει τη διάλυση του ευρωπαϊκού ιστού από την πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών, εκφράζει με τις απαντήσεις της τον «θυμό» της, αλλά δεν αμφιταλαντεύεται όταν τίθεται επί της ουσίας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;».
Το κλίμα
Αντιθέτως η πλειοψηφία δεν απορρίπτει την «εκδοχή» να είναι η Κύπρος η χώρα που θα δοκιμάσει την τύχη της εκτός του ευρώ, αφού θεωρούν χειρότερη (68,7%) από την πρώτη τη λύση που δόθηκε τελικά για την Κύπρο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, ότι μόλις το 38,6% δηλώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να συμφωνήσει με την απόφαση του Eurogroup, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εάν δρούσε διαφορετικά.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο είναι δε γεγονός ότι επηρεάζουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό με δύο αντίρροπες δυνάμεις: μία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης γενικότερα με βάση το «αξίωμα» ότι η Λευκωσία δεν έφερε καλύτερο αποτέλεσμα με τις διαπραγματεύσεις, και μία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που αν και η στρατηγική του αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες «εισπράττει» λόγω της αυξημένης δυσαρέσκειας προς την ΕΕ και την τρόικα.
Γκάλοπ Marc: Η Ευρώπη αυτοκτονεί λέει το 84.4%
Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ενώ η τάση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ανακόπτεται, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει σοβαρές απώλειες στην εκλογική του δύναμη.
Η απόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (23,1% - 23% αντίστοιχα) είναι σημαντικό εύρημα, τη στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να δώσει μια άκρως δύσκολη μάχη, έχοντας όμως εξασφαλίσει σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα (ως ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός) και την ενίσχυση της εικόνας των κυβερνητικών στελεχών - με το οικονομικό επιτελείο να επικροτείται για την αποτελεσματικότητά του, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας προηγείται μακράν του δεύτερου υπουργού (Κ. Χατζηδάκη) στο σχετικό ερώτημα με 30%.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr
Διαβάστε ακόμη:
Για πρώτη φορά υπέρ τη δραχμής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Πρωτιά Στουρνάρα στους υπουργούς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...