Γερμανοί Οικονομολόγοι: Σόιμπλε δεν ξέρεις τι σου γίνεται!

Σημαντικοί Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόταση Σόιμπλε για ένα «προσωρινό Grexit». Σημειώνεται πως επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ανεύθυνο» και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να τον αφήσουμε με τα κόλπα του να θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ».
Βολές κατά Σόιμπλε και από το συγκυβερνών κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και από τους Πράσινους της Γερμανίας.
Όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζει «απάτη» την πρόταση Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα Grexit». Παράλληλα προειδοποιεί πως το σχέδιο Σόιμπλε με βάση τις πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι πως θα οδηγούσε στο χάος και τον υπερπληθωρισμό.
Ο Μίκαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, τόνισε πως «η πρόταση Σόιμπλε είναι εξωπραγματική». «Πρέπει να αποκαλύψουμε πως αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση αυτή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».
Όμως και ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Νίκολας Χάινεν εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε ένα «προσωρινό Grexit». «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος την ελληνική οικονομία, θα εξασθένιζε περισσότερο τη θέση της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά θα πυροδοτούσε και μια μεγάλη πολιτική διαμάχη για την ημερομηνία επανεισόδου στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε. «Θα οδηγούσε στην αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank και προσθέτει: «Η πρόταση Σόιμπλε αποπνέει μια πατερναλιστική αντίληψη της ευρωπαϊκής πολιτικής».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...