Τα μέτωπα του Τσίπρα: Πρώτα τα μέτρα, μετά εσωκομματικά και ανασχηματισμός

Οι εξελίξεις στα εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένουν μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή την Τετάρτη και σε αυτό έχει ρίξει όλο του το βάρος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με το που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες μετέφερε το πεδίο των διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλο το απόγευμα βρισκόταν στο γραφείο του μαζί με τον υπουργό
Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον βουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα.
Είχε ήδη γίνει γνωστή η απόφαση της Αριστερής Πλατφόρμας να μη στηρίξει τη συμφωνία στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη των στελεχών της, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή, χθες το μεσημέρι.
Με τις έως τώρα ενδείξεις ξεπερνούν τους 30 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, ενώ ο Πάνος Καμμένος με τη χθεσινή του δήλωση έξω από Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα προχωρήσουμε μαζί, προκειμένου ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση να διεκδικήσουν το δίκιο του ελληνικού λαού» είπε, αλλά ο όρος είναι να μην δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη της Ν.Δ. και του Ποταμιού.
Οι αρχικές πληροφορίες για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα συνεδρίαζε σήμερα στις 8 το πρωί. Τελικά αργά το βράδυ πηγές ανέφεραν πως δεν έχει ανακοινωθεί καμία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται όλοι στην Αθήνα το αργότερο στις 8 το πρωί.
Ενημερώθηκαν επίσης ότι θα ειδοποιηθούν με νεότερο sms για τον ακριβή προγραμματισμό. Στο μεταξύ στις 9 το πρωί έχει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πάει ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως βασικός στόχος του αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να περάσουν την Τετάρτη από τη Βουλή τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας.
Και γι’ αυτό διαμηνύει στα στελέχη του ότι οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται χρονικα μετά από αυτές τις διαδικασίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει, ακόμη και αν τα μέτρα καταψηφιστούν από 30 ή και περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν καταψηφιστούν από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Στην περίπτωση που προκληθεί σχίσμα και με τους ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη στήριξη ή την ανοχή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Θέμα έχει δημιουργηθεί και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου,  η οποία αρνήθηκε να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και είναι αποφασισμένη να καταψηφίσει τα μέτρα. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά αν επιχειρήσει να μπλοκάρει τις ψηφοφορίες, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής και, άρα, με την παύση της από το αξίωμα. Ωστόσο και αυτή η διαδικασία  είναι χρονοβόρα και ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...