Αερ(ι)ολογίες Μανιάτη με φόντο τη Ρωσία* Φτωχότεροι κατά 2 δισ. φέτος οι εργαζόμενοι- H χώρα των αναστενάρηδων

Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες, προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ανυπόστατες προσδοκίες θέλοντας να δώσει την εντύπωση πως οι παρεμβάσεις της έχουν αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης Ο Γ. Μανιάτης, παρότι δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινή λύση για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ήδη έχει προτείνει ως λύση στο ενδεχόμενο πρόβλημα την εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε μέσω της Ελλάδας να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “έχουμε επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια κρίσης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την οικονομία μας ή για τα νοικοκυριά. Διαθέτουμε, ευτυχώς, έναν αποτελεσματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αθήνα, τον οποίο τώρα εκσυγχρονίζουμε. Από αυτόν μπορούν να επωφεληθούν και οι γειτονικές χώρες, στην περίπτωση που προκύψουν δυσκολίες”.
Η πρόταση αυτή όμως καταδεικνύει το βαθμό της άγνοιας για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά LNG και την επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις εξελίξεις, την ώρα που η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που θα πληγούν περισσότερο, εάν πράγματι η Μόσχα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα προμηθεύεται το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.
Και τούτο διότι οι διαθέσιμες ποσότητες LNG, τις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να απορροφήσει η Ελλάδα, είναι περιορισμένες, καθώς οι χώρες-παραγωγοί είναι δεδομένες -πρόκειται στην περιοχή μας για την Αλγερία και το Κατάρ-, ενώ ακόμη και εκείνες που είναι διαθέσιμες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι σε αισθητά υψηλότερη τιμή.
Σημαντικό μειονέκτημα επίσης είναι οι υφιστάμενες υποδομές στην Ευρώπη. Οσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, οι δυνατότητες του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα είναι συγκεκριμένες.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υποδοχής LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Ήδη ο Σαμαράς είχε πει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Πορτογαλία στις 17 Ιούνη:«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε ένα αριθμό τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ακτογραμμής. Και στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό… Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσης στα ευρωπαϊκά παράλια».
Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι δεμένοι με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τα κοιτάσματα φυσικού αέριου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα μόνο με τη μέθοδο της υγροποίησης.
Σε αυτό το παιχνίδι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι εφοπλιστές καθώς ο υποθαλάσσιος αγωγός είναι πολύ δαπανηρός, ενώ η μεταφορά με τάνκερ υγροποιημένου αερίου LNG βολεύει μια χαρά τους πλοιοκτήτες που έχουν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες κατασκευής τέτοιων πλοίων, κυρίως στα ναυπηγεία της Κίνας βάσει της πολιτικής ανταλλαγμάτων... με τα λιμάνια τύπου Cosco στον Πειραιά.
Ο υπουργός Ενέργειας πάντως εκτιμά ότι “η θεμελιώδης αρχή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από τα 28 κράτη της ΕΕ υπάρχουν δέκα ή δώδεκα που εξαρτώνται από προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τα υπόλοιπα όχι. Πρέπει αυτά (τα τελευταία) να βοηθήσουν τα υπόλοιπα και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ισοσκελιστούν ενδεχόμενες δυσχέρειες στην τροφοδοσία από τους αγωγούς, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας υγροποιημένου αερίου”.
“Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το πλεονάζον φυσικό αέριο δεν θα εξάγεται τώρα σε τρίτες χώρες, αλλά θα διατίθεται για τις δικές μας ανάγκες στην Ευρώπη”, αναφέρει ο υπουργός ΠΕΚΑ, λέγοντας ενδεικτικά ότι από τον ελληνικό σταθμό θα μπορούσαν να εφοδιάζονται γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. «Η ιδέα είναι εμείς στην Ευρώπη να χρησιμοποιούμε από κοινού τις διαθέσιμες παραγωγικές δυνατότητες υγροποιημένου αερίου», δηλώνει.








Xάσαμε: 43 δισ. ευρώ την τετραετία της κρίσης ** Aνεργοι: τρεις στους δέκα Eλληνες. Mόνον ένας στους δέκα επιδοτείται ** 850.000: εισπράττουν το μισθό τους με πολύμηνη καθυστέρηση

OΛO και περισσότεροι Eλληνες αδυνατούν να καλύψουν έστω και τις βασικές ανάγκες τους, καθώς η ανεργία, η απλήρωτη εργασία και οι «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» γίνονται κανόνας, αλλά οι τιμές βασικών αγαθών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για δήθεν οικονομική ανάπτυξη.


Aποκαλυπτική η ετήσια έκθεση του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE για την ελληνική οικονομία. Pεπορτάζ: ΔHMHTPHΣ MAΛTHΣ

Διεθνή

  • ΟΗΕ: Ξεπερνούν τα 3 εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες, από το Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που δεν δείχνει να υποχωρεί. Το ένα εκατομμύριο προσφύγων καταγράφηκε μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι «σχεδόν οι μισοί από το συνολικό πληθυσμό των Σύρων έχουν πλέον εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», προσθέτει ο οργανισμός.
  • Ο Πούτιν παραλληλίζει τις ενέργειες του Κιέβου με την πολιορκία του Λένινγκραντ φωτ: AFP Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο κυβερνητικός στρατός μάχεται κατά των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
  • Η Ουκρανία επιδιώκει θέση στο ΝΑΤΟ Την πρόθεση του Κιέβου να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO επειδή αντιμετωπίζει τη «ρωσική επιθετικότητα» εξέφρασε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ την Παρασκευή.
  • 1,6 εκατομμύριο οι Ιρακινοί πρόσφυγες Περισσότεροι από 1,6 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί φέτος από τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 850.000 μόνο τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο οι ισλαμιστές μαχητές συνέχισαν την προέλασή τους, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ). 
  •  

    Ελλάδα

    • Δήμος Αθηναίων: Ορκωμοσία σε κλοιό αστυνομίας Αστυνομία έξω για την αντιφασιστική συγκέντρωση, αστυνομία και μέσα για συνοδεία του προφυλακισμένου Η. Κασσιδιάρη, που πήρε άδεια για να ορκιστεί και πρόλαβε να δηλώσει: «Θέλαμε να τους βάλουμε πρώτοι φυλακή αλλά μας πρόλαβαν εκείνοι». Διαδήλωση αντιφασιστών μετά τη λήξη της ορκωμοσίας.
  • Οι τράπεζες μπαίνουν στις συγκοινωνίες με... λεωφορειοδάνεια Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -με τα χέρια στην τσέπη- συνομιλεί με το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Συγκοινωνιών Γιάννη Οικονόμου. Τους πλαισιώνουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νικόλαος Παπαθανάσης. Η συνάντηση έγινε χθες στο αμαξοστάσιο του Ρουφ Τριάντα ευρώ πλέον η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα και 1,20 ευρώ η τιμή του εισιτηρίου διάρκειας 70 λεπτών. Τα λεωφορεία φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας και θα κινούνται μεταξύ σταθμών του Μετρό.
  •  Από το Ιράκ και τη Συρία στην Ελλάδα για να σωθούν Φωτογραφία αρχείου Κύμα εκτοπισμένων από τις ένοπλες συρράξεις στο Ιράκ και τη Συρία φθάνει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 624 μετανάστες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα στο ανατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 7 μποφόρ. 
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...