Σκοτσέζικο... θρίλερ ανεξαρτησίας *ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα 4,2 εκατομμύρια Σκοτσέζοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να απαντήσουν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» στο ερώτημα: «Πρέπει η Σκοτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Παρ' όλο που καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μία απόσχιση από τη Βρετανία, μετά 307 χρόνια ένωσης, είναι απίθανη και το ζήτημα θα έκλεινε οριστικά προς ανακούφιση του Λονδίνου, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει σημαντικά.

Τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες «Sun» και «Times» έδειξε ότι το «ναι» ολοένα κερδίζει έδαφος και συγκεντρώνει το 47% των Σκοτσέζων απέναντι σε ένα ποσοστό 53% όσων αντιτίθενται στη σκοτσέζικη ανεξαρτησία. Βέβαια εάν συμπεριληφθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες αναποφάσιστοι (8%) τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 42% για το «ναι» και σε 48% για το «όχι».
Αν και οι αναλυτές επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να εξαγάγονται βιαστικά συμπεράσματα από μία και μόνο δημοσκόπηση, το γεγονός ότι το YouGov έδινε πάντα από τα χαμηλότερα ποσοστά στο «ναι» έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ελπίδες των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Αλλη μία δημοσκόπηση, της περασμένης Παρασκευής, έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα, 53% για το «όχι» και 47% για το «ναι».
Μάλιστα η ψαλίδα έχει κλείσει στις έξι μονάδες από τις 22 πριν από έναν μήνα και τις 14 στα μέσα Αυγούστου, πιθανότατα χάρη στη «νίκη» του Σκοτσέζου πρωθυπουργού Αλεξ Σάλμοντ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ απέναντι στον ηγέτη της καμπάνιας του «όχι» Αλιστερ Ντάρλινγκ.
Παρ' όλο που η βρετανική κυβέρνηση, που απεύχεται επικράτηση του «ναι», επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν έχει καταρτίσει σχέδιο για το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας της Σκοτίας (προγραμματισμένης για τις 24 Μαρτίου 2016 από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας), οι δημοσκοπήσεις ανησύχησαν τους επενδυτές, με τη στερλίνα να πέφτει και τα βρετανικά σπρεντ να ανεβαίνουν.
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Σκοτία, που συγκεντρώνει το 60% των αποθεμάτων πετρελαίου της ΕΕ και πλούσια αλιευτικά νερά, μπορεί να επιβιώσει μόνη της και χωρίς την ένωση με την Αγγλία περισσότεροι Σκοτσέζοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τον πλούτο της.
Επίσης σε πολιτικό επίπεδο υποστηρίζεται ότι έτσι η Σκοτία θα αποφασίζει η ίδια για το μέλλον των κατοίκων της και τις προτεραιότητές της, όπως είναι η υγεία (αντί τα χρήματα να πηγαίνουν σε πυρηνικά όπλα) και θα έχει χαμηλότερη φορολογία, ενώ η χώρα θα αποκτήσει φωνή και στην Ευρώπη.
Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι του «όχι» θεωρούν ότι η Σκοτία θα είναι ισχυρότερη μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία και για οικονομικούς λόγους, αφού θα έχει ισχυρότερο νόμισμα, εμπόριο και τραπεζικό σύστημα.
Επίσης στο επιχείρημα της υψηλής φορολογίας και των προτεραιοτήτων σε επίπεδο πολιτικής απαντούν ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και από τη σκοτσέζικη κυβέρνηση και με νομοθεσία από μία μελλοντική κυβέρνηση Εργατικών.
Ενταξιακή πορεία
Οσο για το ζήτημα της ΕΕ, μία ανεξάρτητη Σκοτία θα πρέπει να καταθέσει αίτηση ένταξης, στην οποία είναι πολύ πιθανό να ασκήσουν βέτο χώρες όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, που είναι κι αυτές αντιμέτωπες με αποσχιστικά κινήματα.
Πάντως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος θα είναι τεράστιες και για τη Βρετανία, όπου το αίτημα για αποκέντρωση και μεγαλύτερη αυτονομία (Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) θα ενισχυθεί, αλλά και στο εξωτερικό με τα αντίστοιχα κινήματα για ανεξαρτησία να δέχονται μία ώθηση.
Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία κατέγραψε πολύ καλή επίδοση στις βουλευτικές εκλογές του Βελγίου, ενώ η Καταλονία, ενθαρρυμένη από το σκοτσέζικο παράδειγμα, θα διεξαγάγει το δικό της δημοψήφισμα τον Νοέμβριο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Υπέρ του «Ναι»
• Ισχυρότερη οικονομία με ανεξάρτητη Σκοτία, αφού περισσότεροι Σκοτσέζοι θα επωφεληθούν από τον αλιευτικό και πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
• Χαμηλότερη φορολογία.
• Η Σκοτία θα αποφασίζει η ίδια για τις προτεραιότητές της και δεν θα δαπανώνται σημαντικά ποσά σε τομείς όπως τα πυρηνικά όπλα.
• Η χώρα θα έχει τη δική της φωνή στην Ευρώπη και δεν θα παρασυρθεί στο δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ που επιτακτικά ζητούν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές.
Υπέρ του «Οχι»
• Ισχυρότερη οικονομία μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία: ισχυρότερο νόμισμα, εμπόριο και τραπεζικό σύστημα.
• Τα ζητήματα πολιτικών προτεραιοτήτων δεν απαιτούν κατ' ανάγκη ανεξαρτησία και μπορούν να επιλυθούν από το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης.
• Μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ένταξης στην ΕΕ λόγω πιθανού βέτο από Ισπανία - Βέλγιο.
• Οι εθνικιστές του Εθνικού Κόμματος κατηγορούν τυφλά τη σχέση τους με την υπόλοιπη Βρετανία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σκοτία και που απαντώνται στα περισσότερα δυτικά κράτη.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...