Οι ρωσικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν παρασκευάσει
τρία εμβόλια που θα είναι στην διάθεση των πολιτών σε έξι μήνες - Ακόμη
δύο εμβόλια προετοιμάζουν αμερικανικό Ινστιτούτο και η βρετανική
φαρμακευτική GlaxosmithKline - Τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ρίχνει στη μάχη κατά
του Έμπολα η Unicef.
Επίδομα επικίνδυνου επαγγέλματος ζητούν γιατροί και νοσηλευτές στη Λιβερία που απειλούν τις λιβεριανές αρχές με απεργία επ' αόριστον, την ώρα που ο Εμπολα θερίζει τη χώρα τους, ενώ, στη Βρετανία επικρατεί πανικός υπό το φόβο ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να προστατευτούν από τον ιό και σπεύδουν να προμηθευτούν ειδικές μάσκες και στολές.
Η επιστημονική κοινότητα τελειοποιεί εμβόλια κατά του ιού την ώρα που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, γίνεται το «πρόσωπο» της νέας καμπάνιας της Unicef κατά της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού. Κι ενώ οι νεκροί από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική φθάνουν τις τέσσερις χιλιάδες, ο Βρετανός άσσος της μπάλας θα είναι ο πρωταγωνιστής σε βίντεο στο οποίο θα υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της προσωπικής υγιεινής, ως μέσο πρόληψης.
Στη Ρωσία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν παρασκευάσει συνολικά τρία εμβόλια κι ότι, σε έξι μήνες θα είναι στην διάθεση των πολιτών. Την ίδια ώρα στη Δυτική Αφρική, που δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την «επέλαση» του ιού, ήδη έγινε ένα διεθνές πείραμα για τη δραστικότητα του εμβολίου cAd3-EBO-Z που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των ανατολικών ΗΠΑ. Στο μεταξύ, υπάρχει ένα ακόμα εμβόλιο το οποίο έχουν αναπτύξει τα βρετανικά εργαστήρια της GlaxosmithKline εδώ και χρόνια μαζί με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στους πιθήκους.
Στο Ντάλας του Τέξας, εκεί όπου εντοπίστηκε η πρώτη μετάδοση του ιού εντός του αμερικανικού εδάφους - η δεύτερη εκτός Αφρικής- φέρνει σε δεινή θέση το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων, το οποίο θεωρείται αρμόδιο για την δημόσια υγεία. Η μόλυνση της νοσοκόμας που οφείλεται σε παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε ο άτυχος Λιβεριανός, Έρικ Ντάνκαν που κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα σε αμερικανικό έδαφος, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΗΠΑ και όχι μόνο.
Στη Βρετανία, επικρατεί και εκεί πανικός καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στην πώληση προστατευτικών μασκών και ειδικών στολών που προορίζονται για τους πολίτες σε περίπτωση πανδημίας.
Για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, τα call centers των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα έτσι ώστε «δια τηλεφώνου» να μπορεί να εντοπίσουν τα ύποπτα κρούσματα και, εν συνεχεία, να αποστέλλουν ειδικό προσωπικό στα σπίτια.
Στην Ισπανία, η κατάσταση της νοσοκόμας που έχει προσβληθεί από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού παραμένει σοβαρή.πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου