Δεσμεύσεις Τσίπρα για μισθούς - συντάξεις * Αλ. Τσίπρας στην Ιταλία: H «καταστρόικα» πρέπει να τελειώσει

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στις εργασίες του 40ού Φόρουμ που διοργανώνει το ίδρυμα Ambrosetti-The European House στο Cernobbio της Ιταλίας - «Η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας
 Η ομιλία του, η οποία εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων: «Η ατζέντα για να αλλάξει η Ευρώπη» και στη συνεδρία με ειδικό τίτλο: «Ο συσχετισμός δυνάμεων στη Νέα Ευρώπη», πραγματοποίηθηκε το πρωί του Σαββάτου.
Η τρόικα «απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει», αναφέροντας ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει συνολική πτώση 25%, η ανεργία, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28% και το δημόσιο χρέος στο 175%. «Δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η "καταστρόικα" πρέπει να τελειώσει», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον, είπε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξουν πλεονάσματα του 4,5% τον χρόνο» και ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποδίδει, από την στιγμή, που «η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου ήταν ότι θα μαζεύονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «έως τώρα μαζεύτηκαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγνωρίζεται ότι ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμη πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανεργία. «Ενώ η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργων, η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών και περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα» είπε.

Απευθυνόμενος, δε, στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, ανέφερε, ότι τα τρία κύρια προβλήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα, είναι η στασιμότητα, ο αποπληθωρισμός και η διατήρηση των συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών.

Ζήτησε να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός «με μια νέα, θαρραλέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και χαρακτήρισε την πρόταση Ντράγκι «εκτός τού μέχρι τώρα ακλόνητου δόγματος», αν και «χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και νέων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ζήτησε «πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

Σχετικά με το πρόβλημα του χρέους, επανέλαβε ότι απαιτείται ριζική ευρωπαϊκή λύση σε βιώσιμη βάση, θεωρώντας «θετικό ιστορικό παράδειγμα» τη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, και υποστηρίζοντας παράλληλα την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τις ρήτρες ανάπτυξης.

«Στα διαδοχικά ασύμμετρα σοκ που υφίστανται χώρες της Ευρώπης, αντί να εθνικοποιούμε τις συνέπειες, πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες συμμετρικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε, θεωρώντας ότι η τακτική που ανέπτυξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα», αφού η κεντρική της ιδέα είναι «μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με κοινό νόμισμα και τον έλεγχο των προϋπολογισμών από μια μη εκλεγμένη αρχή. Μια Ευρώπη μη βιώσιμη πολιτικά».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «νέα θεμέλια για την Ευρώπη» ώστε να αποκατασταθούν οι ιδρυτικές αρχές της, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα το κόμμα του «θα είναι η πολιτική δύναμη που θα κυβερνά την Ελλάδα» και πως «η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για την Ευρώπη στο σύνολό της».


Ολόκληρη η ο μιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 40ο Φόρουμ του Ιδρύματος Ambrosetti-The European House,  στο Cernobbio της Ιταλίας:

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την εισήγησή μου, αναγνωρίζοντας ότι η πρόσκληση που μου απευθύνατε οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι γνωρίζετε πως θα σας καταθέσω μια διαφορετική εκτίμηση –ίσως αιρετική, θα πουν πολλοί-, μια κριτική εκτίμηση για την τρέχουσα πολιτική, για την κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εκπροσωπώ ένα κόμμα από την Ελλάδα, τη χώρα στην οποία, διά της τρόικας, εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που έχει  εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη. Άκουσα πριν από λίγο τον κύριο Μπαρόζο, σχεδόν σε απολογητικό ύφος, να λέει ότι δεν ντρεπόμαστε για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας να βγούμε από την κρίση. Δεν γνωρίζω αν πρέπει πράγματι κανείς να ντρέπεται, όμως σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει ή να είναι περήφανος για τα αποτελέσματα αυτά.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω από μια παραδοχή. Η κρίση είναι ακόμα εδώ. Κι όχι μόνο η κρίση είναι ακόμα εδώ, αλλά υποτροπιάζει, κάνει μεταστάσεις. Πέντε χρόνια παλεύουμε με την κρίση, αλλά δεν καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτήν. Η κρίση έχει φύγει από τις τράπεζες, έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, και από την πραγματική οικονομία έχει περάσει πια στην κοινωνία, απειλεί την κοινωνική συνοχή, και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση. Οικονομική, πολιτική, αλλά και κρίση του πολιτικού συστήματος, κρίση εμπιστοσύνης. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης  δεν πιστεύει ότι εμείς εδώ που συζητάμε μπορούμε να δώσουμε μια αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και γυρίζει την πλάτη στην πολιτική. Κι αυτό το βλέπουμε με την απειλητική άνοδο της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, αλλά και την απειλητική άνοδο του αντιευρωπαϊσμού.   Αν σήμερα «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη» δεν είναι αυτό του κομμουνισμού, όπως έλεγε ο Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, αλλά της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, είναι το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού και του αντιευρωπαϊσμού.

Επιτρέψτε μου να δώσω, σύντομα, κάποια στοιχεία για να τεκμηριώσω την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έχουμε μια πτώση του ΑΕΠ σχεδόν κατά το ¼, πράγμα πρωτοφανές για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Έχουμε επίσημη ανεργία που έχει φτάσει στο 28%, πράγμα επίσης απαράδεκτο για μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, κι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που, από το 126% του ΑΕΠ, σήμερα είναι στο 175% κι ανεβαίνει. Και ταυτόχρονα έχουμε μιας τεράστιας κλίμακας αποεπένδυση. Πιστεύω λοιπόν ότι, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι το φάρμακο που δόθηκε στον ασθενή έχει επιδεινώσει την ασθένεια, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι το φάρμακο αυτό πρέπει να διακοπεί. Και πιστεύω ότι δικαίως οι περισσότεροι στην Ευρώπη λένε ότι και η τρόικα, ως θεσμός που έχει επιβληθεί στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο,  οφείλει να καταργηθεί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, κανείς δεν λέει                –τουλάχιστον εμείς δεν λέμε- ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων. Όμως, η επιμονή σε αυτό τον δρόμο, με δογματική και θρησκευτική προσήλωση, δεν οδηγεί πουθενά.

Πρώτον, πάρα πολύ απλά, διότι καμία χώρα, στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα χρέος που πλησιάζει δυο φορές το ΑΕΠ της,  που το ΑΕΠ της συρρικνώνεται διαρκώς, τη στιγμή που πρέπει να πληρώνει κατ’ έτος πάνω από 10 δισεκατομμύρια σε τόκους, και να είναι υποχρεωμένη να έχει πλεονάσματα 4,5% που θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.

Πάρα πολύ απλά, μαθηματικά, με αυτά τα δεδομένα η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγούμε από την κρίση. Όσο κι αν -κι εμείς- πιστεύουμε ότι υπάρχει πλούτος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια ο πλούτος ήταν ανέγγιχτος, και πρέπει αυτός ο πλούτος να φορολογηθεί, και μπορούμε να βρούμε πόρους, εντούτοις πρέπει να αποκτήσουμε την αντίληψη ότι πρέπει να παράξουμε πλούτο  για να βγούμε από την κρίση. Και χωρίς ανάπτυξη δεν παράγεται πλούτος. 

Δεύτερον, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα από τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση, δεν μπορεί να αποδώσει σε συνθήκες αποεπένδυσης και  υποτίμησης των αξιών. Υπολόγιζαν ότι θα βρούμε 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουμε βρει 2,9 δις και στην καλύτερη περίπτωση, αν προχωρήσει το πρόγραμμα, θα βρούμε 9 δις.

Τρίτον, διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις αναγκαίες  διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: τη φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος. Με δογματική προσήλωση προωθούνται αλλαγές που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των απολύσεων, σε μια οικονομία που έχει σχεδόν 30% ανεργία. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι όμως στο πλαίσιο της δογματικής προσήλωσης στη λογική της λιτότητας, όχι στο τροΐκανό πλαίσιο. Η τρόικα απέτυχε, πρέπει να σταματήσει. Λύσεις υπάρχουν. Εδώ θέλω να θυμίσω το εξής: τον Ιούνιο του 2012, ο κύριος Μόντι πρότεινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να    γίνεται απευθείας από τον   ESM, χωρίς να επιβαρύνονται τα δημόσια χρέη. Αυτή είναι μια πρόταση που, αν είχε προχωρήσει, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που την χαρακτηρίζει η στασιμότητα, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η διατήρηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών. Για να τα αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε:

Πρώτον, μια θαρραλέα πολιτική από την ΕΚΤ, ποσοτικής χαλάρωσης. Οι προτάσεις Ντράγκι είναι για μας σε θετική κατεύθυνση, χρειάζονται όμως πολύ πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεύτερον, χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, με διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τρίτον, χρειάζεται να λύσουμε –έπρεπε να είχαμε λύσει χτες, πριν από χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση-  το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Εμείς προτείνουμε μια ευρωπαϊκή λύση, ώστε να βρούμε μια βιώσιμη βάση, στη λογική της αμοιβαιοποίησης, στη λογική της Διάσκεψης του 1953 που αντιμετώπισε το χρέος της Γερμανίας, που ήταν μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη. Πρέπει να ξαναβρούμε αυτές τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης. Την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. 









 "Σκοτεινά σημεία" σε 85 εξοπλιστικές συμβάσεις *Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη
Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της ΔΕΘ.
Το τρίπτυχο αυτής της στρατηγικής είναι: Προστασία των εργαζομένων, ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και τόνωση της ζήτησης, ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Παράλληλα έδωσε μια πρόγευση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς, τις συντάξεις και την εργασία, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη.
Οι 5 εγγυήσεις:
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
- Αύξηση κατώτατης σύνταξης και επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα
- Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση αντεργατικών νόμων
- Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο
- Αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Δημοσίου

 

Αλ. Τσίπρας με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ: Άμεση επαναφορά των 751 € - Όχι σε διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, απολύσεις

Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, και στις δύο συναντήσεις έγινε ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια. Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης – και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις. Όπως σημείωσε, η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - See more at: http://left.gr/news/synantisi-toy-al-tsipra-me-tehniko-epimelitirio-elladas#sthash.grTz3QEM.dpuf

 

"Σκοτεινά σημεία" σε 85 εξοπλιστικές συμβάσεις

 

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση ανεκτέλεστων αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τα εξοπλιστικά προγράμματα ζητούν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Άμυνας.
Οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Γιώργος Πάντζας στην 11σέλιδη ερώτησή τους παραθέτουν το ιστορικό, μέσα από το οποίο προκύπτουν "σκοτεινά σημεία" για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαντήσεις ενόψει της συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου την Πέμπτη στη Βουλή, αλλά αυτές δεν δόθηκαν από τον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο.
Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά:
* Ποιες είναι οι 85 συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των οποίων η ανεκτέλεστη πιστωτική υποχρέωση τον Δεκέμβριο του 2010 ανερχόταν σε 2,9 δισ. ευρώ; Ποια ήταν τα ανεκτέλεστα προγράμματα της κάθε μιας από αυτές, ποια η ονομαστική και πιστωτική αξία του καθενός από αυτά, ποιος ο συμβατικός χρόνος παροχής του καθενός από αυτά;
* Ποια από τα προγράμματα αυτά πιστώθηκαν εν όλω ή εν μέρει μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου;
* Πότε υποβλήθηκε από την κάθε αντισυμβαλλόμενη εταιρεία Επιστολή Κατάστασης Πίστωσης;
* Ποια είναι η αξία και η χρονική διάρκεια των εγγυητικών επιστολών που είχε το Ελληνικό Δημόσιο στα χέρια του για κάθε ένα από τα προγράμματα; Ποιες από αυτές είναι εταιρικές, ποιες τραπεζικές και ποιες είναι σε ισχύ σήμερα;
* Γιατί το Δημόσιο δεν εισέπραξε τις εγγυητικές επιστολές παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα έληξαν ανεκτέλεστα;
* Ποιες συμβατικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στους αναδόχους των προγραμμάτων;
πηγη 

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - See more at: http://left.gr/news/synantisi-toy-al-tsipra-me-tehniko-epimelitirio-elladas#sthash.grTz3QEM.dpuf
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
..
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τον ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση του κλάδου και τα προβλήματα των μηχανικών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η τεράστια ανεργία του κλάδου και η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η κατάργηση των ορίων στη δημοπράτηση των δημόσιων έργων και η συγκέντρωση του κλάδου σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες. Επίσης, κατατέθηκαν ιδέες για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στο ιστορικό κέντρο των μεγάλων πόλεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κοινωνικών υποδομών  και τη δημιουργία νέων, όπως και για το σχεδιασμό αξιοποίησης πόρων για αναπτυξιακές επενδύσεις στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναβάθμισης της Τράπεζας Αττικής, στην οποία το Ταμείο Σύνταξης των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ είναι ο πλειοψηφών μέτοχος, σε τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, εκτός του θεσμικού πλαισίου των συστημικών τραπεζών.



Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τον ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση του κλάδου και τα προβλήματα των μηχανικών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η τεράστια ανεργία του κλάδου και η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η κατάργηση των ορίων στη δημοπράτηση των δημόσιων έργων και η συγκέντρωση του κλάδου σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες. Επίσης, κατατέθηκαν ιδέες για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στο ιστορικό κέντρο των μεγάλων πόλεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κοινωνικών υποδομών  και τη δημιουργία νέων, όπως και για το σχεδιασμό αξιοποίησης πόρων για αναπτυξιακές επενδύσεις στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναβάθμισης της Τράπεζας Αττικής, στην οποία το Ταμείο Σύνταξης των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ είναι ο πλειοψηφών μέτοχος, σε τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, εκτός του θεσμικού πλαισίου των συστημικών τραπεζών.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη
- See more at: http://left.gr/news/synantisi-toy-al-tsipra-me-tehniko-epimelitirio-elladas#sthash.grTz3QEM.dpuf
..
 left.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...