Nαυάγησε το deal Εθνικής - Eurobank. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εκ των πραγμάτων «ναυαγεί» το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank και η κάθε τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί ξεχωριστά, ενώ οι δύο τράπεζες φαίνεται να καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαίωσε χθες ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) προχωρεί κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ το τέλος Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει, είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών γενικές συνελεύσεις μετόχων, για να εγκριθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η ανακοίνωση καταλήγει πως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος.
Nαυάγησε το deal Εθνικής - Eurobank. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Ανακεφαλαιοποίηση
Από την ανακοίνωση καθίσταται φανερό πως οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται χωριστά. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν πως τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank ειδοποίησαν την Τράπεζα της Ελλάδος πως είναι απίθανο να μπορέσουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια (το 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησής τους) προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές και άρα καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα τις ανακεφαλαιοποιήσει, το οποίο μπορεί να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση στη συνέχεια για το μέλλον των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Τούτο σημαίνει πως μπορεί να προκρίνει το ενδεχόμενο συγχώνευσης, αυτόνομης πώλησης των τραπεζών - των ίδιων ή και περιουσιακών τους στοιχείων ή και τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας τους που είναι και το ισχυρότερο ενδεχόμενο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Καθώς οι χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, οι τραπεζικοί πόλοι θα παραμείνουν τέσσερις, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός. Σε αυτούς τους πόλους μέσα από διαδικασίες αναμένεται να προσαρτηθούν και οι λοιπές τράπεζες που είτε έχουν σπάσει σε «καλές» και «κακές» όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, όπως επίσης και όποιες από τις άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν καλύπτονται το ΤΧΣ και δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Σήμερα οι χρηματιστηριακές αρχές θα αποφασίσουν για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο όσον αφορά την ΕΤΕ και την Eurobank. Το πλέον πιθανόν είναι οι μετοχές να διαπραγματευτούν κανονικά, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διευκρινίσεις και ανακοινώσεις από τον εποπτικό φορέα των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε όλους τους τόνους διευκρίνισε πως οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες, κάτι που αποτελεί απόφαση όχι μόνον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των πιστωτών της χώρας.
Η τρόικα είναι προφανές πως επέμεινε σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες και το οποίο απαιτεί πλήρη ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του Απριλίου.
Η βασική αιτίαση της τρόικας που τελικώς οδήγησε και στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα είναι πως ήθελε απτές αποδείξεις πως η συγχώνευση Εθνικής Eurobank, δεν θα δημιουργούσε δημοσιονομικό βάρος και δεν θα επιβάρυνε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας δεδομένου του γιγάντιου μεγέθους που αποχτούσε η νέα τράπεζα, η οποία αν δεν κατάφερνε να αντλήσει από ιδιώτες 1,5 δισ. ευρώ θα κατέληγε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι φόβοι των πιστωτών είναι πως θα προέκυπτε επιπλέον βάρος για το προϋπολογισμό.
Γ. Προβόπουλος
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση στήριξε με κάθε τρόπο τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η λύση ωστόσο που προκρίθηκε ήταν η ξεχωριστή ανακεφαλαιποίησή τους.
Συγχρόνως μέσα από τις διαπραγματεύσεις ανέκυψε και η ανάγκη να τακτοποιηθεί άμεσα και το θέμα των άλλων τραπεζών και κυρίως να λυθεί το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την απορρόφηση του καλού κομματιού του από κάποιο από τους συστημικούς πόλους. Και αυτή η παράμετρος είχε τη σημασία της, καθώς η συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank δημιουργούσε έναν τραπεζικό γίγαντα και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να απορροφήσουν επιπλέον ενεργητικό από οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό σχήμα.
Στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντες ήταν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος και η διευθύνουσα του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο κ. Προβόπουλος θα μιλήσει στην ειδική οικονομική επιτροπή της Βουλής για το θέμα της Κύπρου και των κυπριακών τραπεζών και αναμένεται να ερωτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τι σημαίνει για μετόχους και καταθέτες το «ναυάγιο» του deal Εθνικής - Eurobank

Τι σημαίνει για  μετόχους και καταθέτες το «ναυάγιο» του deal  Εθνικής - Eurobank
Απολύτως εξασφαλισμένοι είναι οι καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank, καθώς πρόκειται για δύο τράπεζες συστημικές και ανακεφαλαιοποιημένες, ανεξάρτητα από το αν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την ίδια στιγμή, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για τους μετόχους των δύο τραπεζών από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, αναφορικά με τις οποίες οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank διεμήνυσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% και ως εκ τούτου θα κρατικοποιηθούν και θα περάσουν εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.
Εάν κρατικοποιηθούν, όμως, οι τράπεζες, οι νυν μέτοχοι χάνουν, ουσιαστικά, τις μετοχές τους, αφού μηδενίζεται η αξία τους.
Αναλυτικότερα:
Τι θα συμβεί για τους καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank;
Η Εθνική και η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, αξιοποιώντας τμήμα από τα 50 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις δύο Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι δύο πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, και κατ' επέκταση οι καταθέσεις, τα δάνεια και οι υπόλοιπες τραπεζικές εργασίες τους θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα. Οπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, η Εθνική και η Eurobank, όπως επίσης, η Πειραιώς και η Alpha Bank θεωρούνται συστημικές τράπεζες, είναι ανακεφαλαιοποιημένες μέσω του ΤΧΣ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διασπαστούν σε καλή και κακή τράπεζα. Αντίστοιχα, τίποτε δεν αλλάζει για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους.
Πώς θα γίνει η διαδικασία των δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
Αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν σε επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% ώστε να μην κρατικοποιηθούν, η διαδικασία θα γίνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Απριλίου, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, στις οποίες θα αποφασισθούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο για την καθεμία. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις, όπως πωλήσεις παγίων και αναδιάρθρωση ενεργητικού για να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, οι γενικές συνελεύσεις θα εγκρίνουν το ύψος της αύξησης, την τιμή ανά μετοχή και το χρονοδιάγραμμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σύγκλησή τους αναμένονται άμεσα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Τι θα συμβεί με την ολοκλήρωση των αυξήσεων;
Από τη στιγμή που οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank ανακοίνωσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό του 10% κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα δώσει όλα τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες κρατικοποιούνται, η διοίκησή τους ασκείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ουσιαστικά, δημιουργούνται δύο νέοι κρατικοί πυλώνες με κοινό βασικό μέτοχο, ενώ το ΤΧΣ αποκτά κυρίαρχο ρόλο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίσης;
Το μέλλον των δύο τραπεζών θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πλέον το ΤΧΣ θα μπορεί να τοποθετήσει νέα διοίκηση και ως απόλυτος κυρίαρχος να αποφασίσει για το μέλλον της καθεμιάς ξεχωριστά - συγχωνεύοντάς την για παράδειγμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή με την Proton Bank στις οποίες είναι αποκλειστικός μέτοχος. Επίσης, καθώς θα είναι ο βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα μπορεί να προχωρήσει ή να ακυρώσει πλήρως τη διαδικασία της συγχώνευσής τους, ανάλογα με το τι κρίνει ως συμφερότερο.
Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τους μετόχους;
Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν καθώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους, οι παλιοί μέτοχοι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί θα δουν το ποσοστό τους στην τράπεζα να ελαχιστοποιείται. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή η τιμή ανά μετοχή θα ελαχιστοποιηθεί λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.




ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Χωρίς επιστροφή πλέον το deal ETE-Eurobank . Κοινό μέτωπο συγκροτούν Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ και διατρανώνουν από κοινού σε όλους τους τόνους πως η συγχώνευση Εθνικής Eurobank δεν αποτελεί deal στο οποίο μπορεί να υπάρξει «πισωγύρισμα».
Οι πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων σημαντικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες. Εξ αυτού του λόγου πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις τίτλων, με στόχο την αποκόμιση ρευστότητας για συμμετοχή στις αυξήσεις.

Καταθέσεις
Η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αναφέρει στο «7 ημέρες Οικονομία» η Eurobank. H έκθεση της τράπεζας επισημαίνει πως τον Φεβρουάριο οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα (1,4% ετήσια μεταβολή).

Η χρηματοδότηση ωστόσο του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να κινείται πτωτικά κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αναφέρεται στην έκθεση. Εν τω μεταξύ κύκλοι της αγοράς παρατηρούν πως χωρίς ανακεφαλαιοποιημένες και υγιείς τράπεζες είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη στην οικονομία.

Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βγει στις αγορές πριν υπάρξει αναστροφή της υφεσιακής τάσης, οι τράπεζες όμως μπορούν και θα το πράξουν, και θα είναι αυτές οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Υπ' αυτό το πρίσμα, το θέμα που ανέκυψε για τη συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank μάλλον αναστάτωση δημιούργησε στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία. Είναι φανερό πως όλες οι αρχές της χώρας συστήνουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα αυτό, με στόχο να μην υπάρξει οποιαδήποτε φυγόκεντρη τάση από το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Νομική συγχώνευση
Ο σχεδιασμός αυτός για τις δύο τράπεζες προβλέπει ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης στο τέλος του Μαΐου με αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εν τω μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή και στις 4 συστημικές τράπεζες ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 15 Απριλίου του 2013 αν θα συγκεντρώσουν ή όχι το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίων, καθώς και να παρουσιάσουν τους τρόπους μέσω των οποίων θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ο λόγος είναι πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας οφείλει να γνωρίζει τις διεργασίες που σε αυτήν τη φάση διενεργούνται στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου αυτά να ανακεφαλαιοποιηθούν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και πληροφορίες η Alpha Bank αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής τους στην αύξηση που προετοιμάζουν. Ηδη η Alpha Bank έχει συγκαλέσει και τη γενική συνέλευση για τον σκοπό αυτόν στις 6 Απριλίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει άμεσα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για τον ίδιο σκοπό. Χθες, η Alpha Bank δημοσιοποίησε και ολόκληρο το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της.

Απαντήσεις
Οσον αφορά το σχήμα Εθνικής-Eurobank οι όποιες αιτιάσεις της τρόικας αναμένεται να απαντηθούν στο προσεχές διήμερο και μάλιστα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα αύριο. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει σε όλους του τόνους πως ποτέ δεν δέχθηκε επισήμως καμία αιτίαση, η οποία να αμφισβητεί τη συνέχιση της προγραμματισμένης συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Ενιαίο μέτωπο
Το θέμα που ανέκυψε για τη συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank μάλλον αναστάτωση δημιούργησε στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία. Είναι φανερό πως όλες οι αρχές της χώρας συστήνουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα αυτό.

Εκθεση
Η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αναφέρει στο «7 ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

H έκθεση της τράπεζας επισημαίνει πως τον Φεβρουάριο οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα (1,4% ετήσια μεταβολή).
πηγη

ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Hellas Sat στην ArabSat

ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Hellas Sat στην ArabSat
Ολοκληρώθηκε χθες στην Κύπρο η μεταβίβαση του συνόλου του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Hellas Sat, ύψους 99,05%, στην ArabSat.
Ο OTE εισέπραξε συνολικά 208 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ήδη εισπράξει 7 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα, σύμφωνα με τη Σύμβαση Πώλησης Μετοχών που υπεγράφη τον Φεβρουάριο.
VERIZON ΚΑΙ AT&T ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τον όμιλο Vodafone

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τον όμιλο Vodafone
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές παγκοσμίως, η οποία έχει και εμμέσως ελληνικό ενδιαφέρον, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στα σκαριά και αν προχωρήσει θα αλλάξει τις ισορροπίες στην παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, σηματοδοτώντας την επιστροφή ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία των Αμερικανών παρόχων στην Ευρώπη.
Ο λόγος για το σενάριο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας -μέσω ενός blog των Financial Times- και ανέφερε πως η Verizon και η AT&T, οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφορά για την απόκτηση ολόκληρου του ομίλου της Vodafone. Μία εξαγορά, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 245 δισ. δολάρια.
Το δημοσίευμα του FT Alphaville, το οποίο δεν έχει διαψευστεί, εκτόξευσε τη μετοχή της Vodafone, αλλά βοήθησε σημαντικά και στην άνοδο των διεθνών αγορών.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο είναι αρκετά περίπλοκο. Συγκεκριμένα, η Verizon θα είναι αυτή που θα καταθέσει μία προσφορά της τάξεως των 245 πενών για κάθε μετοχή της Vodafone (σ.σ. χθες η τιμή κινείτο σε επίπεδο λίγο κάτω από τις 200 πένες).
Σχέδια
Στη συνέχεια, η Verizon θα κρατήσει μόνο το 45% της Vodafone στη Verizon Wireless, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής των ΗΠΑ, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 115 δισ. δολάρια. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Vodafone, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της ελληνικής θυγατρικής θα αποκτηθούν από την AT&T, τον βασικό ανταγωνιστή της Verizon στην αμερικανική αγορά!
Το μερίδιο της Vodafone στη Verizon Wireless αποτελούσε θέμα συζητήσης μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και αρκετά χρόνια. Η Verizon το θέλει, η Vodafone είναι διατεθειμένη να το δώσει, αλλά το ποσό που θα έδινε η αμερικανική πλευρά δεδομένης και της υψηλής φορολογίας που θα υπήρχε για τους μετόχους του βρετανικού ομίλου ήταν ένα ζήτημα.
Γι' αυτό και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σενάριο δεν προχώρησε λόγω διαφωνιών για τις υψηλόβαθμες θέσεις! Σε περίπτωση που η Verizon καταθέσει προσφορά θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των μετόχων της Vodafone.
Σημειωτέον πως η βρετανική εταιρεία δεν έχει κάποιο μέτοχο με σημαντικό ποσοστό της τάξεως άνω του 10%.
Επίσης, αν τελικώς την αποκτήσουν αμερικανικές εταιρείες, θα έχει ως αποτέλεσμα καμία από τις 5 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία να μην ελέγχεται από τοπικό όμιλο, κάτι που μάλλον δεν θα αρέσει ιδιαίτερα στους Βρετανούς.
Επέκταση
Σε κάθε περίπτωση, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του σεναρίου είναι πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται εκ νέου για επέκταση στο εξωτερικό. Η AT&T είχε πριν από περίπου μία δεκαετία εκτός ΗΠΑ δραστηριότητες, αλλά τελικώς προτίμησε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά της που παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τώρα που οι ρυθμοί επιβραδύνονται και έχει διαθέσιμα στα ταμεία της ετοιμάζεται για την επιστροφή της στην Ευρώπη. Σημειωτέον πως η Vodafone έχει θυγατρικές σε 21 χώρες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο (π.χ. Ινδία και Αυστραλία), όντας ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος με την πιο διευρυμένη παρουσία παγκοσμίως.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αντώνης Τζωρτζακάκης (Wind Ελλάς): Δεν θα αντέξουν όλοι οι πάροχοι

Το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε ότι στο σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα από υπηρεσίες θα παρουσιάσουν περαιτέρω πτώση της τάξεως του 13% κυρίως λόγω της μείωσης των τελώ
Το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε ότι στο σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα από υπηρεσίες θα παρουσιάσουν περαιτέρω πτώση της τάξεως του 13% κυρίως λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού
Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός εμπορικός διευθυντής της Wind Ελλάς
Καλή χρονιά για τη Wind Ελλάς χαρακτηρίζει το 2012 «τηρουμένων των αναλογιών σε μακροοικονομικό επίπεδο» o γενικός εμπορικός διευθυντής ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Αντώνης Τζωρτζακάκης. Ο τελευταίος αναμένει και νέο γύρο προσπαθειών για συγκέντρωση του κλάδου, εκτιμώντας ότι δύσκολα μπορούν να αντέξουν όλοι οι υπάρχοντες πάροχοι. Όσον αφορά το 2013, ο στόχος είναι η Wind Ελλάς να είναι μία εταιρεία που να προσφέρει υπηρεσίες με εξαιρετική σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Μαλλά

Είσαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της Wind Ελλάς κατά το 2012;
Με δεδομένο την κατάσταση της Ελλάδας σε μακροοικονομικό επίπεδο, το 2012 ήταν μία καλή χρονιά για εμάς. Είχαμε θέσεις τρεις στόχους, τους οποίους εκτιμώ ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Ο πρώτος ήταν να ενδυναμώσουμε την εικόνα μας και να δείξουμε ότι προσφέρουμε ποιοτικές, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικές λύσεις.
Τα συνδυαστικά προγράμματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα νέα πακέτα καρτοκινητής όπου με 10 ευρώ ο πελάτης παίρνει 300 λεπτά ομιλίας, αλλά και τα καινούρια προγράμματα συμβολαίου κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δεύτερος στόχος ήταν να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο ότι προσφέρουμε υπηρεσίες και σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, κάτι που φάνηκε με τα συνδυαστικά προγράμματα μας.
Ο τρίτος και ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο εκμοντερνισμός του δικτύου μας, ο οποίος προχώρησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είχε ως αποτέλεσμα η Wind πλέον να είναι εξαιρετικά δυνατή και στον τομέα των υπηρεσιών δεδομένων. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η χρήση των υπηρεσιών δεδομένων διπλασιάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο και τριπλασιάστηκε στην περιοχή της Αθήνας.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2013; Θα επιδιώξετε να ενισχύσετε την πελατειακή βάση σας;
Σίγουρα το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε ότι στο σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα από υπηρεσίες θα παρουσιάσουν περαιτέρω πτώση της τάξεως του 13% κυρίως λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού.
Όσον αφορά την ενίσχυση της πελατειακής βάσης, η φιλοσοφία μας δεν είναι να ακολουθούμε μία επιθετική πολιτική με στόχο αποκλειστικά την προσέλκυση συνδρομητών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μία καλή λειτουργική κερδοφορία προσφέροντας οικονομικές και ποιοτικές λύσεις στους πελάτες μας.
Υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου θα δώσετε έμφαση τη φετινή χρονιά;
Κατ' αρχήν θα συνεχίσουμε τον εκμοντερνισμό του δικτύου μας, οπότε θα δείτε νέες υπηρεσίες και προγράμματα που σχετίζονται με τον χώρο των δεδομένων και της πρόσβασης στο ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων.
Επίσης, θα συνεχίσουμε την υπάρχουσα εμπορική πολιτική που βασίζεται στην απλότητα, καθώς δεν έχουν πολλά προγράμματα και πακέτα ώστε να μη δημιουργείται σύγχιση στον καταναλωτή. Ακόμη, είναι προφανές πως θα επιδιώξουμε να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω τη σύγκλιση σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Θα δείτε αρκετά ακόμη συνδυαστικά προγράμματα μέσα στη χρονιά από τη Wind που θα ακολουθούν τη φιλοσοφία που ακολουθούμε μέχρι τώρα.
Γενικότερα, ο στόχος μας παραμένει να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση τιμής προς αξία, όντας ανταγωνιστικοί στις τιμές μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε ο πιο φθηνός πάροχος, αλλά θέλουμε ο συνδρομητής να γνωρίζει ότι παίρνει παραπάνω από αυτά που πληρώνει.
Στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας υπάρχει μία έντονη κινητικότητα και το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι μεγάλο. Θεωρείτε ότι μπορούν να αντέξουν όλοι οι υπάρχοντες πάροχοι;
Δεν νομίζω ότι μπορούν να επιβιώσουν όλοι. Και ήδη βλέπουμε ορισμένους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και χάνουν συνεχώς πελάτες, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει.
Θεωρείτε ότι θα υπάρξει νέος γύρος προσπαθειών για συγκέντρωση των «παικτών» του κλάδου;
Πιστεύω πως ναι. Εκ των πραγμάτων είναι κάτι που θα δούμε να γίνεται στο προσεχές μέλλον.
Τους τελευταίους μήνες έχετε ξεκινήσει μία συνεργασία με την αλυσίδα Public. Είσαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας;
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η χημεία των δύο πλευρών δείχνει να ταιριάζει πολύ. Είμαστε και οι δύο ευέλικτοι, προσπαθούμε να είμαστε απλοί στην προσέγγιση μας με τον πελάτη και όταν χρειάζεται μπορούμε να είμαστε και επιθετικοί.
Το ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι πως έχουμε ήδη δει απτά αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά στην αύξηση των νέων συνδέσεων. Σημειωτέον κιόλας πως η Public έχει ένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης για το 2013 με τον στόχο να είναι να έχει 50 καταστήματα. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα μισά. Κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Θα αξιοποιήσετε τα Public για την προώθηση των πωλήσεων smartphones;
Το πλεονέκτημα των Public είναι πως διαθέτουν μεγάλο χώρο και μπορούν να παρουσιάζουν μία πολύ μεγάλη γκάμα συσκευών. Θα αξιοποιήσουμε τόσο τη συνεργασία με τα Public, όσο και τα καταστήματα Wind. Τα smartphones είναι μία κατηγορία προϊόντων που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Σημειωτέον πως από τις αρχές του 2012 προσφέρουμε μία ευρεία γκάμα smart-phones σε προσιτές τιμές, κίνηση που είχε μεγάλη ανταπόκριση. Επίσης, σχεδιάζουμε να διευρύνουμε και τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουμε μέσω των καταστημάτων Wind, επεκτεινόμενη και σε κατηγορίες που πλησιάζουν περισσότερο προς το χώρο της πληροφορικής.
Τι είπε για...
συνδρομητική τηλεόραση
Χρειάζεται μία σειρά από προϋποθέσεις
Θα σας ενδιέφερε η είσοδος στη συνδρομητική τηλεόραση; Δεδομένου κιόλας ότι όταν συζητούσατε με τη Forthnet είχατε δηλώσει ότι δεν σας ενδιέφερε η Nova;
Για τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις και να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι που υπάρχουν, όπως και τα οικονομικά δεδομένα. Κάποια στιγμή ο μόνος τρόπος για είσοδο στη συνδρομητική τηλεόραση ήταν η δημιουργία δορυφορικής πλατφόρμας, εγχείρημα με υψηλό κόστος. Γενικότερα, δεν είμαστε αντίθετοι στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο ο τομέας της σύγκλισης της σταθερής με την κινητή τηλεφωνία που είναι και πιο κοντά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
  • Ο στόχος μας παραμένει να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση τιμής προς αξία, παραμένοντας ανταγωνιστικοί στις τιμές μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε ο πιο φθηνός πάροχος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...