«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και η ίδια και μόνο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της», λέει ο πρωθυπουργός της Μανουέλ Βαλς
Η
Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων
της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο
Λουξεμβούργο, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 από την
κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς που προβλέπει πως το έλλειμμα της δεύτερης
μεγαλύτερες οικονομίας δεν θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ παρά μόνο το 2017,
έχει προκαλέσει σειρά παρασκηνιακών συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή
Επιτροπή και τη γαλλική κυβέρνηση. Το κλίμα για τη Γαλλία αναμένεται ηλεκτρισμένο κάτι που έδειξαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως το «προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι μακριά από τους στόχους, tόσο ως προς το έλλειμμα, όσο και ως προς το ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τη Γαλλία να αναθεωρήσει ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού της πριν αυτός σταλεί στις Βρυξέλλες, με σκοπό να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αυτό που υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά, ίσως να αναπέμψει το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού, κάτι που θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για τον, ελάχιστα δημοφιλή, Φρανσουά Ολάντ.
Η Γαλλία έχει ήδη λάβει μια παράταση για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015 και μια νέα παράταση ενδέχεται να προκαλέσει την οργή ορισμένων κρατών μελών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τηρούν τις συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σήκωσε το γάντι τονίζοντας πως η «Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και η ίδια και μόνο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της». Πρόκειται ένα αρκετά συζητήσιμο επιχείρημα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών – μελών και να ζητεί τροποποιήσεις από τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συμφωνίες. Σε περίπτωση μάλιστα που οι χώρες δεν συμμορφωθούν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που θα φθάνει μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ κάθε κράτους – «παραβάτη».
Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική να δοθεί εκ νέου παράταση στη Γαλλία για να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος, ενώ κυβερνητικές πηγές από τη Γαλλία επικαλούνται «έκτακτες συνθήκες» στην οικονομία και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ξεκινά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η δύσκολη συζήτηση για τον γαλλικό προϋπολογισμό με την κυβέρνηση να αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή κριτική, τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από τμήματα της Αριστεράς και των Πράσινων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και η Ιταλία
Η Ιταλία αν και δεν βρίσκεται στη δύσκολη θέση της Γαλλίας, καθώς το έλλειμμά της βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων κυρίως λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να ζητήσει εκ νέου χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο πάντα των συμφωνηθέντων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να ζητήσουν εκ νέου από τη Γερμανία, ως τη μεγαλύτερη οικονομία του «μπλοκ», να προχωρήσει σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για να τονώσει την ανάπτυξη, κάτι το οποίο αποκλείει προς το παρόν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από την Ουάσιγκτον υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με το να κόβουμε απλώς επιταγές».
Το αποψινό Euorgroup θα προετοιμάσει και το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις 24ης Οκτωβρίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και όπου οι «28» θα συζητήσουν για την οικονομία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου