H γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει την Zeit - Σκωτζέζικο ντους με δηλώσεις που αναιρούν τις προηγούμενες

- GR-exit or NO GR-exit; 
- Μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων στο ευρωπαικό τύπο και δηλώσεις αξιωματούχουν, μιλάνε την μία στιγμή για GR-exit και την επόμενη στιγμή αναιρούν και μιλάνε για λύση στην κρίση και το πόσο δεν συμφέρει το grexit κανέναν.

Στη λογική αυτή.. 

Η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της ευρωζώνης» και δεν σχολιάζει «εικασίες». Κατά αυτό τον τρόπο αντέδρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης σε ερωτήσεις αναφορικά με την εγκυρότητα πληροφοριών της εβδομαδιαίας εφημερίδας Zeit. 
 
 Σε προδημοσίευση άρθρου του αυριανού φύλου η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμη και σε περίπτωση ενδεχόμενης πτώχευσης. Σύμφωνα με την Zeit η γερμανική κυβέρνηση «φοβάται ότι η Αθήνα πιθανώς να μην είναι σε θέση τις επόμενες εβδομάδες να εκπληρώσει μια από τις υποχρεώσεις της». Σε μια τέτοια περίπτωση «θα έπρεπε» η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας με ευρώ.
 Το γερμανικό σχέδιο, όπως υποστηρίζει η Zeit, στοχεύει στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, «σε βαθμό που να μπορούν να συμμετέχουν στις χρηματικές συναλλαγές της ΕΚΤ και μετά από μια κρατική χρεοκοπία». Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει, να δείξει προθυμία για συνεργασία αλλά και ετοιμότητα ως προς την εκπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε περίπτωση άρνησης της ελληνικής πλευράς η γερμανική κυβέρνηση θα «ρίσκαρε» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και σε αυτή όμως την περίπτωση θα επιδιωχθεί «στο μέτρο του δυνατού» να παραμείνει η Ελλάδα στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες, η οποία θα διευκόλυνε τη μετάβαση σε δικό της νόμισμα.

«Κανείς δεν αναμένει λύση στη Ρίγα»

Αναφερόμενη στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποίησε και την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή «επικρατεί πρόοδος στις συνομιλίες», ότι «θα πρέπει να γίνουν όμως ακόμη πολλά» καθώς και ότι σε αυτή τη φάση αρμόδιοι είναι θεσμοί, ενώ το Eurogroup διαδραματίζει «συμβουλευτικό» ρόλο. «Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία», δήλωσε η Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν «και κανένας στο Eurogroup δεν αναμένει ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24ης Απριλίου», δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα.

Περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία η κ. φον Τιζενχάουζεν υπενθύμισε ότι πρώτα θα πρέπει να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Με βάση αυτή θα πρέπει κατόπιν να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν και τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή. Στη συνέχεια, αφότου αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, οι θεσμοί θα αναλάβουν τη διεξαγωγή της λεγόμενης «επισκόπησης της εφαρμογής» (Implementation Review). Όπως επισήμανε, μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα μπορέσει να εκταμιευτεί η τελευταία δόση. Δηλαδή, το αργότερο στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η τελευταία δόση θα εκταμιευθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά.


Πηγή: DW
GR-EXIT or not GR-exit;

Τελικά οι εταίροι και δανειστές μας και κυρίως Γερμανοί και ΔΝΤ, που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει σταθερές απόψεις και υπάρχουν έντονες διχογνωμίες στο εσωτερικό της, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέπτη τους.

Κάθε φορά που μιλούν , ανάλογα το πρόσωπο και την στιγμή, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, όσο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, εκφράζουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας.

Και ενώ μόλις πριν μια μέρα , ο επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωνε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ελληνική κρίση, εννοώντας χρεοκοπία και Grexit,
σήμερα 
ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς, δήλωσε ότι στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν προβλέπεται ένα «Grexit», δηλαδή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του κ. Βινιάλς έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ , δήλωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα , βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για να «στρογγυλέψει» δε τις αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις και δηλώσεις άλλων εκπροσώπων του ΔΝΤ, ανέφερε και αυτός πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος.

Ωστόσο, σε διαφορετική γραμμή από άλλα στελέχη του ΔΝΤ, που θεωρούν και δηλώνουν δημοσίως ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για ένα Grexit, ο κ. Βινιάλς προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Όπως προκύπτει από την Global Financial Stability Report που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην ίδια «θολή» γραμμή βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε σήμερα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχει λίγες πιθανότητες.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...