Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ3: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ-3. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σχέδιο και βρίσκονται σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ και τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας, Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο υπάρχει δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο στούντιο της ΕΡΤ-3.

Επέμεινε στο τρίπτυχο: αναδιάρθρωση του χρέους, ενέσεις ανάπτυξης και τόνωση της κοινωνικής συνοχής, ξεκαθαρίζοντας πως αν οι εταίροι δεν δεχτούν, δεν θα διστάσει να προβεί σε στάση πληρωμών.

«Εμείς θέλουμε να γίνει σε συναινετικό πλαίσιο, αλλά αν δεν δεχτούν θα προχωρήσουμε» είπε. Σημείωσε πως τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, καθώς αυτός ο δανεισμός είναι εξαιρετικά επικερδής για τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χαρακτήρισε μυθοπλασία τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για έξοδο από την κρίση.
Επικαλέστηκε μάλιστα την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη δεν θα έρθει σε λιγότερο από 20 χρόνια, την ώρα που «ο κ. Σαμαρας διαψεύδει επιστήμονες και καταφεύγει αστρολόγους και μεταφυσικολόγους, προκειμένου να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ελπίδας στον κόσμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, ακόμα κι αν πάρει αυτοδυναμία, να συνεργαστεί και με άλλα κόμματα, στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας για την έξοδο από το μνημόνιο.

«Ακόμα και 160 βουλευτές να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών, και πάλι θα επιδιώξουμε συνεργασία. Εμείς θα απευθυνθούμε στα κόμματα της Αριστεράς. Βάση για συνεργασία, θα είναι η ακύρωση του μνημονίου. Εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τους οποίους έχουμε βασικές διαφορές, θέλουν να στηρίξουν μια κυβέρνηση που θέλει την ακύρωση του μνημονίου, εμείς δεν θα τους πούμε όχι» είπε.

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα στη χώρα και όσους επλήγησαν από το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στη μάχη των εργαζομένων οι οποίοι όπως είπε παρά το ότι είναι πάνω από 80 ημέρες απολυμένοι, παραμένουν στις θέσεις τους και προστατεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού. «Εσείς κρατάτε Θερμοπύλες και αντικατοπτρίζετε την εικόνα όλης της κοινωνίας. Το μαύρο είναι και στις ψυχές μας μετά από 3,5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής» είπε.

Επαφές Τσίπρα με το σωματείο της ΕΛΒΟ και τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας

Διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ και τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας, Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο (Pablo Cesar Groux Canedo), είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ζήτησαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που κάνουν προκειμένου να μην οδηγηθεί η εταιρία στον «θάνατο» και στην απόλυση οι 360 εργαζόμενοι σε αυτήν.

Ο κ. Τσίπρας τους παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, γιατί είναι επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για την κυριαρχία της χώρας.

Ο υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας μετέφερε στον κ. Τσίπρα το ενδιαφέρον του Προέδρου της χώρας του, Έβο Μοράλες, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συζήτησαν, επίσης, για τα κινήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, και την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία, που απέτυχε πλήρως γι αυτό και εγκαταλείφθηκε.

Ο Βολιβιανός υπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων SOSτε το νερό, για συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Πηγή ΝΕΤ, ΕΡΑ, ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...