«Γείωσε» τον Σόιμπλε ο Στίγκλιτς ...Σόιμπλε: Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε όλα τα σενάρια...

Ένα δυνατό «αντίπαλο» βρήκε απέναντί του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Νέα Υόρκη.
Κατά την παρουσία του σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της αμερικανικής μητρόπολης, ο Γερμανός υπουργός υπεραμύνθηκε του ακραίου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που εδώ και χρόνια επιβάλλει η συντηρητική παράταξή του στην Ενωμένη Ευρώπη σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες φίλιες κυβερνήσεις.

Ο κ. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ενώπιον των Αμερικανών φοιτητών ότι ένα μοντέλο «μέτριας αλλά διατηρήσιμης ανάπτυξης», όπως είναι αυτό που εφαρμόζει στην Ευρώπη η Γερμανία, αποτελεί την εναλλακτική λύση στους επαναλαμβανόμενους κύκλους από πιστωτικές φούσκες και εκρήξεις του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαφορετική άποψη από τον Γερμανό υπουργό είχε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος περιέγραψε την ευρωπαϊκή οικονομία με εντελώς διαφορετικό τρόπο. «Βλέπω αρκετές χώρες βυθισμένες ακόμη στην ύφεση, τη μέση ανεργία στην Ε.Ε. στο 12%, την ανεργία των νέων διπλάσια», είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος, αποδομώντας την επιχειρηματολογία του κ. Σόιμπλε.
«Με οποιοδήποτε υπολογισμό της ευρωπαϊκής κρίσης και με τον τρόπο που έγινε η διαχείρισή της, η δυνητική ανάπτυξη της ευρωζώνης (με σταθερό πληθωρισμό) θα είναι χαμηλότερη στο μέλλον. Ακόμη και η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις είναι χαμηλή και οφείλεται βέβαια στα πλεονάσματα που εμφανίζουν στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών τους, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα» απάντησε στον Γερμανό υπουργό ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Ξεμπρόστιασμα για τις επανορθώσεις
Εκεί όμως που ξεμπρόστιασε πιο πολύ τον Σόιμπλε ο Στίγκλιτς ήταν όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την άρνηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει ακόμη και αυτό το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
«Καθώς είστε δικηγόρος που εξειδικεύεται στις συμβάσεις, θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον, ειδικά για τους φοιτητές της Νομικής εδώ, να μάθουν γιατί αυτά τα συμβόλαια θα πρέπει να ξεχαστούν, ενώ οι δανειακές συμβάσεις διάσωσης της Ελλάδας, όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
πηγη 

Σόιμπλε: Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε όλα τα σενάρια...


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 
Η Γερμανία κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με νέες δηλώσεις του, σημείωσε πως η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» για την Αθήνα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας αφενός πως δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι «δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές» της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός. «Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε.
Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έσφιξε περαιτέρω τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για να επιτραπεί «μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα» αποκλείοντας την καταβολή χρημάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/04) η γερμανική κυβέρνηση, δεν θεωρεί ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μα περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...