Παρά την κακή ημέρα του Μπελινέλι -Εμφατική νίκη για την Ιταλία κόντρα στη Φιλανδία

Παίζοντας καλύτερα απ' τα μέσα του 2ου δεκαλέπτου και έπειτα, η Ιταλία νίκησε 62-44 τη Φινλανδία για τον 4ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, έκανε το «τρία στα τρία» και ένα μεγάλο βήμα πρόκρισης στη 2η φάση.
Τι και αν ο Μάρκο Μπελινέλι (7π. 2/13 σουτ) έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του με την Εθνική Ιταλίας; Οι «ατζούρι» βρήκαν τις λύσεις κόντρα στην εξαιρετική, μέχρι το 15ο λεπτό της μεταξύ τους αναμέτρησης, Φινλανδία και νίκησαν με το εμφατικό 62-44 στο μεταξύ τους παιχνίδι για τη 3η αγωνιστική. Έτσι η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι που είχε κορυφαίους τους Τσιντσιαρίνι και Τζεντίλε με 9 πόντους, έκανε πολύ σημαντικό βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Για την ομάδα του Ντέτμαν που επιδόθηκε σε ρεσιτάλ αστοχίας, πρώτοι σκόρερ ήταν οι Ράνικο, Κόπονεν και Σάλιν, αμφότεροι με οκτώ.

Το ματς:

Η Φινλανδία μπήκε καλύτερα στο παρκέ και προηγήθηκε 10-6 στο 5΄, εκμεταλλευόμενη το αγαπημένο στυλ παιχνιδιού της (τρίποντα, αιφνιδιασμοί). Ο Σάλιν ήταν σε καλή κατάσταση επιθετικά, ο Μότολα έδινε σημαντικές βοήθειες, την ώρα που στην αντίπερα όχθη ο Μπελινέλι, έχανε το ένα σουτ μετά το άλλο (0/8 στο 1ο μέρος). Η Ιταλία δεν έπαιζε άμυνα και σκόραρε με…αίμα και φυσιολογικά η 1η περίοδος έκλεισε με τους παίκτες του Ντέτμαν να προηγούνται 17-14. Στο 2ο δεκάλεπτο, η Φινλανδία που κατέθετε στο παρκέ ενέργεια, καλύτερο πλάνο, αυτοματισμούς και βοήθειες στην άμυνα, βρήκε άλλη μία αξιόπιστη λύση στο πρόσωπο του Ράνικο και αύξησε τη διαφορά στους έξι πόντους (24-18 στο 14΄).

Στη συνέχεια η Ιταλία, που δε μπορούσε να εκμεταλλευτεί μέχρι εκείνο το σημείο ούτε τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευε, ισορρόπησε το παιχνίδι. Έπαιξε πιεστική άμυνα πάνω στη μπάλα και με πρωταγωνιστή τον Ντατόμε έκανε μέχρι το τέλος ένα επί μέρους 13-2, ισοφαρίζοντας αρχικά σε 26-26, δυόμιση λεπτά πριν το ημίχρονο. Οι «ατζούρι» βλέποντας ότι έχουν πρόβλημα στο σετ παιχνίδι από τους «διαβασμένους» Φινλανδούς –είχαν κακό Κόπονεν και έμειναν για τέσσερα λεπτά άποντοι-, επιχείρησαν με επιτυχία να τρέξουν στο «ανοικτό» γήπεδο και πήγαν στα αποδυτήρια με ένα υπέρ του δέοντος τιμητικό για την εμφάνισή τους, +5 (31-26).

Το παιχνίδι συνέχισε να είναι κακό ποιοτικά και στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού οι δύο ομάδες είχαν κακές και ανορθόδοξες επιλογές στην επίθεση, ενώ ο Μπελινέλι πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 24΄. Σε συνδυασμό με ένα τρίποντο του Τσιτσιαρίνι και δύο επιτυχημένους αιφνιδιασμούς του Αραντόρι, οι ιταλοί προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 10 πόντους (42-32 στο 26΄). Η Φινλανδία είχε αρχίσει να είναι άστοχη από μέση και μακρινή απόσταση, δεν έκλεινε σωστά τη ρακέτα της που έμοιαζε πλέον με αφύλακτη διάβαση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν έπαιρνε σκορ ούτε από τα πολλά επιθετικά της ριμπάουντ. Συνέχισαν να επιδίδονται σε διαγωνισμό άστοχων τριπόντων (11,5% το συνολικό ποσοστό, 0/16 στο 2ο ημίχρονο), με αποτέλεσμα το τέλος της περιόδου να βρει τους ιταλούς στο μέγιστο μέχρι εκείνο το σημείο +12 (46-34).

Με ένα γρήγορο σερί 5-0 ξεκίνησε στο 4ο δεκάλεπτο η Ιταλία (51-34) που ήλεγχε πλήρως πλέον το ματς. Η διαφορά παρέμενε στο +17 (55-38) πεντέμισι λεπτά πριν το τέλος, αφού οι «ατζούρι» έβρισκαν εύκολα διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι και η Φινλανδία πέταξε «λευκή» πετσέτα. Το τελικό 62-44, επιβεβαίωσε απλά την υπεροχή των ιταλών και επισφράγισε τη πρώτη ήττα των σκανδιναβών στην διοργάνωση.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 31-26, 46-34, 62-44.

Ιταλία (Πιανιτζιάνι): Αραντόρι 8 (5ασιστ), Τζεντίλε 9 (1), Ροσέλι 3 (1), Βιτάλι, Ποέτα, Μέλι 6 (6ριμπ.), Μπελινελι 7 (1), Ντίνερ 2, Κουζίν 8 (7ριμπ.), Ντατόμε 10 (8ριμπ.), Μάργκο, Τσιντσιαρίνι 9 (1).
Φινλανδία (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Νίκιλα, Μούρινεν 4, Χαφ 4, Λι, Σάλιν 8 (2), Κότι 2, Κόπονεν 8 (3/11 σουτ), Χάανπε , Μότολα 6, Αχόνεν 4, Ράνικο 8 (1).

* Με πόνους στον αστράγαλο αποχώρησε από τον αγώνα στα μέσα του τέταρτου δεκαλέπτου ο Ράνικο, γεγονός που τον καθιστά αμφίβολο για το αυριανό (08/09) ματς της 4ης αγωνιστικής με τη Σουηδία.

Νίκος Ζέρβας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...